ЗНАЙ ПРАВА. ШАНУЙ ОБОВ’ЯЗКИ

Саме таку тему обговорювали учні 8 класів загальноосвітньої школи №3 на черговому засіданні школи правових знань «Сучасник», що традиційно проходять на базі бібліотеки-філії для юнацтва №5. Визначивши основні права громадян України, в тому числі окресливши пріоритетні права школяра, юні правознавці намагалися визначити коло обов’язків і дійшли висновків, що права не відокремлюються від обов’язків: чим більше прав має людина, тим більше обов’язків вона повинна виконувати.
Основне право, з яким людина приходить у цей світ, — право на життя, адже життя є найвищою цінністю, ніхто не має права посягати на життя іншої людини, згадайте основні з десяти заповідей Біблії «не вбий», «не вкради», — це і є наш обов’язок, мирно співіснувати, не посягаючи на права та свободи, честь та гідність інших людей, які нас оточують. Право на охорону здоров’я та довкілля — невідривне від обов’язку кожного з нас не завдавати шкоду природі, культурній спадщині. Право на освіту передбачає обов’язкове здобуття повної загальної середньої освіти дітьми.
Під час використання своїх прав необхідно враховувати певні обмеження, які запроваджені в інтересах здійснення прав іншими людьми. Як влучно сказав один з філософів: «Моя свобода розмахувати руками завершується там, де починається ніс мого ближнього».
Таким чином, учасники засідання дійшли до спільної думки, що права — це визначена законом міра можливої поведінки людини, а обов’язки — це визначена законом міра обов’язкової поведінки людини, недотримання якої зумовлює настання правових наслідків.
Відповідальність за протиправну поведінку, скоєння злочинів не розмежовується за статтю, може наставати як для дорослої особи, так і для підлітка. Часто дитина вважає, що вона не буде покарана за скоєні вчинки, але така думка помилкова. Відповідно до законодавства України адміністративна та кримінальна відповідальність настає з 16 років, а за окремі злочини кримінальна відповідальність передбачена до досягнення 16-річчя. Впродовж 2009 року 25 неповнолітніми міста, які забули про дотримання своїх обов’язків та перейшли межу Закону, скоєно 32 злочини. Усі вони понесуть відповідне покарання.
А юним мешканцям нашого міста хочеться побажати: поважайте права інших людей, цінуйте своє життя, будуйте його на принципах моралі та Закону. Це Ваш обов’язок, і Ви маєте на це право!
І.ПАСТУХОВА, головний спеціаліст служби у справах дітей