ХРОНІКА 18/2010

СТЕРЕЖІТЬСЯ КРАДІЖОК З АВТО
25 квітня до оперативного чергового Новоград-Волинського МВ УМВС звернулася мешканка міста, ­котра повідомила, що невідома особа проникла до салону її автомобіля і викрала автомагнітолу, барсетку та інші речі.
Міліцейські зведення свідчать, що в місті та області мало не щодня фіксуються крадіжки з авто. Здобич зловмисників, часом, буває досить значною. У списках викраденого трапляються автомагнітоли, великі суми грошей, зброя. Тому керівництво міськвідділу звертається до всіх автовласників із проханням бути пильними:

  • не забувати замикати дверцята машин;

  • не залишати без нагляду цінні речі і документи;

  • якомога швидше повідомляти про злочини після їх скоєння.


АЛКОГОЛЬНИЙ РЕЙД іЗ ТВЕРЕЗИМИ ВИСНОВКАМИ
Виготовленням та збутом оковитої переважно займаються в селах, де самогон є своєрідною місцевою «валютою». Ним розплачуються за випасену худобу, виораний город тощо.
22 квітня дільничні інспектори провели рейд з виявлення самогонників у Пилиповецькій та Токарівській селищних радах. До адміністративної відповідальності за ст.176 КУпАП «Виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його виготовлення» притягнуто 4 особи, вилучено 40 літрів самогонної закваски та 6,5 літрів самогону.
За словами О. Омельчука, начальника сектору дільничних інспекторів міліції Новоград-Волинського МВ, в одному із сіл Токарівської селищної ради було виявлено жінку, котра вживала спиртні напої разом зі своїм неповнолітнім сином. «Горе-матір» притягнуто до адміністративної відповідальності за ст.180 КУпАП — «Доведення неповнолітнього до стану сп’яніння». Крім цього, ще 4 родинам доведеться сплатити штраф за ст.184 КУпАП — «Невиконання батьками обов’язків щодо виховання дітей».
БРАТИ-КРАДІЇ
Нещодавно дільничними інспекторами було затримано 35-річного жителя міста, котрий за попередньою змовою зі своїм братом проникли на територію ТОВ «РЕМСЕРВІС» Новоград-Волинського району, звідки викрали 5 обмоток електромагнітів, чим завдали матеріальних збитків підприємству на 3500 гривень. Проти крадіїв порушено кримінальну справу за ст.185 КК України — «Крадіжка».
КУРЕЙ З’ЇСТИ НЕ ВСТИГ
25 квітня в чергову частину надійшло телефонне повідомлення від мешканки нашого міста. Жінка повідомила, що невідома особа з її сараю викрала четверо курей. На місце пригоди прибула слідчо-оперативно група, яка відразу встановила зловмисника. Ним виявився 27-річний молодик, мешканець міста.
За даним фактом триває перевірка.
О.ПЕТРУК, ст.лейтенант міліції

