ЧИ СТАНЕ ФЕСТИВАЛЬ ДИТЯЧОГО ХОРОВОГО МИСТЕЦТВА ОБЛАСНИМ?

ЧИ СТАНЕ ФЕСТИВАЛЬ ДИТЯЧОГО ХОРОВОГО МИСТЕЦТВА ОБЛАСНИМ?

«Удивляется мама, удивляется папа, а я пропитан музыкой насквозь!», — саме ця пісня, у виконанні хору молодших класів музичної школи, відкрила дитячий фестиваль хорової творчості, що відбувся 9 квітня у Палаці культури. Загалом його учасниками стали понад дві сотні дітей з дев’яти хорових колективів.
Від започаткування фестивалю минуло чотири роки. Передісторія недовга, втім, цьогорічний захід дає організаторам підстави пророчити фестивалю довге життя — адже кількість учасників збільшилася, рівень їх виконавської майстерності зріс, репертуар став різноманітнішим.
— Це дуже гарна ініціатива — відродити призабуте дитяче хорове мистецтво, — поділилася враженнями заступник директора обласного Центру народної творчості Галина Шубіна, вона ж — голова журі. — Слід віддати належне відділу культури і туризму міської ради та колективу музичної школи, яким належить ідея проведення цього заходу. Цікавою і різноплановою є фестивальна програма — ми побачили не лише хорові колективи, а також естрадні та фольклорні. Це дасть змогу у перспективі започаткувати номінації. Вірю, що фестиваль стане традиційним, бо діти люблять і хочуть співати, їм лише треба допомогти у цьому. Згодом у Новограді-Волинському можна буде проводити обласний дитячий фестиваль хорового мистецтва.
— Намагаючись залучити дітей до хорової творчості, ми, безумовно, мали на меті сприяти удосконаленню їх творчих здібностей, всебічного духовного розвитку, — пояснює задум одна з організаторок фестивалю, директор музичної школи Лілія Полтавченко. — До того ж, в Україні та у нашому місті, зокрема, хоровий спів має давні і багаті традиції. Серед них — відомі хорові концерти українських композиторів Веделя, Бортнянського-Березовського. Хоровий спів донині є невід’ємною традицією церковного обряду. Прагнемо­ відродити і продовжити ці тра­диції. А дитяча творчість — це завжди зворушливо, фестиваль хорового мистецтва­ — слушна нагода в цьому ­переконатися.
Фольклорні колективи — цьогорічне ноу-хау фестивалю, втім далеко не усі з учасників є дебютантами на сцені, багатьох з них новоград-волинці вже бачили під час різноманітних заходів та урочистостей. Учні загальноосвітніх шкіл та музичної школи залюбки беруть участь у фестивалі.
Інна Камінська, котра співає у фольклорному ансамблі «Мальви», що діє при Палаці шкільної молоді, рада можливості познайомитися з іншими хоровими колективами. «Ми вперше беремо участь у такому фестивалі. Дивимося на інших, тягнемося за кращими, ростемо. Саме це є для нашого колективу головним», — розповіла виконавиця. Інша учасниця — Таня Шамшур, котра теж співає у «Мальві», додає: «Наша мета — показати красу української пісні, звичаїв, обрядів нашого народу». Керівник ансамблю Галина Кучинська — фахівець у галузі автентичного співу, із вихованцями погоджується: «Приємно, що склад учасників досить сильний, є в кого повчитися.»
Мета фестивалю — заохотити обдарованих дітей, тому виступи колективів залишилися поза конкурсом. Гран-прі фестивалю журі присудило самобутньому та яскравому колективу — хору старших класів музичної школи, на чолі з керівником Оленою Найдюк (на фото вгорі).
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА