БОРИС ПОДСАДНИЙ: «...НАБЛИЗИТИСЯ ДО РІВНЯ «МІСТЕЧКА ЄВРОПЕЙСЬКОГО ТИПУ»»

БОРИС ПОДСАДНИЙ: «...НАБЛИЗИТИСЯ ДО РІВНЯ «МІСТЕЧКА ЄВРОПЕЙСЬКОГО ТИПУ»»

Кожне місто, як і людина, має своє обличчя, свій характер, свої особливості. Його творці – це фахівці, які створюють проекти майбутніх вулиць і будівель, витримують їх у певному стилі, а згодом — зводять камінчик за камінчиком, цеглинку за цеглиною. Так виріс і Новоград-Волинський, який з кожним роком оновлюється, стає все більш сучасним і наближається до рівня європейського містечка. Над тим, як далі будуватиметься місто, яким буде його обличчя, працює ціла команда професіоналів, і скеровує цю роботу головний архітектор Новограда-Волинського. Нещодавно на посаду головного архітектора міста було призначено Б.В.ПОДСАДНОГО. Борис Володимирович — людина мудра, прогресивна, мислить творчо і по-сучасному, і наша наступна розмова з ним про реалії та перспективи розбудови древнього Звягеля:
— Борисе Володимировичу, щойно отримавши призначення на посаду головного архітектора Новограда-Волинського, які завдання ставите перед собою?
— Основне завдання – розбудовувати наше місто таким чином, щоб воно ще більше наблизилося до рівня «містечка європейського типу», про що так часто нині стали говорити. Адже життя не стоїть на місці, і з кожним роком для архітекторів та будівельників об’єми робіт зростають. Всі ми помалу вже почали відвикати від тих сірих бетонних коробок, котрі були такими популярними в радянські часи. Зрозуміло, що тоді велася інтенсивна забудова міст, перш за все спрямована на зведення промислових об’єктів. Про творчість і красу в архітектурі цих споруд мова практично не йшла. Деякою мірою все це позначилося і на Новограді-Волинському. Прикладів тому достатньо і не варто на них зупинятися. Як кажуть, маємо те, що маємо.
За нинішніх часів в архітектуру знову повертається творчість. І в Новограді-Волинському також з’явилися нові будівлі, що стають окрасою нашого міста. Привертає до себе увагу магазин «Валента», який зведено поблизу меблевої фабрики. Та й саме приміщення меблевої фабрики «Мірт» оновилося — тут використані нові сучасні технології зовнішнього оздоблення. Підприємство «Новофармбіосинтез» оновило фасад, провело благоустрій подвір’я. Одним з кращих зразків архітектурної творчості став новий готельний комплекс «Леон» — нарешті місто таки отримало сучасний готель, що завжди було для Новограда-Волинського проблемою. Що ж стосується житлових будинків, то варто було б назвати цікаву і оригінальну реконструкцію колишнього гуртожитку по вулиці Лесі Українки – з сірого, непомітного і напівзруйнованого приміщення народився красень-будинок, де також створили прекрасний благоустрій прибудинкової території.
— Борисе Володимировичу, говорячи про містечко європейського рівня, що саме ви вкладаєте в це поняття і на що, насамперед, потрібно звернути увагу, над чим необхідно працювати, аби втілити в життя такий задум?
— Для того, щоб втілити в життя цей задум, потрібно вирішити цілий ряд проблем. Насамперед, розширити межі міста. Місто практично задихається від того, що на його території, по суті, вже немає вільних земельних ділянок для забудови. Цю проблему може розв’язати Генеральний план розвитку Новограда-Волинського, який визначить його межі, а також чітко окреслить перспективи розвитку нашого міста. Робота над цим проектом вже підходить до свого завершення, а також підходить до свого завершення і текстова частина Генерального плану – це місцеві правила забудови, які чітко визначать критерії будівництва. Адже самовільне будівництво, що так «розквітло» за перебудовних часів, також є великою проблемою для Новограда-Волинського. Багато забудовників будують що хочуть і як хочуть, не прислухаючись до порад фахівців і, незважаючи на загальноприйняті правила, створюючи цілий ряд незручностей як для себе особисто, так і для сусідів, інших жителів міста.. Цьому, нарешті, потрібно покласти край, якщо ми дійсно хочемо наблизитися до європейських стандартів.
