ЯК ВБЕРЕГТИ СЕБЕ ВІД ГРИПУ ТА ЗАСТУДНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Кінець осені, зима та початок весни — час сезонних захворювань на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) та грип, який швидко передається повітряно-крапельним шляхом, викликаючи численні спалахи захворювання.
До цих хвороб люди призвичаїлись, однак, дуже часто самі собі ставлять діагноз, лікуються не звертаючись до лікаря, не замислюються про підступність захворювання на грип, який нерідко викликає ускладнення: пневмонію, таймерний плеврит, менінгоенцефаліт, загострення хронічних захворювань серцево-судинної, нервової систем і т. д.
Повторюємо, вражає швидкість, з якою грип поширюється серед населення, і саме ці хворі з легкими формами захворювання становлять найбільшу епідемічну небезпеку, так як, продовжуючи активний спосіб життя, вони заражають велику кількість людей.
Вірус грипу розмножується у клітинах слизової оболонки носоглотки. При розмові, кашлю, чиханні потрапляє в повітря і здорова людина заражається. Перші прояви захворювання від моменту зараження проявляються через 1-2 дні, а, іноді, навіть через кілька годин.
У більшості хворих протягом перших 3-х діб з’являється катар верхніх дихальних шляхів, закладеність носа, нежить, сухість і дертя в горлі, сухий кашель.
І, звичайно, у випадках прояву захворювання обов’язково потрібно викликати додому сімейного лікаря чи педіатра до дитини. Інфекційний період (період, коли хворий небезпечний для оточуючих при грипі) до моменту зникнення клінічних проявів хвороби, це може бути 7 і більше днів.
Щоб попередити зараження грипом потрібно:

  • уникати контакту з особами, котрі мають прояви грипозної інфекції;

  • облишити відвідини місць великого скупчення людей;

  • часто провітрювати приміщення;

  • часто мити руки, лице милом, водосолевим або лужним розчином полоскати горло;

  • намагатися не торкатися очей, носа або рота немитими руками;

  • уникати обіймів, поцілунків і рукостискань;

  • прикривати ніс та рот при чиханні чи кашлі одноразовою носовою серветкою;

  • в разі потреби при спілкуванні з людьми, необхідно дотримуватися масочного режиму (аптечні одноразові маски міняти кожні 2-3 години або користуватися пов’язкою (маскою) у 4 шари марлі, яку необхідно прасувати і також міняти кожні 3-4 години).


Окрім цього потрібно дбати про гарний фізичний та моральний стан. У цей період часу повинно бути повноцінне харчування, обов’язково в достатній кількості фруктів, овочів, соків, меду, що забезпечить надходження вітамінів, мікроелементів і підвищить опірність організму до інфекційних захворювань. Частіше використовуйте салати, часник, цибулю, пийте відвар сухофруктів.
Гарний повноцінний сон і, звичайно, побільше позитивних емоцій.
І ще раз наголошуємо: медикаментозне лікування може призначати лікар.
Лікарі міськрайТМО, при наданні медичної допомоги дітям і дорослим, дотримуються затверджених МОЗ України протоколів діагностики та лікування хворих.
Адміністрацією міськрайТМО розроблені заходи знову таки згідно затверджених МОЗ України алгоритмів, дії медичних працівників первинної ланки щодо недопущення епідемічних ускладнень з грипу та ГРВІ.
Адміністрація міськрайТМО