ПОРУШЕНЬ НА ДОРОГАХ — МЕНШЕ, А П’ЯНИХ ЗА КЕРМОМ… — БІЛЬШЕ

За даними Новоград-Волинського відділення ДАІ, за сім місяців поточного року, у порівнянні з відповідним періодом 2008-го, аварійність на дорогах міста й району знизилася на 40%. Якщо у минулому році з січня по липень (включно) було зафіксовано 47 ДТП, то в цьому році — 28. (Це — без урахування автошляхів державного значення, що пролягають через Новоград-Волинський район).
Значно зменшилася кількість порушень правил дорожнього руху, виявлених працівниками ДАІ: загалом 3096 — за перші сім місяців 2009-го року у порівнянні з 4679 у минулому році. Із них — порушень правил обгону зафіксовано 51 проти 120, випадків проїзду на заборонний сигнал світлофора — 45 проти 387, порушень правил проїзду пішохідних переходів — 89 проти 461, порушень правил проїзду залізничних переїздів — 32 проти 131, порушень правил зупинки та стоянки — 373 проти 1097, випадків створення аварійної ситуації — 16 проти 212.
Вочевидь, нові штрафи, що вступили в дію з 17 листопада минулого року, таки змусили більшість українських водіїв відповідальніше ставитися до дотримання правил дорожнього руху.
Єдиний показник, що не зазнав зменшення, — кількість випадків керування транспортними засобами в нетверезому стані. Більше того, за інформацією ДАІ, п’яних водіїв навіть побільшало — 396 виявлених випадків у цьому році, тоді як у минулому було 337. Половина водіїв, котрих затримали «під мухою», відбулися «малою кров’ю» — громадськими роботами. (Нагадаємо, що міру покарання в даному випадку визначає суд). Для порівняння — штраф сплатили 56, позбавленими права керування залишилися 74 особи. Саме лояльність суддів при визначенні міри покарання працівники ДАІ мимоволі визнають однією з причин, чому водії дозволяють собі, перехиливши чарчину, сідати за кермо.
На жаль, невтішною залишається статистика смертей на дорогах міста й району. Як у минулому році, так і в нинішньому, під колесами автомобілів загинуло по сім осіб.
Підготував Олег БРЮХАНОВ