ДЕ ВІДПОЧИТИ ВЛІТКУ ДІТЯМ?

Топ-тема батьківських роздумів із настанням літа — відпочинок та оздоровлення дітей. Пропозицій від таборів, санаторіїв, турагентств — море, а от із коштами — сутужніше. І не лише у батьків, а й у держави. На організацію оздоровлення та відпочинку нинішній уряд планує виділити 1,6 мільярди «державних» гривень. Мало це чи багато — стане зрозуміло, якщо спитати у знайомих: що чули вони про путівки за державний кошт для дітей? Відповідь очевидна — через хронічно обмежений бюджет скористатися таким «благом» можуть одиниці, та й ринкові відносини вже давно навчають нас жити за іншими правилами: будь-яка примха — за ваш рахунок. Що вже там на рахунку — то приватна справа, від суми на ньому усе, зрештою, і залежить.
КОМУ НЕ ПО ЗУБАХ «АРТЕК», — ЛАСКАВО ПРОСИМО У ПРИШКІЛЬНІ ТАБОРИ
Право дітей на оздоровлення та відпочинок влада, попри реалії, називає одним з пріоритетів у сфері соціального захисту. У Новограді-Волинському прийнято міську Програму відпочинку та оздоровлення дітей на 2009-2013 роки. Як реалізується цей документ — про це у нашому інтерв’ю із начальником відділу у справах сім’ї та молоді Аллою ВИГОВСЬКОЮ:
— Літня оздоровча кампанія-2010 розпочалася. Які її основні завдання?
— Уряд поставив головне завдання: охопити усіма видами відпочинково-оздоровчих послуг 55 відсотків школярів, сто відсотків сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 70 відсотків дітей із малозабезпечених сімей. Згідно з місцевою статистикою, у нас проживає 65 дітей-сиріт, 193 дитини — у малозабезпечених сім’ях, понад шість тисяч школярів. Переважна більшість дітей шкільного віку стоять на диспансерному обліку у лікарні, усі вони потребують оздоровлення. Тому над виконанням та удосконаленням відповідної програми, окрім нашого відділу, працюють різні служби та установи: міськрайТМО, управління праці та соцзахисту населення, фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, установи освіти, підприємства та організації різних форм власності.
— Так сталося, що на території міста і району немає санаторних та оздоровчих закладів, немає і стаціонарних таборів. В Україні загалом за останні п’ять років 117 дитячих оздоровниць припинили діяльність, а як склалася ситуація із таборами на Житомирщині?
— У Житомирській області працює 16 стаціонарних таборів, втім серед них є такі, де база не оновлюється багато років. Тому тендер традиційно проводиться серед кращих закладів, це — «Супутник», «Дружба», «Лісовий берег», «Соколятко», «Світанок», «Чайка», «Пролісок». У ці табори за бюджетні кошти направляємо дітей соціально-незахищених категорій, для усіх інших Фонд соціального страхування компенсує частку вартості кожної путівки, якщо хоча б один з батьків дитини працює і, відповідно, сплачує внески до соцстраху. Кожен, кого цікавить оздоровлення власних дітей, може отримати додаткову інформацію за телефоном 5-23-62, директор Віктор Андрійович Шалухін.
— Із закінченням навчання у школах перед батьками постає питання: хто доглядатиме за дітьми та організуватиме їх дозвілля?
— У такому випадку на допомогу приходять пришкільні табори. Щоправда, не оздоровчі, а табори організованого відпочинку дітей. Цього року їх у місті працює шість. Це менше, аніж торік, бо Новоград-Волинський — регіональний центр з проведення зовнішнього незалежного оцінювання. Тож у школах, де проходитиме тестування, табори не були організовані, за винятком школи №7, приміщення якої дозволяє приймати і відпочиваючих школярів, і учасників тестування.
На харчування учнів з міського бюджету виділено 73,5 тисяч гривень. Табори при школах відвідують близько восьмисот дітей молодшого шкільного віку.
— Міжнародний дитячий центр «Артек»,попри останні скандали у пресі, залишається мрією для багатьох дітей. Тим паче, що ­повна вартість путівки складає понад сім тисяч гривень. Які категорії дітей мають право на отримання пільгової путівки до «Артеку»?
