ЗАПИТАННЯ ДО СВЯЩЕНИКА

НА ЗАПИТАННЯ ВІДПОВІДАЄ ІГУМЕН УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ — АЛІПІЙ:
— Благословіть запитати! Одного разу, коли я була в Києво-Печерській Лаврі, один монах зробив мені зауваження, що у мене неправильно зав’язана хустина, що не назад треба зав’язувати кінці хустки, а на шию, що треба жінкам пов’язувати, так, як у Пресвятої Богородиці. В цьому році я відправилась у паломницьку поїздку до Почаївської Лаври, була на вечірньому богослужінні, хустку я знову зав’язала назад, та яке було моє здивування, коли ієромонах мені зробив знову таке ж зауваження про неправильне пов’язування хустки, але вже в цей раз аргумент був такий, що так пов’язують баптистки. Я нікого не хочу осуджувати, але, як правильно вести себе в такій ситуації, коли розумієш, що в уставі такого правила нема, що головне для Бога — моє серце: промовчати чи намагатися оправдовувати себе та довести свою правоту? Заздалегідь вдячна за відповідь. Спаси Господи!
— Господи, благослови! Ніде й справді нема правил про пов'язування хустки. І бути не може. Бо з'явився звичай зав'язувати хустки під підборіддям пізно, десь у 18 столітті. А раніше на Русі великі хустки закріплювали під підборіддям булавками, або обмотувала кінці хустки навколо шиї і тоді позаду, або зверху, на голові, зав'язували. Це була «мода» того часу.
Апостол Павло, коли говорив, що жінка має молитися з покритою головою, мав на увазі покривало, яке жінки носили поверх очіпка чи хустину, якою обмотували голову, а зав'язували, як і Ви, позаду. Але апостол все ж прямо не говорить, чим саме має жінка покривати голову, залишаючи вибір вільним — аби тільки голова була покритою.Тож тії ченці свою забаганку видають за якесь вчення.
— Добрый день. Где и как мне можно получить свидетельство о том, что я не венчался?
— Господи, благослови! Своим вопросом Вы поставили меня в тупик.
Дело в том, что у Церкви нет общей информации о всех Крещениях и Венчаниях. Они только на приходах. Потому получить справку о Венчании можно на приходе. Но о невенчании... То есть, Вам для этого должны все приходы мира выдать такую справку. По другому — никак.
— Здравствуйте, батюшка! Хотела со всей семьей (4 человека) собороваться, а в храме сказали, что надо записаться и за каждого заплатить 24 грн. (итого 96 грн.). Такой возможности нет. Правильно ли, что за соборование берется фиксированная сумма, и что делать, если во всех храмах города надо платить за соборование? Читала, что это называется симодией.
— Господи, благослови! Нет, не правильно, что в храмах за Соборование требуют деньги. Сами же священники читают во время совершения этого Таинства слова: «туне приясте, туне дадите», т.е «бесплатно приняли, бесплатно и давайте» благодатные дары исцеления. Потому не поддерживаю храмы, устанавливающие на требы цены.
— Дозвольте запитати. Чи можна змінювати обручки подружній парі, якщо вони вінчані, і яким чином правильно це зробити. Дякую.
— Господи, благослови! За звичаєм, обручки не міняють. Іноді лише доповнюють прикрасами чи написами. І лише за умови втрати обручки з якоїсь причини, дозволяється освятити нову.