ДО ДНЯ КОМУНАЛЬНИКА

Наближається професійне свято комунальників. Саме нагода підвести підсумок діяльності Водоканалу за кризовий 2009 рік і окреслити перспективи, які дає підприємству рік поточний.
Глибока світова фінансово-економічна криза увійшла в резонанс з вкрай бездарним управлінням державним механізмом нашої країни і спрямувала її в системне затяжне падіння в усьому — від економіки і фінансів до різкого падіння рівня життя і довіри народу до влади.
Схоже було і з Водоканалом. Міська територіальна громада в певній мірі, в тому числі і за сприяння наших публікацій, обізнана, на скільки погіршився фінансово-економічний стан Водоканалу на кінець ІІІ-го кварталу минулого року. Здавалося, з кризи підприємство не вийде. Та, проведемо паралель з державою, з обранням нового Президента у людей з’являється надія, що він приведе до управління державним кораблем справжніх професіоналів, і зміна курсу призведе до позитивних зрушень в економіці, а, отже, і в добробуті людей. Так відбулося і у Водоканалі, хоча дещо раніше. На початок IV-го кварталу в підприємстві помінялося керівництво. Молода команда взялася до справи завзято, не побоялась іти на непопулярні кроки, і позитивний результат прийшов.
Хоча підприємство за 2009 рік мало падіння реалізації продукції на 11%, зросла на 8% її собівартість, підприємство працювало збитково, та вжиті заходи в порівнянні з 2008 роком, а саме:

  • ріст наданих послуг на 9%;

  • ріст іншої госпрозрахункової діяльності на 43%;

  • економія енергоресурсів на 91%; скорочення чисельності працюючих на 7%;

  • освоєння інвестиційних коштів у сумі 740,0 тис.грн. на впровадження енергозберігаючих заходів, а головне, проведення заліків боргів за спожиту електроенергію за рахунок державних коштів, передбачених на покриття різниці в тарифах, дали змогу підприємству:



  1. погасити борги по заробітній платі перед працюючими;

  2. повністю розрахуватись за постачання електроенергії.


У минулому році підприємство виконало перші роботи з модернізації водоочисної станції на вул.Водопровідній, яка діє з 1938 року. Так, на ній обновлено блок фільтрації води із заміною фільтруючих елементів — щебеню та кварцового піску на більш екологічно чистий природний мінерал цеоліт, з кращими фільтрувальними показниками. Також встановлено сучасні колектори зі склопластикових труб, замінено засувки на фільтрах, розпочато застосування швидкого коагулянту РАХ-19, спроможного прискорити процес водоочистки. На станції першого підйому замінено два насосні енергозберігаючі (з перетворювачем частоти електроструму) агрегати фірми Wilo.
Крім того Водоканал виконав всю підготовчу роботу для заявки на одержання кредиту МБРР на модернізацію виробництва, починаючи з 2010 року. Таким чином, до Дня комунальника колектив підприємства підходить з надією вже в цьому році освоїти перший транш кредиту в сумі 18824 тис.грн. І відповідальна робота в цьому плані в колективі системно виконується. Та радість від цього затьмарюється зрісшою заборгованістю споживачів за послуги водокористування, а саме:

  • КЕЧ району — 432,827 тис.грн.;

  • населення — 341,0 тис.грн., а це вплинуло на:



  1. виник місячний борг по зарплаті перед працюючими;

  2. з’явилася реальна загроза відключення об’єктів Водоканалу від електропостачання за виниклі борги перед енергопостачальною компанією.


Якщо із Міноборони ми ведемо активну претензійну роботу і віримо, що вона дасть відповідний ефект, то до кількох сотень боржників від населення одномоментно ефективну претензійну роботу застосувати неможливо, і ми змушені апелювати до здорового глузду споживачів, адже їх неплатежі призведуть до зупинки підприємства, і наслідки цього відчують усі.
Колектив підприємства складається з різних підрозділів, у яких працюють різні люди. Та в кожному з них є надзвичайно віддані колективу працівники, на яких, як мовиться, тримається підприємство.
Тому до Дня комунальника назвемо кращих серед кращих, а це:

  • дільниця КОС: екскаваторник Поліщук В.П., оператор — Павлюк Є.І.;

  • дільниця ДСВ: машиніст — Бармак С.М., оператор — Лавренюк Н.В.;

  • дільниця ВК мереж: слюсарі — Журавський А.А., Андрійчук С.М., Жабко С.А., начальник дільниці Лобащук Р.О.;

  • дільниця ПНС: майстер ПНС — Бондарчук В.П., машиніст Христич П.О., електрослюсар КВПіА Повторейко А.О., диспетчер Єнжиєвська Г.Є.;

  • дільниця ВОС: бригадир слюсарів — Романюк М.П.,оператори — Ригун М.М., Коструб П.В., машиніст — Шевчук Г.І., електрослюсар — Копчук О.В.;

  • служба енергетика: електромонтер — Словиковський Л.Б.;

  • відділ реалізації: контролери — Силкін В.О., Касімова Г.А., оператор комп’ютерного набору Приймак Н.Ф.


Трудовий колектив Водоканалу шле найкращі вітання всім комунальникам міста.
В.МАТВІЙЧУК, депутат міської ради