— У нас сформовано базу даних відповідних категорій дітей, які мають право на направлення за чергою у літні оздоровчі табори області та України, у відомі центри відпочинку «Артек» та «Молода Гвардія» — за бюджетними (безкоштовними) путівками та путівками, які частково фінансуються з державного бюджету. Направляємо сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, у яких немає медичних протипоказань і які здатні самі себе обслуговувати, дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей, а також — талановитих та обдарованих учнів, лідерів дитячих громадських організацій, дітей працівників внутрішніх справ, журналістів та військовослужбовців, які загинули під час виконання професійних обов’язків. Відповідно до кількості виділених путівок облдержадміністрацією та Міністерством у справах сім’ї, молоді та спорту, поїхати на оздоровлення у названі табори можуть діти віком від 9 до 16 років. Заяви розглядає спеціально створена у місті комісія з контролю за розподілом пільгових путівок. Лише раз на рік дитина має право на безоплатну або пільгову путівку. Інформацію з цього приводу можна отримати у нашому відділі, контактний телефон: 2-16-85. Цього року десять новоград-волинських дітей за бюджетні кошти вже побували в «Артеку», торік — 18 учнів, ще 6 оздоровилися у «Молодій Гвардії».
— А як щодо щодо оздоровлення іншої пільгової категорії — дітей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС?
— Це питання — у компетенції управління праці та соціального захисту населення. Для тих, кого цікавить ця інформація, телефон для довідок: 5-23-77, Шпір Галина Йосипівна. У минулому році оздоровлено 81 дитину з цієї категорії пільговиків.
— Що передбачають зміни, внесені торік до Закону України про оздоровлення?
— Зокрема те, що про оздоровлення повинні також дбати підприємства, установи та організації, їх профспілки. Досвід засвідчує, що переважна більшість дітей оздоровлюється силами і коштами батьків. Тому хотілося би звернутися до керівників, знайти можливості організувати відпочинок та оздоровлення для дітей своїх працівників. Прикладом для наслідування у цьому є медичний коледж, який щороку знаходить можливість сприяти оздоровленню свого колективу та студентів. Не забуваймо, що найцінніший дар, котрий людина отримує від природи, — здоров’я, і його слід берегти та примножувати.
«НА ЗАРЯДЦІ В «АРТЕКУ» МИ ЗАЙМАЛИСЯ МЕДИТАЦІЄЮ»
Серед тих, хто нещодавно побував у МДЦ «Артек», — 14-річний звягельчанин Максим Грузд. Хлопець захоплено розповів, що найперше його вразили незвичайний рослинний світ та казкова атмосфера, якою пронизаний міжнародний табір.
— Як і я, діти зачаровано дивилися на гори і море, рослини і яскраві, дивовижні будівлі, — розповів Максим. — Наш корпус — табору під назвою «Морський» — був помаранчевого кольору. Усі артеківці мали свою форму, ми щодня ходили у незвичайну школу, перебудовану з палацу, що була схожа на замок. Нашими сусідами були табори «Лазурний», «Кіпарисовий», «Кришталевий» та інші. Там жили артеківці з різних областей України, Америки, Китаю.
Були незабутні прогулянки вздовж морського узбережжя та екскурсії до музеїв ­«Артеку». Щодня ми вставали о сьомій та йшли на зарядку. Запам’яталися спільні концерти загонів, з танцями і співами. Кожен новий день був сповнений яскравих вражень: нові друзі, спортивні та інтелектуальні ігри, смачнющі страви на вибір у їдальні, привітні вожаті, купання у басейні з морською водою (купальний сезон у морі, на час нашого перебування, ще не був відкритий). Загалом сподобалося усе, і я із задоволенням поїхав би в «Артек» знову!
ВЛІТКУ УСІ ХОЧУТЬ НА МОРЕ. ПУТІВКИ У ГОРИ «ЗАЛЕЖУЮТЬСЯ»…
Загальновідома статистика: якщо у першокласників хронічні хвороби є у 30 відсотків, то до 9 класу — вже у 65%. Місцеві школярі — не виняток, на диспансерному обліку міськрайТМО їх перебуває понад 5 тисяч…Лише 250 хворих дітей, ось уже не перший рік, лікарня має змогу направити на лікування за пільговими путівками у санаторії. Як розповів завідуючий дитячою поліклінікою Петро ДУДА, переважно це оздоровчо-лікувальні заклади у Євпаторії, Одесі, Бердянську, Трускавці та Яремчі.
