ТЕПЛО ПОДЕШЕВШАЛО МАЙЖЕ НА 20%

ТЕПЛО ПОДЕШЕВШАЛО МАЙЖЕ НА 20%

Міська влада зробила гідний подарунок новоград-волинцям, котрі користуються послугами централізованого теплопостачання, — на позачерговому засіданні виконавчого комітету міської ради (13 жовтня) було зменшено тариф для населення на послуги КП «Теплокомуненерго».
У новий опалювальний сезон, який, до речі, розпочався 14 жовтня, місто увійшло з тарифом 5,10 грн. за опалення одного квадратного метра житлової площі для тих будинків, що не обладнані приладами обліку теплової енергії, та 215,80 грн. — за одну гігакалорію при наявності лічильників. Один кубометр гарячої води для населення коштуватиме 14,02 грн. Таким чином виконавчий комітет на старті опалювального сезону на 17% здешевив вартість тепла, скасувавши своє квітневе рішення, в якому плата за опалення квадратного метра житла повинна була становити 6,12 грн.
Одразу варто відзначити, що таке рішення непросто далося членам виконкому. Директор Теплокомуненерго Людмила Тодорович до останнього закликала владу схаменутися й не заганяти теплопостачальне підприємство в боргову кабалу, свідомо ухвалюючи тариф, нижчий від собівартості. Але принципову позицію міського голови — понизити тариф, враховуючи низьку платоспроможність більшості населення — похитнути не вдалося.
Головний козир Миколи Боровця, розіграний у дискусії із керівником Теплокомуненерго, — це заліки по газу із держбюджету на суму 3,4 мільйони гривень, які нещодавно отримало головне новоград-волинське теплопостачальне підприємство. Тобто, держава погасила за новоград-волинських тепловиків їхні борги за газ, накопичені впродовж попередніх опалювальних періодів. Таким чином Новоград-Волинський став єдиним містом у Житомирській області, що сьогодні не має боргів за газ, отримав ліміти на блакитне паливо й розпочав 14 жовтня опалювальний сезон. Саме на цьому особливо наголошував міський голова, який висловив переконання, що цю зиму місту вдасться пережити із заниженим тарифом.
Поряд із цим у рішення виконкому було включено пункт про підготовку клопотань перед державними органами влади на відшкодування з держбюджету різниці між прийнятим тарифом і реальною собівартістю теплової енергії.
Олег БРЮХАНОВ