ВІДКРИТО ТА ОСВЯЧЕНО ОБЕЛІСК КОЗАЦЬКОЇ СЛАВИ

ВІДКРИТО ТА ОСВЯЧЕНО ОБЕЛІСК КОЗАЦЬКОЇ СЛАВИ

У день відзначення 18-ї річниці незалежності України на правому березі річки Случ у парку Перемоги було урочисто відкрито Обеліск козацької слави. Його відкриття приурочили до 360-річчя проголошення Української держави «Землі війська Запорізького» та 360-річчя утворення Звягельського полку реєстрових козаків. Ініціаторами відкриття пам’ятного знаку виступив Новоград-Волинський осередок Всеукраїнської громадської організації «Українське реєстрове козацтво».
На гранітному камені — символічний козацький хрест. На камені — табличка з надписом: «Подорожній! Віддай шану козацькій славі Звягельського полку, бо вона невмируща. 1649-2009. Від громади та козаків-реєстровців».
На заході були присутні представники міської та районної влади, депутати, представники Всеукраїнської громадської організації «Українське реєстрове козацтво», громадськість міста.
Після урочистого перерізання стрічки та зняття покрову з обеліску міський голова Микола Боровець подякував за активну громадську позицію усім, хто брав участь у спорудженні пам’ятного знаку. З історичними деталями того часу ознайомив всіх присутніх голова Житомирського обласного козацького товариства Українського реєстрового козацтва, вчитель історії ЗОШ №4 Олександр Дроздюк.
Він зазначив, що девізом сучасних козаків-реєстровців є: «До міцної держави та добробуту народу України — через духовність і патріотизм кожної людини». Саме тому ця громадська організація приділяє багато уваги патріотичному вихованню підростаючого покоління, збереженню традицій та історичної правди. На урочистому мітингу виступили представник Гетьмана Українського реєстрового Козацтва Валерій Цимбалюк, голова Новоград-Волинської РДА Микола Іванюк, голова Новоград-Волинської районної ради Віктор Гончарук, депутат міської ради Геннадій Цаплін.
Роботи над виготовленням та встановленням обеліску тривали два тижні, проте благоустрій продовжуватиметься та вдосконалюватиметься й надалі. Пам’ятний знак та благоустрій території зроблено за кошти громадськості та спонсорів, яких під час урочистого відкриття було відзначено козацькими нагородами. Дизайн та оформлення знаку належить головному архітектору міста Б.В.Подсадному. Хрест та табличку виготовлено депутатом міської ради, приватним підприємцем Р.Ємбергеновим. Також висловлено подяку за допомогу Ю.Тарану, О.Журбенку, В.Бараннікову, О.Гуменюку та військовослужбовцям Новоград-Волинського військового гарнізону.
Нагородою Всеукраїнської громадської організації «Українське реєстрове козацтво» — козацьким хрестом — нагороджено міського голову Миколу Боровця та голову Житомирського обласного козацького товариства Українського реєстрового козацтва, вчителя історії ЗОШ №4, краєзнавця-пошуківця полковника Олександра Дроздюка.
Після освяти пам’ятного знаку «Козацький Хрест», відбувся ритуал посвяти та прийняття присяги козаками та берегинями.
Міськвиконком