ХРОНІКА 12/2010

ПРИВЛАСНЕННЯ КОШТІВ ВИХОВАНЦІВ
Міжрайонною прокуратурою встановлено факт привласнення і розтрати коштів, що були на розрахункових рахунках дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, службовими особами Новоград-Волинської загальноосвітньої школи-інтернат. Протягом жовтня 2009 року-березня 2010 року із рахунків дітей у філії Новоград-Волинського відділення №2943 ВАТ «Державний ощадний банк України» службовими особами інтернату знято близько 110 тис.грн., які витрачено на власні потреби.
11 березня 2010 року міжрайонною прокуратурою порушено кримінальну справу за частиною 2 ст.167 (зловживання опікунськими правами), частиною 2 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), частиною 2 ст. 364 (зловживання службовим становищем) і частиною 2 ст.366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України, на даний час проводиться досудове слідство.
І.О.ГАЛАТЮК, помічник міжрайонного прокурора, юрист 3 класу

АРГУМЕНТ КУЛАКА
У Адміністративному кодексі є стаття 173 з позначкою 2 — «Вчинення насильства в сім`ї», яка покликана радикально втихомирити, приборкати домашніх деспотів. Теоретично для сімейних дебоширів можна застосовувати адмінпокарання, передбачені цією статтею. Однак на практиці все інакше. Наприклад, вночі дружина викликала наряд міліції, щоб заспокоїти розлюченого чоловіка. Йому за це — штраф, а він вже три роки не працює. Вгадайте, хто погашатиме отой штраф?
Дільничні інспектори міліції Новоград-Волинського МВ УМВС, котрі переважно займаються сімейними конфліктами, не вважають «битовуху» дрібницями. Адже здебільшого на грунті ревнощів, неприязних стосунків чи то в п’яному чаду, рідні люди можуть не лише завдати значної шкоди здоров’ю одне одному, а й позбавити життя. Тільки за 2 місяці 2010 року до адміністративної відповідальності притягнуто 49 чоловік. (За 12 місяців 2009 року — 416). Під час виїзду на сімейні конфлікти працівник міліції сумлінно оформляє відповідні документи. А от реальних дійових важелів, що дають змогу в законному порядку впливати на поведінку домашнього хулігана, правоохоронці, на жаль, не мають. Такими штрафами не залякаєш і бесідами не заспокоїш. Потрібні ефективніші методи боротьби з порушниками сімейного спокою, підкріплені чітким законодавчим документом, який працівники міліції могли б сміливо застосовувати на практиці.
Як засвідчує практика, саме алкоголь у багатьох випадках стає причиною агресії з боку чоловіків: заливши очі спиртним, дуже легко показувати, хто в домі господар. Тим паче, вранці завжди можна попросити вибачення. І розпочати все спочатку. Хоча в народі поширена думка: якщо чоловік вдарив жінку один раз, — винен він, якщо другий, — винна вона сама. У тому сенсі, що дочекалася наступного разу, а не пішла після першого.
Насильство, яким би воно не було — фізичним, психологічним, сексуальним чи навіть економічним — це зажди проблема не тільки людини, до якої воно застосовано, а й усього суспільства. І закривати на неї очі — принижувати самих себе. Не терпіть насильства: ви його не заслуговуєте!!!
КРІЗЬ ПРИЗМУ МУТНОЇ СКЛЯНКИ
Виготовленням та збутом оковитої переважно вражені села. І женуть її та торгують нею якщо не кожна хата, то через одну. Що ж їх штовхає до перетворення домівки на гуральню? Бідність та відсутність роботи? Колгоспи порозганяли, ферми спорожніли. Тож, залишившись без діла, доводиться виживати за рахунок здоров'я інших. Самогоном розплачуються замість грошей, наприклад, за зораний город, випасену худобу тощо. Він тут як своєрідна валюта, цінність якої вимірюється величиною пляшки.
У рамках відпрацювання, яке проводили дільничні інспектори міліції Новоград-Волинського МВ, 12 березня в Колодянській сільській раді з'ясувалося, що самогонники не визнають і не усвідомлюють своєї провини. Для прикладу, одна із жительок села, у якої вилучили найбільше оковитої, не розуміє, що в цьому кримінального. «Що я такого зробила? Гнала самогонку? Так то для себе і дітей…». На жаль, ми забуваємо про відповідальність, яку тягне за собою виготовлення та розповсюдження самогону. З початку відпрацювання до адміністративної відповідальності за ст.176 «Виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його виготовлення» притягнуто 3 чоловіки, вилучено 2 самогонних апарати та знищено 50 літрів самогонної закваски та самогону.
За 12 місяців 2009 року притягнуто до адміністративної відповідальності 1647 осіб. З них: ст.176 «Виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його виготовлення» КУпАП — 360 осіб; за «Придбання самогону та інших міцних спиртних напоїв домашнього виробництва» ст.177 КУпАП — 50 осіб; за «Розпивання спиртних напоїв у громадських місцях і поява в громадських місцях у п’яному вигляді» ст.178 КУпАП — 1229 осіб, вилучено 54 самогонних апарати, 501 літр самогону та 3100 літрів — самогонної закваски.
До кримінальної відповідальності притягнуто 10 осіб за ст.203 «Зайняття забороненими видами господарської діяльності» КК України.
