ЩОБ ЗАХИСТИТИ ЖИТЛОВІ ТА МАЙНОВІ ПРАВА ДИТИНИ...

ЩОБ ЗАХИСТИТИ ЖИТЛОВІ ТА МАЙНОВІ ПРАВА ДИТИНИ...

Ще в ті часи, коли стародавні люди робили перші кроки по неосяжних просторах Землі, питаннями, які їх турбували, були: де жити? Де народжувати і виховувати своїх дітей? Де сховатись від негоди та ворогів.? Тому невипадково, що одним із найдавніших відомих афоризмів є вислів: «Моє житло — моя фортеця».
Питання житла не обходять і сучасну людину: без нього неможливе ні сімейне життя, ні продуктивна праця, ні навчальна, ні творча діяльність. Визначаючи важливість цього питання, наша держава проголосила в Конституції право кожного на житло. В цьому сенсі не слід забувати, що діти (особи віком від народження до 18 років) теж є громадянами України. А відтак вони теж перебувають під захистом держави, в тому числі й в питаннях, що стосуються житлових прав.
Україна, як повноправний член світового співтовариства, в питаннях захисту прав дітей виходить із положень Конвенції ООН про права дитини, стаття 16 якої проголошує, що жодна дитина не може бути об’єктом свавільного або незаконного втручання в здійснення права на особисте та сімейне життя, недоторканість житла... На території міської громади функції щодо захисту житлових і майнових прав дітей здійснює орган опіки і піклування Новоград — Волинської міської ради безпосередньо через службу у справах дітей.
У декого з читачів може виникнути питання: навіщо захищати права дітей від їх власних батьків. Маємо зауважити, що достатньо складна соціально-економічна ситуація в країні в цілому, стрімкий розвиток і безперестанне коливання ринкової нерухомості створюють достатньо складні умови для захисту житлових і майнових прав повнолітніх громадян України, а тим більше — дітей. Не можна забувати і про сім’ї, які опинились у складних життєвих обставинах, у яких начебто люблячі батьки заради пляшки оковитої чи дози наркотиків здатні залишити свою дитину без даху над головою. Та, в першу чергу, звертаємось до тих батьків, які мають намір подарувати дитині житло, продати чи обміняти житло, співвласником або власником якого є дитина, та які дбають про своїх дітей і не хочуть порушити їхні права, звертайтесь за консультацією до служби у справах дітей Новоград — Волинської міської ради за адресою: вул.Замкова, 3/6. Саме служба у справах дітей займається підготовкою документів для надання дозволів виконавчим комітетом міської ради на продаж, обмін житла, у якому мають право власності діти, на дарування дітям житла. Слід також звернути увагу на те, що дозвіл органу опіки піклування потрібен і в тому випадку, якщо має місце лише реєстрація (за старою звичкою, її часто називають «прописка») дитини в житловому приміщенні. Адже відповідно до ст.12 Закону України «Про основи соціального захисту без­домних громадян і безпритульних дітей» для здійснення будь-яких правочинів стосовно нерухомого майна, у якому право власності або право на проживання мають діти, потрібна попередня згода органу опіки і піклування. Відповідно до ст.17 Закону України «Про охорону дитинства» батьки або особи, які їх замінюють, не мають права без дозволу органу опіки і піклування укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню, відмовлятись від належних дитині майнових прав. Відповідно до ч.3 ст.18 зазначеного Закону органи опіки та піклування зобов’язані здійснювати контроль за додержанням батьками або особами, які їх замінюють, майнових та житлових прав дітей при відчуженні житлових приміщень та купівлі нового житла.
Щодо термінів отримання чи неотримання згоди від органів опіки і піклування на правочини, відповідно до Закону України «Про інформацію», рішення приймається протягом місяця з дня подачі заяви разом з усіма необхідними документами.
Життя мінливе, і дорослі, а тим більше — діти, не в змозі передбачити, чим і як закінчиться наступний день, та якщо кожен з нас, шановні батьки, дбатиме про захист житлових прав своїх дітей, тоді, в майбутньому, жодна дитина при досягненні 18-річного віку, не залишиться без даху над головою.
За детальною інформацією звертатись до служби у справах дітей міської ради за адресою: вул.Замкова, 3/6 або за тел.: 2-08-91.
С.ШЕВЧУК, завідувач сектора опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей міської ради