У МІСТІ ВИЗНАЧИЛИ НАЙКРАЩИХ УЧНІВ

У МІСТІ ВИЗНАЧИЛИ НАЙКРАЩИХ УЧНІВ

У системі освіти Новограда-Волинського сьогодні на першому місці стоїть особистість дитини, розвиток її природних здібностей і талантів шляхом залучення її до участі в олімпіадах, конкурсах-захистах науково-дослідницьких робіт, різноманітних тематичних конкурсах.
На виконання міської Програми «Обдаровані діти», з метою пошуку, підтримки та розвитку творчого потенціалу обдарованої молоді відповідно до Положення про Всеукраїнські учнівські олімпіади з базових і спеціальних дисциплін, турніри, конкурси-захисти науково-дослідницьких робіт та конкурси фахової майстерності традиційно у нашому місті у жовтні 2009 р. проведено шкільні олімпіади, у яких взяли участь 6760 школярів, у листопаді-грудні — міські — 564 учасника. Учні середньої та старшої ланки мали можливість змагатися у знаннях з 15 навчальних предметів. Проведення олімпіад дозволило виявити 176 учнів шкіл міста, які стали призерами олімпіад з базових дисциплін, серед них — 57 вибороли перші місця з кожного предмету в окремих паралелях.

Результати олімпіад свідчать, що проведена робота з обдарованою молоддю з підготовки до олімпіад дещо активізувалась. Більшість учасників виявили певний рівень знань у межах навчальної програми і продемонстрували творчий підхід до розв’язання олімпіадних завдань. Цього року найкращими серед представлених шкіл на міських олімпіадах стали команди навчально-виховного комплексу — 45 призерів (директор Рошка Ю.А.), міського колегіуму — 37 (директор Сідлецька К.Д.) та спеціалізованої школи №4 — 28 (директор Сільвертюк В.А.).
Найкращі результати показали учні: Кравець Тетяна (колегіум), Величко Владислав (НВК) — призери міських олімпіад з 5 навчальних предметів; Кравчук Аліна (колегіум) та Кирилюк Іван (СШ №4) — призери з 4 предметів! Ще 9 школярів стали призерами з 3 олімпіад (Чепель Леонід (колегіум), Павлюк Ольга, Величко Владислав, Макаренко Євгеній, Антипчук Оксана, Іщук Аліція, Вансович Олександр (НВК), Терещенко Олександр (ЗОШ №6), Котик Олену (СШ №4). Крім того, потрібно відмітити успіх Котик Олени (СШ №4), Кравчук Аліни (колегіум), Антипчук Оксани (НВК), які вибороли по три перші місця у різних олімпіадах!!!
Всі міські олімпіади пройшли на належному організаційному рівні. Інформаційно-методичним центром було забезпечено проведення олімпіад у присутності методистів. Сприятливі умови для проведення створили дирекції НВК, колегіуму, шкіл №4, 5, 6, 7, 9. Міські олімпіади проводилися за завданнями Житомирського ОІППО (крім трудового навчання, французької мови). При організації та проведенні олімпіад враховані вимоги режиму карантину у навчальних закладах.
Конверти із завданнями відкривалися за 45 хвилин до початку олімпіади в присутності адміністрації навчального закладу, де проходила олімпіада, та методиста ІМЦ, який відповідав за даний предмет. Роботи учасників кодувалися. До роботи в журі залучалися найкращі педагоги міста.
У цілому, члени журі забезпечили якісну перевірку робіт із кожного предмету та класу, колегіально визначили переможців, об’єктивно й прозоро підвели підсумки та сформували склад учасників відповідних відділень «Школи обдарованої дитини» (спеціальна додаткова робота з дітьми, які виявили найкращі знання на міських предметних олімпіадах). За результатами роботи школи серед учнів, які показали найкращі результати в школі, визначатиметься персональний склад команд на обласні предметні олімпіади. Кількісний склад команд визначає обласне управління освіти і науки відповідно до результатів, показаних в обласних олімпіадах 2009 року.
За наслідками міських предметних олімпіад призові місця вибороли:
Робота в умовах змін у змісті та процесі освіти не під силу непідготовленому до інновацій вчителю. Успішний учитель для обдарованих дітей — це, насамперед, прекрасний учитель — предметник, який глибоко знає і любить свій предмет та володіє майстерністю передати і навчити учня оволодіти знаннями. Найкращі вчителі міста залучені до роботи у школі «Обдарована дитина», саме ці педагоги постійно плекають призерів обласних олімпіад.
Безумовно, основну порівняльну оцінку результативності роботи педколективів щодо розвитку інтересів учнів до поглиблення знань з базових дисциплін, рівня роботи з обдарованими дітьми дадуть результати виступу команд міста у ІІІ (обласному) етапі олімпіад. Хочеться сподіватися, що цей рік, який наступив, впише в історію освіти Новограда-Волинського щасливий засів на багатий та щедрий врожай нових знань, відкриттів, перемог!
П.ЛІНЕВИЧ, завідувач інформаційно-методичного центру