ОЗОН — НОВАТОРСТВО В УКРАЇНСЬКІЙ ОСВІТІ

ОЗОН — НОВАТОРСТВО В УКРАЇНСЬКІЙ ОСВІТІ

У НОВОГРАДІ-ВОЛИНСЬКОМУ ПРОЙШОВ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ФЕСТИВАЛЬ ТВОРЧИХ ПЕДАГОГІЧНИХ ІДЕЙ
Радянська система освіти вважалася колись найкращою в світі: грунтовні знання у школі, безкоштовне навчання у ВНЗ та обов’язкове подальше працевлаштування. Відтак учні та студенти могли цілком сподіватися на підтримку держави, що дбала про своїх громадян. Незалежна Україна навчає нас покладатися в першу чергу на себе. Змінилося життя, змінилися вимоги й до освіти. Тож новаторський пошук не припиняється: педагоги активно працюють над покращенням якості української освіти. В тому числі і у Новограді-Волинському.
14 квітня Новоград-Волинський опинився в епіцентрі новаторських освітніх технологій. У колегіумі пройшов дводенний всеукраїнський фестиваль творчих ідей педагогів. Його темою став новий підхід до навчального процесу — особистісно зорієнтоване навчання (ОЗОН). Відтепер своє завдання освітяни вбачають не лише у тому, щоб дати знання школярам. Найперше у тому, щоб знайти діалог з учнем, заохотити в ньому бажання навчатися, допомогти самореалізуватися, а відтак — стати впевненою у собі особистістю.
— Ми раді вітати у нашому місті колег-освітян із восьми областей України, — звернулася до гостей начальник міського управління освіти і науки Ольга Ільяхова. — Мене переповнює гордість за вас — ви у кожному учневі бачите особистість, а особистісно зорієнтований підхід до навчання — то велика справа. Тому ми готові до обміну досвідом. Двері усіх наших навчальних закладів відкриті для вас!
Для освітян з усієї України фестиваль став святковою демонстрацією досягнень. Тут відзначили переможців та призерів конкурсу «Мій особистісно зорієнтований урок», серед яких — вчитель української мови та літератури з Новограда-Волинського Олена Жовталюк. Також кращими були визнані роботи вчителів з Вінниччини, Рівного, Кіровограда, Чернігівської, Херсонської, Волинської та Київської областей. Ці вчителі стали дослідниками нової методики роботи. «Якщо ви хочете, щоб педагогічна праця давала вчителям насолоду, щоб повсякденне проведення уроків не перетворювалося на нудну, одноманітну повинність, — виведіть кожного вчителя на щасливу стежку дослідника», — казав В.Сухомлинський. Своїми розробками вчителі-переможці поділилися з освітянами під час уроків-презентацій та майстер-класів з використанням методики ОЗОН.
Почесними гостями фестивалю стали головний спеціаліст Міністерства освіти і науки України Катерина Таранік-Ткачук, кандидат педагогічних наук АПН України Анатолій Фасоля, заступник головного редактора видавництва «Педагогічна преса» Ірина Красуцька.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА