ПЕНСІЇ І ЗАРПЛАТИ ЗРОСТУТЬ — ЗБІЛЬШЕННЯ ВІДБУДЕТЬСЯ У ТРИ ЕТАПИ

ПЕНСІЇ І ЗАРПЛАТИ ЗРОСТУТЬ — ЗБІЛЬШЕННЯ ВІДБУДЕТЬСЯ У ТРИ ЕТАПИ

Цього року, як і вимагає Закон України про підвищення соцстандартів, буде проведено ще три збільшення розмірів зарплат та пенсій — у липні, жовтні та грудні. Кошти для цього в бюджеті передбачені та будуть виплачені вчасно.
Про те, як ці зміни вплинуть на матеріальне становище відповідних категорій новоград-волинців, роз’яснили на прес-конференції для місцевих ЗМІ Лариса Шутова — начальник управління праці та соціального захисту населення міської ради, Олена Пономаренко — її заступник та Ніна Марчук — заступник начальника управління Пенсійного фонду України в місті.
Основна тема, яка виносилася на прес-конференцію, — це вісім соціальних ініціатив та нововведень цьогорічного бюджету, а також роз’яснення рішення щодо підвищення соціальних стандартів, прийнятих Кабінетом Міністрів України 12 травня цього року. Саме з цього приводу журналістів проінформувала Лариса Шутова:
Перша ініціатива — це прожитковий мінімум. В абсолютних цифрах, як відомо, прожитковий мінімум підняли з 638 грн. (це середній за минулий рік) до 843 грн. (за 2010 рік), або на 32,1%.
А взагалі, згідно із Законом про підвищення соцстандартів, він зростатиме з 825 грн. на початок до 875 грн. на кінець цього року.
Друга ініціатива — мінімальна заробітна плата. Її буде підвищено з 744 грн. у грудні 2009-го до 922 гривень у грудні 2010 року. Середньорічний показник мінімальної зарплати збільшиться на 38,1%.
Також затвердили в бюджеті цього року мінімальний погодинний розмір оплати праці та відпрацювали механізм її встановлення (зростання з 5,2 до 5,35 грн. протягом цього року).
Думаю, всі добре розуміють важливість даного кроку.
Наприклад, коли мова йде про студентів, котрі підробляють погодинно в кафе. Вони, практично, були соціально незахищені. Владнавши питання з погодинною оплатою, зобов’язали роботодавців дотримуватись положень мінімальної зарплати і в цьому.
Третя ініціатива — це підвищення заробітних плат бюджетників за Єдиною тарифною сіткою (ЄТС). Як відомо, вони не підвищувалися з 1 вересня 2008 року. 12 травня Кабінет Міністрів України прийняв відповідне рішення. Всі працівники, котрі отримували за ЄТС заробітні плати нижчі за мінімальні, отримуватимуть з 1 січня не менше як 869 грн./міс.
Четверта ініціатива — підвищення рівня малозабезпеченості для надання державної допомоги. В бюджеті 2010 року, в порівнянні з 2009 роком, цей рівень збільшено для працездатних осіб — на 37%, для непрацездатних — на 42%, для інвалідів — на 47%, для дітей віком до 6 років — на 38%, віком до 18 років — на 28,6%.
П’ята ініціатива — це підвищення пенсій. Згідно із законами України про держбюджет і про підвищення соцстандартів мінімальний розмір пенсії у порівнянні з груднем 2009 року підвищено на 23%. У травні мінімальний розмір пенсії становить 706 гривень. І як вже неодноразово наголошувалося, люди отримають перерахунок пенсій, починаючи з першого січня поточного року.
Шоста ініціатива — виплата грошової допомоги ветеранам Великої Вітчизняної війни у зв’язку з 65-річчям Великої Перемоги. Від шестисот до тисячі гривень отримали наші ветерани, як і обіцяв Уряд, до 5 травня. Усього — 600 млн. гривень.
Сьома ініціатива — забезпечення інвалідів І групи Великої Вітчизняної війни автомобілями. Уряд виділив на цю програму 50 млн. гривень. Цих коштів вистачить, щоб задовольнити потреби всіх ветеранів, які стояли в черзі з 1991 до 2002 року.
Восьма ініціатива — забезпечення житлом інвалідів I групи Великої Вітчизняної війни. Уряд віднайшов 140 млн. гривень, що будуть виділені на ці потреби у 2010 році.
І останнє. Цього року, як від нас і вимагає Закон України про підвищення соцстандартів, ми проведемо ще три збільшення розмірів зарплат та пенсій — у липні, жовтні та грудні. Кошти для цього в бюджеті передбачено, тож всі ці виплати будуть проведені вчасно.
Записала Лариса ГЕМБАРСЬКА