ПЕРША ХВИЛЯ ЕПІДЕМІЇ ПРАКТИЧНО СТИХЛА

За даними Новоград-Волинської райСЕС, спалах захворюваності на грип і ГРВІ в місті й районі дедалі більше йде на спад. У порівнянні з попередніми тижнями спостерігається відчутне зниження кількості хворих. За період із 12 по 18 листопада по місту було зафіксовано 457 випадків захворювань на ГРВІ (із них 50 — на грип), по району — 219 (21 на грип). Для порівняння — у першій декаді листопада лише по місту офіційно зареєстрували понад 700 осіб, котрі занедужали на вірусні інфекції.
Відтак, санітарні лікарі констатують, що в місті наразі епідемічний поріг перевищено всього у 1,3 рази. Тоді як у перші дні листопада ця цифра ледь не досягала чотирьох, а за підсумками минулого тижня становила 2,5. У той же час у районі, якщо спиратися на статистику санстанції, взагалі все спокійно — число хворих на грип і ГРВІ нижче від критичної позначки.
З полегшенням зітхають і медики. «Масових звернень до лікарні останнім часом не спостерігається. Зараз іде явне стихання епідемії», — повідомила заступник головного лікаря міськрайТМО Людмила Попроцька.
«На сьогодні критичних станів ні з грипом, ні з ГРВІ, ні з пневмонією немає. Здебільшого люди доліковуються після тієї хвилі, що мала місце на початку листопада. Поступлень із пневмонією відчутно поменшало», — відзначила далі заступник головного лікаря.
В управлінні освіти й науки міської ради відповіли, що станом на 18 листопада жодних змін до попереднього рішення про тривалість карантину (або ж, як кажуть освітяни, — продовжених шкільних канікул) не було. Якщо ж до кінця тижня нічого кардинально не поміняється, то у понеділок, 23 листопада, повноцінна робота у навчальних закладах міста поновиться.
Зі свого боку медпрацівники закликають освітян та шкільних медсестер уважніше слідкувати за станом учнів. Вчасно виявляти в дітей ознаки вірусних захворювань і вживати відповідних заходів — відправляти хворого учня додому чи в лікарню.
Утім, суттєве покращення епідемічної ситуації в місті й районі ще не означає, що віруси відступили назавжди. Тим більше, що фахівці пророкують незабаром, так звані, другу й третю хвилі епідемії. Відтак, громаді все ж варто й далі дотримуватися традиційних профілактичних заходів. А в разі виявлення типових для грипу чи ГРВІ симптомів, не забувати звертатися за медичною допомогою.
Олег БРЮХАНОВ