«МЕТАЛІСТІВ» ЗАТРИМАЛИ
21 квітня до чергової частини Бердичівського міськвідділу міліції звернувся житель райцентру, котрий повідомив про крадіжку силового чотирьохжильного кабелю довжиною понад 58 м. Вартість завданого збитку сягає більше 4 тис. гривень.
За підозрою у скоєнні злочину затримано непрацюючого 38-річного місцевого жителя, у якого викрадене вилучено.
Цього ж дня Ємільчинським райвідділом зареєстровано крадіжку 100 метрів алюмінієвого проводу лінії електропередачі із території непрацюючої ферми.
Вжитими заходами працівниками міліції за підозрою у скоєнні злочину затримано учня 9 класу однієї із шкіл району, у якого викрадене вилучено.
22 квітня до Житомирського райвідділу міліції повідомили про крадіжку металевої труби опалення довжиною 15 метрів із виробничого приміщення приватної організації. Сума збитку встановлюється.
За підозрою у скоєнні злочину затримано трьох жителів району, які в скоєному зізнались.
ШАХРАЙКИ ОБІКРАЛИ БАБУСЮ
Минулої доби до Богунського райвідділу міліції міста Житомира звернулася пенсіонерка, 1920 р.н., жителька обласного центру, котра повідомила про те, що цього ж дня до її квартири зайшли дві невідомі жінки під приводом попити води, після того, як вони зникли потерпіла виявила відсутність грошей у сумі 650 гривень, що знаходились у шафі. Шахрайок розшукують.
«САДОВОД-ЛЮБИТЕЛЬ»
21 квітня в одному з сіл Житомирського району працівники відділу по боротьбі з незаконним обігом наркотиків УМВС України викрили осередок вирощування наркосировини та затримали його організатора.
В одному з домогосподарств, на околиці села, господар (втім, як згодом з’ясувалось, він є жителем Вінницької області, а тут лише тимчасово винаймав житло) облаштував одну з кімнат помешкання для вирощування голландських конопель. Така собі міні-теплиця у будинку.
Процес вирощування був детально продуманий та практично пристосований до умов житла. Зокрема, було обладнано системи поливу, обігріву та вентиляції в автоматичному режимі.
Як пояснив 49-річний чоловік, все це він створив, аби виростити марихуану для власного споживання.
— Життя не вдалося, то тепер мені все одно, що зі мною буде... Хотів спробувати.
Проте вилучена наркосировина та спеціальні пристосування вказують на те, що справжня мета була іншою. До того ж, специфічне насіння сортової низькорослої марихуани (у народі — гідропоніки) навряд чи випадково потрапило до рук садовода-любителя. За деякими даними, одне зернятко таких конопель на чорному ринку коштує від 2 до 15 євро.
Начальник ВБНОН УМВС України в Житомирській області Сергій Дзюбенко, коментуючи подію, зазначив, що дане затримання стало завершальним етапом операції з викриття злочинного угрупування, яке займалось розповсюдженням наркотиків на території області. Загалом, після дозрівання, одна рослина гідропоніки може принести прибуток своєму власнику на суму близько 5 тисяч гривень. У помешканні було вилучено 15 кущів таких рослин та поліетиленовий пакет з вологим листям рослин зеленого кольору.
На даний час працівники міліції працюють над встановленням каналів надходження насіння та збуту готового продукту. За зібраними матеріалами вирішуватиметься питання про порушення кримінальної справи за статтями 309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) та 310 (Посів або вирощування снотворного маку чи конопель) Кримінального кодексу України.
Алла ВАЩЕНКО, ВЗГ УМВС України в Житомирській області

НА «ЖИТОМИРСЬКИХ ЛАСОЩАХ» ФУНКЦІОНУВАЛА НЕЗАКОННА СХЕМА РОЗРАХУНКІВ
За інформацією УПМ ДПА у Житомирській області, в ході проведення спецоперації «Конверт», направленої на детінізацію доходів, відносин у сфері зайнятості населення та викриття фактів виплат зарплат у «конвертах», слідчим відділом управління податкової міліції ДПА у Житомирській області порушено кримінальну справу за ст.212-1 КК України за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах службовими особами одного з найбільших кондитерських підприємств України — закритого акціонерного товариства «Житомирські ласощі».
Як повідомив на брифінгу для журналістів перший заступник голови — начальник податкової міліції Віктор Максимишин, у результаті функціонування незаконної схеми розрахунків із працівниками, метою якої було несплата внесків до Пенсійного фонду. Державна скарбниця за досить короткий період недоотримала майже 4 мільйони гривень.
Робітники підприємства, які брали участь у розробленій схемі, крім відповідальності за підписання неправомірних договорів, у майбутньому втрачали можливість отримання належного пенсійного забезпечення.
У даний час триває слідство, в рамках якого проведено 7 обшуків за місцем проживання фігурантів справи та місцями реєстрації офісних приміщень. Згідно зі ст.115 КПК України затримано директора вищевказаного підприємства.
Але найбільш дивним стало для податківців обурення працівників кондитерської фабрики, котрі влаштували пікет із транспарантами перед приміщенням Житомирської обласної податкової адміністрації. Виявляється, що законні заходи податківців, що повинні сприяти підвищенню рівня соціальної захищеності працюючих громадян на даному підприємстві та детінізації економіки в цілому, їх не влаштовують: краще сьогодні зарплата в «конверті», ніж забезпечена старість десь у «далекій перспективі».