РУСЛАН ЄМБЕРГЕНОВ: «МАЙБУТНЄ — ЗА НОВІТНІМИ ТЕХНОЛОГІЯМИ»

РУСЛАН ЄМБЕРГЕНОВ: «МАЙБУТНЄ — ЗА НОВІТНІМИ ТЕХНОЛОГІЯМИ»

Питання енергозбереження з кожним днем стають все більш актуальними. І хоч на вулиці просто таки «золота» осінь — лагідна, сонячна і тепла, проте за усталеними законами природи вже не за горами холоди, і кожен господар має подбати про те, щоб у його оселі було тепло і затишно. На допомогу тут прийдуть нові технології утеплення помешкань, які нині активно використовуються і стають все більш популярними у галузі будівництва. Про це наша наступна розмова з директором ТзОВ «Аратта-норд» Русланом Ємбергеновим, який став переможцем обласного конкурсу в номінації «Кращий підприємець 2008 року»:
— Руслане, чим займається ваша фірма?
— Ми займаємося системами фасадних утеплень згідно з найсучаснішими енергозберігаючими технологіями. Це один з нових і досить перспективних напрямків, оскільки енергоресурси у світі з кожним роком дорожчають і потрібно серйозно задумуватися над тим — як їх можна економити. Ця проблема стоїть не лише перед Україною, а й перед всім світом. У найбільш розвинених європейських країнах технології утеплення житла застосовуються вже десятиріччями, а в нашій країні про їх доцільність все ще більше говориться і робляться певні кроки в цьому напрямку, на жаль, не так вже й давно. Проте, як кажуть, краще пізно, ніж ніколи. І перші результати свідчать про те, що справа ця дуже потрібна та ефективна.
— Який відсоток економії енерговитрат можна отримати в результаті утеплення житла?
— Як свідчить практика, енерговитрати в разі утеплення житла за новітніми технологіями можна зекономити більш як вдвічі. Якщо дотримуватися всіх вимог, то економія сягає 70 відсотків.
— У нашій розмові не обминути запитання про фінансово-економічну кризу — багато підприємців саме її звинувачують у виникненні серйозних проблем у бізнесі…
— Звісно, криза позитиву не принесла, але й панікувати, на мій погляд, не варто. Потрібно працювати, а не говорити: всім погано і я нічого не робитиму. Для прикладу, можна було б згадати початок 90-х років — порожні полиці в магазинах, абсолютна відсутність у населення коштів, невиплату заробітних плат… Якщо вже ми ту кризу пережили, то й цю обов’язково переживемо.
— Нині багато молоді — випускників різних навчальних закладів — нарікають на те, що не можуть знайти роботу і з радістю почали б свій бізнес, але не мають власних коштів. Як ви гадаєте, чи можливо почати власну справу «з нуля»?
— Вважаю, що можна почати «з нуля», тільки треба вибрати свій власний напрямок. Чим займатися, якщо немає в наявності капіталу? Можна розпочати, скажімо, з посередницьких послуг. Зараз це зробити неважко, адже інформаційні технології дуже розвинені. Потрібно тільки мати бажання, бути працелюбним і наполегливим, а не сидіти і не чекати подачок. Навіть від тієї ж держави, на яку так нарікають. Повірте — довго чекати доведеться. В сучасному світі потрібно, і є така можливість, самостійно заробляти собі на шматок хліба. А ще я порадив би молодим більше присвячувати себе навчанню — наполегливо здобувати знання, бо без них і перспектив на майбутнє практично ніяких. Я не маю на увазі наявність так званої «корочки» — диплом, який можуть купити батьки. Диплом, звісно, потрібен, але без справжніх знань він нічого не вартий. Нині знову виникає потреба у висококваліфікованих спеціалістах інженерних та інших технічних спеціальностей — на них з кожним роком все більший попит. Тож перспективи в цьому напрямку необмежені.
— Руслане, у вашій сімї підростає дочка і два сина. Якими ви мрієте бачити своїх дітей і в якій би галузі хотіли б, щоб вони працювали?
— Для мене основне, щоб діти виросли здоровими, чесними і порядними людьми. Професію кожен обиратиме для себе сам, я лише, по мірі своїх можливостей, намагатимусь допомогти їм отримати якісну професійну освіту.
— Руслане, ви досить завантажена людина — власний бізнес, багатодітна родина, активно працюєте як депутат міської ради. Але, все ж таки, коли з’являється вільний час, — чим любите займатися?
— Найбільше люблю відпочивати і отримувати позитивну енергетику від спілкування з природою — збирати гриби, рибалити, вийти в сезон на полювання. Люблю коней і мрію з часом завести їх у себе на господарстві. А ще мені цікаво було б вирощувати різноманітні прянощі — можливо, колись і цим займатимуся.
— Якими ви бачите перспективи власного бізнесу на найближче майбутнє?
— Мене особливо цікавить будівництво, хоча нині, на жаль, ця галузь майже призупинена. Але перспективи тут дуже хороші. Скажімо, щодо нових технологій будівництва житла — недорогих і з величезною економією часу. Їх вже давно використовують у всіх високорозвинених країнах, проте у нас все ще чомусь не «ризикують». Я маю на увазі каркасне будівництво житлових котеджів. З таких будиночків можна було б побудувати ціле містечко з гарною інфраструктурою, а за бажанням його жителів — і з охороною, щоб всі були спокійні за своїх дітей, за матеріальні цінності в будинках, за власну безпеку. Можливо, саме за такими новими, сучасними житловими масивами — майбутнє.
— Ідея, дійсно, дуже цікава. Тож щиро зичимо вам успіхів і бажаємо натхнення на хороші справи.
— Дякую.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА