ПРОФОРІЄНТАЦІЙНІ ТЕРМІНАЛИ — У ШКОЛАХ МІСТА

Не секрет, що нині тисячі випускників ВУЗів збиваються з ніг, доки знайдуть гідну роботу. Отримавши диплом про вищу освіту, молоді люди подекуди змушені переорієнтовуватися, оволодівати новими навичками і професіями, оскільки не бачать для себе перспектив за набутим фахом. При цьому, звісно ж, втрачають час, програють у зарплаті. До того ж, і випускники шкіл часом до останнього вагаються, не можуть визначитися, із якою професію пов’язати своє подальше життя.
Щоб допомогти у розв’язанні цих проблем, Державний центр зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерство освіти і науки України в цьому році розпочали спільний інноваційний проект, спрямований на забезпечення інформативності, доступності та привабливості профорієнтаційних послуг для молоді.
Було розроблено, так званий, профорієнтаційний термінал. Такий собі програмно-апаратний комплекс, зовні схожий на банкомат. Зручний у користуванні термінал дозволяє отримати вичерпну інформацію про професії, попит на них у різних регіонах і, навіть, орієнтовну заробітну плату. Інформація, звісно ж, постійно оновлюється. Крім цього, термінали можуть повідати про кар’єру видатних людей, містять відеоматеріали, логічні задачі, тести, професійні жарти. Словом, поєднано цікаве з корисним.
Віднедавна такі термінали діють у міських другій, третій і четвертій школах. Найближчим часом планується відкрити термінал у школі-інтернаті. А до кінця поточного року й протягом наступного — по всіх школах міста й району, — повідомили працівники міського центру зайнятості населення.
Характерно, що зміст терміналу розрахований на три категорії користувачів: учнів, вчителів та батьків.
Олег БРЮХАНОВ