ПРО ЧИСТОТУ МІСТА І НЕ ТІЛЬКИ…

ПРО ЧИСТОТУ МІСТА І НЕ ТІЛЬКИ…

З приходом весни одним з найактуальніших питань постає питання прибирання міста після зими. Саме про це говорилося на засіданні виконавчого комітету міської ради, яке відбулося минулої середи, 10 березня. Зокрема підкреслювалося, що за доброю традицією кожен господар дбає про свій дім. І ми, новоград-волинці, особливо маємо піклуватися про те, щоб наше місто було чистим і охайним. Саме на цьому зупинився у своєму виступі начальник управління житлово-комунального господарства Володимир МИСІН:
— Як водиться, в кожній українській родині перед великими святами у своїй господі наводять лад. Потрібно навести лад після зими і у нашому місті. Звичайно, жоден міський бюджет не може в повному обсязі «взяти на себе» всі ці питання. До речі, ніде і за кордоном такого немає — щоб питання прибирання вирішувалися виключно за рахунок міського бюджету. Тож всі спільними зусиллями наводять лад там, де проживають.
Є певні заходи, які виконуватимуть за бюджетні кошти комунальні підприємства — це щоденне прибирання та вивезення вуличного змету (тільки з центральних вулиць міста). Це ще прибирання місць загального користування та вивезення сміття з приватного сектора (на платній основі).
Наступний важливий пункт — це ліквідація несанкціонованих звалищ. Незважаючи на те, що проводиться робота з вивезення сміття з приватного сектора, все-таки є ще в місті досить багато несанкціонованих сміттєзвалищ, куди люди викидають сміття, і їх потрібно ліквідувати. Але ж значно простіше було б усвідомити жителям міста просту істину — не смітити, не влаштовувати смітників на берегах річок. Якщо люди не усвідомлюють цього самі, то будемо боротися з цим явищем шляхом штрафів.
У нас завжди проводяться масові акції з прибирання берегів річок Случ і Смолка.
Потрібно провести і роботи з благоустрою кладовищ. Зокрема прослідкувати за тим, щоб вчасно вивезти сміття і вирішити питання завезення піску для облаштування поховань.
З цього приводу міський голова Микола Петрович Боровець зауважив:
— Якщо взятися всім разом і всім відповідально поставитися до цього питання, то не потрібні великі гроші, а потрібне лише бажання зробити своє місто гарним, чистим та охайним..
Подивіться — на сьогодні який безлад та недоглянутість біля багатьох офісів. Розумію, що криза і підприємцям також нелегко доводиться, але чи так вже важко підмести і посадити квіти, вийти і просапати клумбу, підбілити дерева?
Наразі нагадаю, що у двадцять разів підвищилися штрафні санкції за невиконання питань благоустрою. І ми змушені будемо застосовувати до безвідповідальних та лінивих ці штрафні санкції, але ж хочеться, щоб це все робилося свідомо, а не з-під палки.
Без сумніву, кожен із нас мріє про те, щоб жити в чистому, затишному і красивому містечку, щоб гордитися своїм містом. Але, повірте, що ніхто сюди не прийде і за нас це все не зробить — потрібно самим приступати до цієї роботи і спільно, всією громадою, навести у місті лад.
Записала Лариса ГЕМБАРСЬКА