ЯКЩО В КРАНІ НЕМА ВОДИ...

Житомирське обленерго привчає новоград-волинців жити у постійному страху залишилися без централізованого водопостачання. Чергове, вже третє за останні днів десять, відключення міського водоканалу від енергопостачання відбулося на Покрову, 14 жовтня. О десятій годині ранку зупинилися насоси, що здійснюють водозабір. До обіду залишки води під низьким тиском ще добігали трубами. Хто встиг запастися водою, — тому добре. А решта — вишикувалися в черги до бюветів та колодязів. Словом, кожен рятував ситуацію, як міг.
А всі ці біди місто терпить через те, що водоканал ніяк не може розрахуватися з енергетиками за спожиту електроенергію. А ті у відповідь свої погрози відрізати водоканал від енергоживлення без вагань втілюють у життя. На жаль, щоразу проблема вирішується лише тимчасово — міській владі шляхом умовлянь, підкріплених гарантійними листами, вдається розчулити керівництво обленерго на відновлення електропостачання водоканалу. Але чи надовго вистачить терпіння в енергетиків — це вже велике питання.
Відключення міста від води — це надзвичайна ситуація шалених масштабів. Зупиняться підприємства, закриються школи й дитсадки, на кожному кроці виникне загроза антисанітарії. Щоб убезпечити місто від цих жахливих наслідків, водоканалу треба терміново розрахуватися з енергетиками. На жаль, наше водопостачальне підприємство нині бідне, як церковні миші. Та ще й по вуха в боргах. Розраховуватися просто немає чим.
Ситуацію могли б врятувати понад 700 тисяч гривень, які водоканалу боргує КЕЧ району. Але військове відомство зайняло страусячу позицію — на всі листи з вимогою погасити борг — мовчить.
Міська влада Новограда-Волинського намагається вплинути на перебіг подій — вже направили телеграми до Прем’єр-міністра, у міністерства оборони та житлово-комунального господарства. Хочуть добитися, аби військове відомство таки ліквідувало заборгованість. Адже ці гроші (понад 700 тисяч) — наразі єдине можливе рятівне коло для водоканалу.
Але поки що ситуація не має конкретних рис стабільної. Надвечір 14 жовтня владі в черговий раз вдалося умовити енергетиків відновити електропостачання ключових об’єктів водоканалу — вода в місто пішла. Проте навіть представники влади зізнаються, що в будь-який момент слід чекати подальших відключень. Так що, шановні новоград-волинці, запасайтеся водою, хто скільки може.
Олег БРЮХАНОВ