Парадокс у тому, що, попри обмежену кількість путівок, що надходять у місто за державний кошт, батьки часом нехтують можливістю оздоровити своїх дітей. Влітку, скажімо, не хочуть відправляти їх на оздоровлення у Яремчу, прагнучи дочекатися путівки на море. У той час, як літній період — найприбутковіший бізнес для курортів, тож саме в цей час «випросити» пільгові путівки туди складно, що позначається на їх кількості. Тому Петро Васильович радить батькам не нехтувати можливістю направити дитину на оздоровлення впродовж цілого року, адже санаторії працюють не лише влітку, і не лише в цей час хворі діти потребують покращення здоров’я.
Останніми роками у місті постійно збільшується кількість дітей з позитивними реакціями Манту. Відтак тих, хто стоїть на обліку у фтизіатра, відправляють на оздоровлення у «Лісовий берег», один з таборів на Житомирщині.
ТАБОРИ В УКРАЇНІ ТА ЗА КОРДОНОМ: ЦІНИ ПОДЕКУДИ ОДНАКОВІ
У минулому році обсяг фінансування оздоровчої кампанії в Україні становив 1 мільярд 213 млн. гривень, у цьому, хоч сума дещо збільшилася (до 1,6 млрд.), — середня вартість путівки до стаціонарних таборів зросла на 20% і становить на Житомирщині 2 тисячі гривень. З огляду на вартість харчування, що складає 30 гривень на одну дитину за добу.
Приблизно така ж вартість, скажімо, у оздоровницях Івано-Франківщини. Табір «Смерічка» пропонує проживання та 5-разове харчування за суму від 2 тисяч гривень до 2700. Усі путівки викупило ­обласне управління соцзахисту для дітей пільгових категорій. На Закарпатті 18-денна зміна «потягне» в середньому на
2500-2900 гривень.
У Карпатах працюють новомодні оздоровчі табори з поглибленим вивченням англійської. За суму від 4-х до 4,5 тисяч вашу дитину забезпечать усіма необхідними умовами не лише для відпочинку, а й для навчання за підручниками Оксфорда та Кембріджа. Змагання, ігри, перегляд фільмів та спілкування — тут усе іноземною мовою. Харчування — санаторного типу, у номерах — санвузол, душ, телевізор. Можливі екскурсії за кордон, щоправда, це вже — за додаткову платню.
Зауважте, відпочинок у болгарському таборі «Чавдар» обійдеться.. дешевше — близько 200-300 євро, Словаччина пропонує оздоровлення дітей від 280 євро, Греція по цінах претендує у цьому переліку на лідерство — від 525 євро.
* * *

З огляду на це, що б там не казали скептики,все ж пришкільні табори на сьогодні є для окремих батьків, як не прикро, чи не єдиним способом подарувати дитині гарні враження про літній відпочинок. Відгуки школярів, до речі, позитивні — активне дозвілля після тривалого сидіння за шкільними партами їм добряче обридло. Керівник місцевого пришкільного табору «Перлинка» Ірина ДРИБАС, що діє на базі сьомої школи, розповіла, що цього року у них організували додаткову зміну для п’ятикласників — торішнім чотирикласникам настільки сподобалося у «Перлинці», що вони знову попросилися сюди, попри те, що вже виросли «зі штанців учнів молодшого шкільного віку». А ще вчителька математики та педагог-організатор Ірина Дрибас зауважила цікаву особливість: дивитися мультфільми, які учні самі ж обирають з переліку, вони можуть максимум п’ять хвилин, натомість рухливі ігри та конкурси привертають їх увагу надовго.
Усім пришкільним таборам з нагоди їх відкриття, відділ у справах сім’ї та молоді презентував подарунки за спонсорські кошти. Серед них — альбоми, в яких до завершення зміни учні повинні представити свій відпочинок у світлинах. Вже сьогодні на цих знімках — незабутні для багатьох дітей моменти з пізнавальних екскурсій, прогулянок на природу, спортивних змагань та творчих конкурсів. Чий альбом буде визнано кращим — той пришкільний табір буде визнаний кращим у місті. Діятимуть табори до 17 червня. Губернатор Житомирщини пообіцяв, що відвідає деякі з них до цього часу.
Юлія КЛИМЧУК