ПIСТ ТА ЙОГО ЗНАЧЕННЯ

НА ЗАПИТАННЯ ВІДПОВІДАЄ БЛАЖЕННІШИЙ МИТРОПОЛИТ ВОЛОДИМИР:
— Навіщо Церква встановила навесні Великий піст?
— Піст є нашою жертвою Богові та підготовкою до гідної зустрічі головного свята для кожного християнина — Воскресіння Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа — Святої Пасхи. Вчора перед початком посту Церква згадувала вигнання Адама з раю, тому піст можна вважати нашим уподобленням Адаму і плачем по втраченому раю.
До того ж, піст є уподобленням самому Христу — новому Адаму, який перед своїм виходом на проповідь 40 діб молився і постився у пустелі. Адам порушив заповідь про піст у раю, а Христос — новий Адам (як Його називає Святе Письмо) — переміг спокуси диявола у пустелі.
Піст нам нагадує ще й про вихід юдеїв із рабства та 40-річну подорож пустелею.
Можна наводити ще багато богословських прикладів, але щоб побачити і відчути покаянний настрій Великого посту, треба сьогодні ввечері прийти до будь-якого православного храму та почути слова Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського, який ми протягом перших чотирьох днів Великого посту читаємо за вечірнім богослужінням.
— Що дозволено і що заборонено їсти у дні Великого посту?
— Великий піст є постом суворим. Тобто, окрім м’яса, молока та масла, у дні Великого посту заборонено вживати й рибу. До того ж, існує благочестива традиція перший тиждень посту проводити у сухоядінні, тобто, деякі благочестиві християни беруть на себе подвиг не вживати рослинної олії та не варять у ці дні ніяких страв. Існують і інші особливості та традиції Великого посту, про які можна дізнатися з літератури або запитати у духівника чи парафіяльного священика.
Але, головне, не забувати, що піст тілесний є допоміжним у постуванні духовному. І голод тілесний, що народжується в нас у ці дні, повинен перерости у голод за Христом та Божою благодаттю. До того ж, існує дуже влучне висловлювання, що під час посту, перш за все, треба утримуватися від того, щоб поїдати один одного. Це головне.
— Чи вважаються морепродукти (наприклад, кальмари, мідії, креветки) рибними блюдами? Якщо ні, то чи можна вживати їх у піст?
— Дійсно, за церковною традицією, кальмари, мідії, креветки, а також краби, раки, устриці та омари не вважаються рибними блюдами. Про те, що їх дозволяється вживати у суботні та недільні дні посту, є вказівка у богослужбовому уставі — Типіконі. На Святій Горі у недільні дні, навіть під час посту, вживають восьминогів.
Але ми живемо не в Греції, і продукти, про які йдеться, у нас є делікатесами і коштують вони значно дорожче за м’ясо. А піст — це не час для зайвих ласощів. Тож краще кошти, які ви заощадите, купуючи традиційну пісну їжу, витратити на допомогу безпритульним та нужденним. Хоча, можливо, саме морепродукти можуть стати прикрасою вашого столу під час свят, які припадають на піст.
— Дехто стверджує, що можна постувати тільки перший і останній тиждень посту? А як Церква ставиться до такого способу проведення посту?
— Дійсно існує традиція постувати тільки перший і останній тиждень посту. Але назвати таку традицію благочестивою неможливо. Можливо, й праві ті, хто каже, що краще постувати так, ніж ніяк. Але з іншого боку напівпіст — це не піст. З точки зору церковних канонів, порушення посту — є порушенням посту. А для того, щоб послабити або припинити піст, потрібні поважні причини. Одна з них — це хвороба. Але й в такому випадку треба порадитися і взяти благословення у духівника або парафіяльного священика. До речі, постувати першу і останню неділю посту, на прохання батьків, можна благословити дітям-підліткам, які тільки-но починають постувати.
Але треба завжди пам’ятати, що існує церковний устав, який ми повинні намагатися виконувати. А згідно з уставом Різдвяний піст — є постом сорокаденним, а не постом першого і останнього тижня.
— Якщо в мене день народження в піст, як його правильно відсвяткувати?
— Існує благочестива православна традиція утримуватися від святкувань протягом посту. Бо у людини, яка перебуває у каятті та спокутуванні гріхів, повинен бути і настрій відповідний. Тому за краще було б перенести святкування дня народження на святки — період від Різдва до Хрещення, коли весь православний люд святкує і радіє.
Але, якщо ви все ж таки вирішили святкувати свій день народження в піст, то й проводити його бажано відповідно. Пісний стіл теж може бути святковим, а пісні страви — смачними і вишуканими. Від надмірного вживання алкоголю християнам необхідно утримуватися не тільки в пісні дні. А розважальну музику і танці для молоді, без яких не обходяться святкування, можна замінити музикою спокійною або класичною і братським спілкуванням. І таке свято може стати справжньою дієвою проповіддю для ваших друзів, які ще не живуть церковним життям.
— Кажуть, що тим, хто подорожує, дозволяється порушувати піст. Чи це дійсно так?
— Дійсно, для тих, хто подорожує, піст послабляється, але не відміняється. До того ж, правило послабляти піст для подорожуючих було впроваджене в життя, коли подорож була випробуванням, пов’язаним зі значними фізичними навантаженнями, та тривала від декількох днів до кількох місяців, а іноді й років.
Сьогодні транспорт і обслуговування на ньому розвинуто так, що подорожування перестає бути випробуванням. А якщо подорожувати легко, то й постувати під час такої подорожі не важко.
Коли ж під час подорожі Вас супроводжують, зустрічають або приймають люди, що не постують, або з інших причин немає можливості суворо дотримуватися правил посту, тоді дозволяється послаблення посту як виняток, а не як правило для подорожуючих.
До речі, піст може бути послабленим для літніх людей, хворих, дітей та вагітних жінок, але все це може бути лише з благословення Церкви і її духовенства.
— Чому напередодні посту ми просимо один у одного пробачення?
— Прощенна неділя є останнім днем перед початком Великого посту. Піст — це наша своєрідна жертва Богові. А Святе Письмо вчить, що якщо несеш свій дар Богові та пригадаєш, що брат твій має щось до тебе, то «піди спершу примирися з братом твоїм, а потім приходь і принось дар твій», — говорить Господь (Мф. 5; 23-24).
До того ж, піст є часом каяття та молитв до Господа про прощення гріхів. А ми кожен день промовляємо у молитві «Отче наш»: «і прости нам провини наші, як і ми вибачаємо винуватцям нашим...». І от у неділю перед початком Великого посту, під час вечірньої служби, ми звертаємося один до одного зі словами: «Прости мені» і чуємо у відповідь «Бог простить і я прощаю».