ШКОЛА-ІНТЕРНАТ — У ЦЕНТРІ УВАГИ

Подія, що сталася в Новоград-Волинській школі-інтернаті, де навчається більше 200 дітей, з яких 23 — діти-сироти, м’яко кажучи, шокувала громадськість. Як повідомила старший помічник прокурора області Діана Алхімова, працівники Новоград-Волинської школи-інтернату, зловживаючи службовим становищем, використовуючи права опіки і піклування, підробили доручення на отримання коштів з ощадних книжок 21 дитини-сироти.  Внаслідок злочинних дій незаконно привласнено кошти підопічних на суму майже у 110 тисяч гривень. Всі обставини цієї кримінальної справи має з’ясувати досудове слідство. Попередній коментар до цієї події ми взяли у директора школи-інтернату Марії Іванівни ШВЕДЮК.
— Маріє Іванівно, що, власне, у вас тут сталося?
— 1 березня нам стало відомо, що наш юрист зняла з рахунку дітей гроші. Я її викликала до себе, і ми відразу повідомили про це у правоохоронні органи, ведеться слідство.
— Як «випливла на поверхню» така подія — як ви про це довідалися?
— Мені подзвонила керуюча банком і повідомила, що ваш юрист зняла гроші. Я здивувалася — як зняла? Відразу постало це питання, адже вона брала доручення тільки на відкриття рахунків, на зняття коштів ніяких доручень їй ніхто ніколи не давав, у неї ж не було ні моїх підписів, ні генеральної довіреності.
— Отже, одного разу ця особа з’явилася в банку і зняла відразу таку значну суму?
— Ні, як вже згодом стало відомо, ці кошти знімалися по декілька разів на місяць. Було таке, що я в той час лежала в обласній лікарні, а гроші знімалися — як, яким чином, я не знаю і навіть не можу собі уявити. Ми самі викликали правоохоронні органи, особисто я звернулася до міліції, дізнавшись про такі дії.
— А чи взагалі виникала коли-небудь потреба знімати кошти з цих рахунків?
— За період моєї роботи, а це 20 років у школі-інтернаті, я ніколи ніяких коштів не знімала і навіть не знаю такої системи — як саме ці кошти можна зняти. Йшли тільки накопичення на книжки дітям. Наші вихованці закінчували школу, ставали повнолітніми і до свого вісімнадцятиріччя, коли починали самостійне доросле життя, мали певні кошти. У декого ці суми становили 10 і більше тисяч гривень.
— Що це за кошти?
— Це кошти по втраті годувальника і аліменти. Нам прикро — колектив весь обурений: як так можна, людина, яка тільки прийшла працювати і півроку пропрацювала, якій всього лише 22 роки, — таке могла зробити.
— Така своєрідна «підприємницька жилка» молодого спеціаліста?
— Я не можу сказати, бо підприємництвом з нею не займалася. Вона приходила до мене суто підписувати документи — коли в батьків якоїсь дитини було позбавлення батьківських прав і треба відкрити рахунок, щоб аліменти, призначені судом, які стягували з батьків, йшли на цей рахунок. Помер батько, померла мати в дитини — також допомагали відкривати рахунки. Ви знаєте, які в нас діти, які в більшості з них матері, навіть, якщо вони є. В інтернат потрапляють діти з соціально-неспроможних родин, яким потрібна допомога. І цими коштами, що були на рахунку, розпоряджатися мають право тільки діти по досягненню свого повноліття.
— Про які суми йшла мова — скільки грошей вона зняла в цілому?
— Те, що я знаю, можу сказати — 108 тисяч гривень. Всім іншим займаються правоохоронні органи — вони в мене вилучили ці книжки і працюють з ними.
— А скільки дітей постраждали від цих дій?
— 21 дитина. Це різні діти — серед них декілька випускників. І тепер найбільше мені прикро від того, що я скажу цим дітям?
— Маріє Іванівно, доводиться тільки дивуватися — невже ваш юрист не розуміла, що рано чи пізно все це все одно викриється?
— Як це не дивно, але вона була абсолютно спокійна, це тільки керуюча банком і я просто не могли відійти від шоку.
— Ви з нею з цього приводу розмовляли? Що вона говорила на своє виправдання?
— Вона говорила — я поверну.
— Тобто, вона вважала це своєрідною позикою?
— Не можу сказати, але, наскільки мені відомо, цих коштів вона не повернула.
— А де ця людина знаходиться зараз?
— Йде слідство і, мабуть, з неї взяли підписку про невиїзд, тому, що вона вагітна. Взагалі, це питання до слідчих органів — я нічого напевне не знаю. На роботу вона не з’являється. Чула тільки, що вона пообіцяла повернути до того, як відбудеться суд, ці кошти.
— Яку зарплату отримувала ваш юрист?
— 839 гривень. Варто відзначити, що обсяг роботи у неї був великий. Це ж стільки майнових справ — житло, майно, аліменти. Це ж діти-сироти. Ми взяли цю людину з біржі праці. Бажаючих на це робоче місце було небагато. В інтернаті важко працювати — у нас специфічна робота і дуже відповідальна.
— Яка заробітна плата у вчителів, вихователів?
— Трохи більше тисячі гривень. Це у спеціалістів. А ті, що мають ранги, отримують більше. Всього в школі у нас проживає і навчається 206 дітей, з яких 23 — діти-сироти.
— Куди ваші випускники йдуть далі — чи мають якісь пільги, допомогу від держави?
— Сиріт ми влаштовуємо всіх в училище. А всі інші повертаються до батьків, якщо є до кого йти.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА