АВТІВКИ — У ПОДАРУНОК ДО ДНЯ  ПЕРЕМОГИ

АВТІВКИ — У ПОДАРУНОК ДО ДНЯ ПЕРЕМОГИ

У нашому місті проживають 282 фронтовики. Життя невблаганне — у порівнянні з минулим роком тих, хто був безпосереднім учасником війни, залишилося вдвічі менше... З нагоди відзначення 65-ї річниці Перемоги, у нашому місті взялися активно опікувати та підтримувати цих людей. «Жоден із ветеранів не повинен сьогодні залишитися без уваги», — говорить начальник міського управління праці та соціального захисту Лариса Шутова.


Спеціалісти управління, спільно з представниками ради ветеранів, обстежили умови проживання фронтовиків. Те, що більшість із них сьогодні потребує елементарного — напевно, ні для кого не є дивиною. На жаль, у нашій державі ветерани, яких чиновники різного рангу схильні возвеличувати у святкових промовах, не одне десятиліття живуть у реальності, відмінній від пафосних красивих слів. За умови такої державної підтримки міська влада намагається покращити життя ветеранів, наскільки це можливо.
Як розповіла Лариса Шутова, серед виявлених її підлеглими проблем — нагальні питання. П’ять фронтовиків потребують телефонного зв’язку, дев’ять — слухових апаратів, шість — покращення житлових умов, 55 — ремонту житла. Щоправда, лише дванадцять ветеранів стоять у черзі на ремонт житла, в інших немає відповідних документів на власність — з цього приводу зроблено запити щодо встановлення права власності, адже для проведення владою ремонту — житло має належати ветерану.
16 чоловік потребують санаторно-курортного лікування. З цим проблем впродовж останніх років не виникає — у разі наявності відповідної довідки від лікаря, — кожного ветерана забезпечують путівкою до українських санаторіїв. Найбільшою популярністю серед стареньких користується найближчий оздоровчий заклад у Денишах — через поважний вік вирушати у далекі подорожі ветерани не погоджуються.
Сенсаційну звістку Лариса Валентинівна повідомила для тих ветеранів, які потребують автомобільного транспорту. Загалом на обліку у головному управлінні таких перебуває 38 чоловік. Якщо у попередні роки це питання залишалося невирішеним, то цьогоріч держава обіцяє бути лояльнішою. «Маємо надію на те, що у місто надійде певна кількість автомобілів для ветеранів», — запевнила начальник управління праці та соцзахисту.
Щодо забезпечення фронтовиків медикаментами, то сьогодні кожен має ­отримати пільговий рецепт на отримання медикаментів у розмірі до ста гривень. З огляду на вартість ліків, ця сума є мізерною, втім найменша увага з боку інших, для ветеранів, поза сумнівом, є значимою.
Разову грошову допомогу, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, у Новограді-Волинському отримають 1992 ветерани. Виплати вже розпочато, завершити їх планується до 5 травня. Цьогоріч поновлено списки ветеранів, закріплених за місцевими підприємствами, установами та організаціями. Спільно з владою та депутатами міської ради вони даруватимуть винуватцям свята подарунки, проводитимуть святкові заходи. Також міська влада готує для фронтовиків іменні настінні годинники, які отримає кожен із них.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА