НЕМА БЛАГОУСТРОЮ — ШТРАФ 340 ГРИВЕНЬ!

І це лише мінімум, на який може «розраховувати» порушник правил благоустрою міста. Якщо раніше фінансові покарання за неприбрану чи захаращену територію біля приватного будинку чи установи були доволі символічними — в межах 17-51 грн., то тепер, після того, як набув чинності новий закон, штрафи за порушення правил благоустрою для фізичних осіб можуть сягнути 340-1300 грн., для приватних підприємців — 840-1700 грн.
Про це повідомив начальник управління ЖКГ міської ради Володимир Мисін, до якого ми звернулися з проханням дати відповідь на питання з чергового листа, що надійшов до «Звягель-Інформу». У листі — доволі традиційна тема: проблема з вивозом сміття з приватного сектора. Місцева пенсіонерка, жителька 2-го пров.Тельмана, скаржиться: «Мені принесли штраф комунальні служби за послуги, якими я не користуюсь. Хіба це — правильно? У нас є свій транспорт — ми декілька разів на рік сміття можемо вивезти самі».
Вочевидь, йдеться про типовий випадок, коли власник будинку в приватному секторі не уклав із владою договір на вивезення сміття, мотивуючи це тим, «що в нього сміття немає». Такі ситуації — непоодинокі. Місяць тому «ЗІ» вже писав на цю тему (стаття в №12 від 19 березня цього року).
Коментар начальника управління ЖКГ був таким: «Не може бути, щоб не було сміття зовсім. Тим більше, що є затверджені Кабміном норми на побутові відходи. Ними ми й керувалися, коли розробляли програму вивозу сміття з приватного сектора». До того ж, якщо людина стверджує, що може сміття вивезти сама, одразу ж виникає питання: «А куди?». Якщо під кущі чи в лісосмугу, — такий варіант — не вихід.
Звісно, що за місяць позиція влади не змінилася. Влада продовжує проводити пропагандистську роботу з тими, хто ухиляється від укладання договорів. Нині «відмовників» — у межах 15% від загальної кількості приватних садиб.
— На сьогодні декілька справ перебуває в суді, — відзначив Мисін, — Окремі жителі міста подали позови, вважаючи, що влада штрафує їх незаконно. Поки що на них ухвал суду немає. Проте є три рішення щодо приватних підприємців, які допустили порушення правил благоустрою на прилеглих до своїх об’єктів територіях. Із цих трьох — два рішення на користь влади. Тобто, суд зобов’язав підприємців власним коштом упорядкувати територію.
Одне з типових питань, що часто порушується в листах, — куди дівати, так зване, будівельне сміття. Начальник управління ЖКГ пояснив:
— Жителям багатоповерхових будинків потрібно звернутися в ОСББ. А мешканцям приватного сектора — вирішувати це питання із водієм сміттєвоза, який забирає сміття з їхньої вулиці. В обох випадках вивезення будівельних відходів проводиться за додаткову плату. У випадку з водієм — у того є при собі чекова книжка: оплата відбудеться цілком законно. Якщо ж сміття багато, то можна звернутися в «Міськкомунсервіс» (організацію, що займається вивозом), і замовити окремий автомобіль. Телефони цієї організації: 5-30-19, 5-35-59.
— Як правило, непорозуміння і конфлікти щодо вивезення сміття виникають тоді, коли населення не хоче за цю послугу платити, — підвів підсумок Володимир Мисін.
Олег БРЮХАНОВ