Заслуговують на увагу внутрішньодворові території — їх потрібно обладнувати спортивними майданчиками. Новоград-Волинський має хороші спортивні традиції, і цю справу необхідно продовжувати та розвивати на рівні дворів. Що стосується спорту, то, на мою думку, центральний стадіон «Авангард» теж потребує допрацювання. Тут потрібно закінчувати вже розпочаті роботи і замінити високий глухий паркан на відкритий, що додасть відчуття простору та й приверне увагу до тих заходів, що відбуватимуться на стадіоні. Присутній поряд ринок «Авангард» також не прикрашає цей мікрорайон – добре було б тут продовжити паркову зону та зробити вуличку від центрального міського Парку до стадіону пішохідною.
Над чим ще потрібно працювати, то це над міськими тротуарами. Деякі вулиці їх взагалі не мають, а на інших — по тротуарах просто неможливо ходити. Тож обов’язково звернемо на це серйозну увагу і на найближче майбутнє плануємо створити програму «Тротуари міста» та поступово втілювати її в життя.
— Борисе Володимировичу, доводилося чути, що на радянському ще Генеральному плані міста була присутня центральна площа і вздовж вулиці Шевченка мав бути проспект… Чи є потреба та можливість нині повернутися до цих задумів?
— Звісно, кожне місто повинне мати свою центральну площу, особливо, таке невелике, як Новоград-Волинський. Але знову ж наголошу – що маємо, те маємо. Територія, на якій планувалася площа, вже частково забудована, а стосовно проспекту, то це – взагалі окрема велика проблема. І не лише Новограда-Волинського, а багатьох міст. З кожним роком все більше стає транспорту на вулицях Звягеля, а дороги ж будувалися раніше, і вони не розраховані на таку кількість автомобілів. Розширити їх тепер дуже складно, але деякою мірою і над цим питанням можна попрацювати.
— У Новограді-Волинському дуже мало зводиться житлових будинків, а потреба в них велика. Яким чином можна було б, на вашу думку, вирішити цю проблему?
— Знову ж нагадую, що місто затиснене в своїх межах, і вести повномасштабне житлове будівництво, тобто створення сучасних житлових мікрорайонів за рахунок багатоповерхового будівництва, просто немає можливості. Запропонувати забудовникам міська рада може тільки варіанти багатоповерхової забудови за рахунок ущільнення існуючих мікрорайонів, і частково цю проблему на сьогодні вирішує мікрорайон «Морське», яке також не безкінечне. Ще як варіант може бути багатоповерхове будівництво за рахунок знесення ветхих приміщень, але це потребує від інвестора значних капіталовкладень, і в цьому плані міська рада повинна запропонувати інвестору пільгові умови, а саме – часткове будівництво на вільних територіях і часткове будівництво на територіях, зайнятих вищезгаданими об’єктами. І наслідком цієї проблемної ситуації з браком вільних земель для забудови можна прогнозувати появу за межами міста – на землях району містечок-супутників. Зараз дуже популярними стають котеджні містечка. Це, як правило, будинки до чотирьох поверхів та одноквартирні будинки з відповідною соціальною інфраструктурою – школами, магазинами, дитячими садочками… Особливо великий попит вони мають серед молоді, і я вірю в те, що незабаром у нашому місті також втілюватимуться в життя такі проекти, які зможуть серйозно вирішувати житлову проблему.
— Щодо молодіжного будівництва, то існує загальнодержавна програма пільгового кредитування житла для молоді. Чи можна її вважати дієвою?