З огляду на таку кількість забороненої продукції підпільний алкогольний бізнес приносить чималі прибутки. Але ми забуваємо про наслідки такого бізнесу, не замислюємося, що через вживання алкоголю руйнуються не тільки сім`ї, але й життя та здоров’я. І як наслідок цього — страждають родини, люди втрачають роботу, спиваються і просто котяться у прірву, звідки вороття вже немає.
«ГОП-СТОП»: ФОРМУЛИ САМОЗБЕРЕЖЕННЯ
Вуличні пограбування досить часто трапляються в житті. Ми нерідко чуємо від друзів та сусідів історії про те, як у них або їхніх знайомих вирвали з рук сумку, вихопили гаманця, зірвали з голови шапку, чи й зовсім роздягли… Нині, коли криза в країні, так би мовити, притисла людей до стіни, дехто залишився без роботи, впав у відчай: іншої роботи так і не вдалося знайти. Тож, перебуваючи під нещадним пресом кредиторів та через інші причини, раптом вирішили «перекваліфікуватися» на… вуличних грабіжників. А для цього потрібно небагато: правильно визначити жертву, 5-7 хвилин «роботи» — і «заробіток» гарантований. Зазвичай, досить швидко підшукується місце для таких «трудяг», щоправда, не в комфортному офісі, а в одній із темних та холодних буцегарень.
Кажуть, береженого і Бог береже. Звичайно, стовідсоткової гарантії захисту від вуличного гоп-стопу вам дати не зможе ніхто, але унеможливити напад ви зможете самі, взявши на озброєння наші поради.
Пам’ятайте, вуличні грабіжники ретельно вибирають свою жертву й часто стежать за нею. Саме тоді, коли ризик піддатися нападу вам здається мінімальним, вони стрімко й зухвало діють.
У вечірній час, за можливості, зустрічайте своїх близьких (особливо жінок, підлітків і людей похилого віку) на зупинках громадського транспорту та проводжайте їх у разі від’їзду.
Ідіть додому освітленими і людними вулицями, не вибираючи для скорочення шляху дворів чи темних провулків.
Якщо після свята ви виходите збадьорені й хочете пройтися вулицями нічного міста, краще перенесіть цю прогулянку на інший день. А додому, якщо вже пізній час, безпечніше повертатися в таксі.
Якщо в темний час доби в безлюдному місці у вас просять закурити, — будьте готові до можливого нападу. Таке прохання часто буває лише способом приспати увагу.
Якщо ви чуєте, що вас переслідують, різко поверніться. Грабіжник, котрий збирається вихопити вашу сумку (пакет, шапку), майже завжди розраховує на те, що жертва зможе побачити його тільки зі спини, коли він тікатиме. Коли ж ви побачили його в обличчя, це може істотно послабити агресивні наміри нападника.
У разі зняття грошей з банкомата будьте пильні, звертайте увагу на те, щоб за вами ніхто не спостерігав. Не переховуйте гроші на вулиці.
Ніколи не показуйте привселюдно, що маєте при собі багато грошей. Тримайте у різних місцях великі та дрібні купюри.
У транспорті не стійте біля дверей, оскільки у вас із рук може вихопити сумку хто-небудь з пасажирів, хто виходить.
У разі нападу на вас у ліфті, намагайтеся натиснути кнопку «виклик диспетчера». У працівників комунальних служб є можливість визначити місцезнаходження ліфта й викликати міліцію.
Якщо така біда загрожує комусь із вас, то, не гаючи часу, телефонуйте на «102». За кілька хвилин наряд міліції прибуде на місце. Запізнілий дзвінок значно знижує шанси затримати злочинців та повернути ваші речі.
Не будьте байдужими, якщо з кимось на ваших очах сталося таке нещастя. Допомагайте іншим — допоможуть і вам.
БЕРЕЖІТЬСЯ ФАЛЬШИВИХ ГРОШЕЙ
Нещодавно за допомогою до оперативного чергового звернувся житель міста Новограда-Волинського, котрий повідомив, що близько 10 години продавець магазину міста розрахувалася з ним купюрою номіналом 500 гривень, яка виявила сумнів щодо своєї оригінальності.
Останнім часом збільшилась кількість фальшивих банкнот, якими розраховуються в магазинах, закладах громадського харчування та особливо на ринках. Співробітники міліції наголошують, що при прийомі грошових знаків необхідно звертати особливу увагу на основні захисні властивості банкнот Національного банку України.
Головними елементами захисту є водяний знак — видиме на усій банкноті при розгляді її проти світла зображення тризуба, яке виконане тонкими світлими лініями. На фальшивих банкнотах імітація водяного знака проводиться нанесенням його контурів білою фарбою на зворотному боці банкноти, які видимі при нахилі банкноти під кутом. Кодоване зображення — зображення тризуба, видиме при розгляді банкноти на рівні очей проти світла при повороті на 45 градусів на тлі орнаменту у верхніх кутах лицевого боку. На фальшивих банкнотах кодоване зображення не проглядається. Напис безперервно повторюваного слова «Україна», мікротекст, який можна прочитати за допомогою збільшувального скла (на лицевому боці банкноти — тонка лінія під портретом). На фальшивих банкнотах мікротекст не читається.
О.ПЕТРУК, помічник начальника із взаємодії з громадськістю та ЗМІ