— Ця програма була прийнята досить давно, і я, чесно кажучи, не особливо в неї вірю. Як на мене, то, швидше всього, вона є популістською. Бо таке житло поки що отримали одиниці, адже фінансування під програму мізерне та й відповідних нормативних документів досі немає, не відпрацьована чітко дозвільна система – зокрема те, що стосується оформлення земельної ділянки. Саме молодіжне кредитування ведеться за принципом спів фінансування (місцевий бюджет, державний + комерційні структури), а на сьогодні, згідно відповідної постанови Кабміну, земля надається в оренду на аукціонних торгах. То яка ж тоді буде вартість цього житла?
— Як, на вашу думку, наскільки перспективною є розбудова мікрорайону «Морське»?
— Як на мене, то це дуже хороша ідея, і мікрорайон «Морське» є надзвичайно перспективним. Забудовники там матимуть можливість користуватися сучасними проектними розробками, які дозволяють чітко дотримуватися всіх відповідних правил будівництва. Це один з кращих об’єктів, які зводяться в нашому місті і з часом він стане показовим – як потрібно будувати. Це ідеальний варіант для того, щоб наявно продемонструвати використання сучасних технологій в архітектурі та будівництві.
— Борисе Володимировичу, на одному з пленарних засідань міської ради було сказано про те, що виникла необхідність провести реорганізацію міського відділу архітектури та містобудування…
— Так, найближчим часом планується провести реорганізацію відділу і створення на його базі управління капітального будівництва містобудування та архітектури. До складу даного управління увійде нова структурна одиниця – це міський земельний відділ, чого на сьогодні чітко вимагає чинне законодавство. В розрізі цього також планується створення окремого відділу, який має займатися проблемами самовільного будівництва і організації самого процесу будівництва в місті відповідно до нормативних документів і містобудівної документації.
— Борисе Володимировичу, нині, будучи головним архітектором міста, ви поєднуєте свої обов’язки з депутатською діяльністю у міській раді. Чи допоможе це у вашій роботі?
— Безперечно. Це пряма можливість доводити проблеми містобудування до депутатів міської ради. А при необхідності, негайного їх вирішення, а також оперативного корегування нормативних актів у будівництві місцевого значення.
— Якими ви бачите перспективи будівельної галузі в місті?
— Присутність на теренах нашого міста серйозних інвесторів, а також – впровадження серйозних інвестиційних програм, однозначно, покращить роботу нашої будівельної галузі, відкриваючи перед нею великі перспективи щодо зміцнення матеріально-технічних баз наших місцевих будівельних організацій.
Досить гарні перспективи має розвиток виробництва місцевих будівельних матеріалів.
— Борисе Володимировичу, цієї неділі ми будемо святкувати загальнодержавне свято – День будівельника. Що б ви хотіли побажати своїм колегам з цієї нагоди?
— Щиро вітаю будівельників з їх професійним святом. Хочу побажати їм щедрих інвесторів та замовників, лояльного ставлення до них держави в плані спрощення різноманітних дозвільних систем. А також – міцного здоров’я, злагоди та достатку в кожній домівці, натхнення в праці та успіхів!
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА

Борис Володимирович Подсадний народився в 1956 році, на Вінниччині, в родині військового. Після закінчення середньої школи та служби в армії вступив до Вінницького політехнічного інституту, на факультет промислового та цивільного будівництва, де отримав спеціальність інженера-будівельника. Свою трудову діяльність розпочинав у Володар-Волинському районі, а 1988 року приїхав до Новограда-Волинського, де був запрошений на роботу у райвиконком, згодом – у міськком, а з 1991 року пропрацював 12 років на Новоград-Волинському хлібозаводі на посаді заступника директора по будівництву. З 2003 – заступник міського голови з будівництва. З 2006 — заступник директора з будівництва ДП «Оптіма 777-центр». З 1 серпня 2008 року Б.В.Подсадний – головний архітектор Новограда-Волинського. Депутат міської ради п’ятого скликання.