КРОВ РЯТУЄ ЖИТТЯ!

КРОВ РЯТУЄ ЖИТТЯ!

\"КРОВУ відродженні добрих традицій донорства в Україні беруть активну участь студенти Новоград-Волинського медичного коледжу. Вже шостий рік поспіль у коледжі проводяться спільні з Новоград-Волинською філією ЖОЦК, Новоград-Волинським міськрайТМО, товариством Червоного Хреста України в місті Новограді-Волинському науково-практичні конференції з проблем донорства. Не став винятком і цей рік. У роботі конференції «Донорство: історія, сучасність, перспективи», що відбулась 03.06.2010 р. в Новоград-Волинському медичному коледжі, взяли участь: заступник міського голови В.С.Титяневич, начальник відділу охорони здоров’я міської ради Л.Р.Дутчак, старший слідчий в особливо важливих справах УБОЗ УМВС України в Житомирській області О.М.Журавель, головний лікар міськрайТМО В.М.Борис, головний лікар Новоград-Волинської філії ЖОЦК І.А.Литвин, заступник головного лікаря з лікувальної роботи міськрайТМО М.С.Руденко, лікар-трансфузіолог Новоград-Волинського міськрайТМО С.П.Гнатюк, директор Новоград-Волинського медичного коледжу О.В.Солодовник, заступник директора з практичного навчання Н.Є.Прокопчук, а також студенти медичного коледжу. Великою подією для навчального закладу стала участь у роботі конференції президента Всеукраїнської організації «Асоціація служби крові України», головного лікаря ЖОЦК А.М.Чугрієва.
Вже стало традицією медичного коледжу в день проведення конференції організовувати благодійну акцію «Здай кров — врятуй життя!».
Перші акції зі здачі крові проводились тільки за участі студентів та працівників навчального закладу. В наш час донорство вийшло за межі компетенції тільки медиків і стало вже соціальною проблемою, яка віддзеркалює взаємовідносини між людьми.
У минулому році ми намагалися залучити до участі в акції добровільної здачі крові інші установи міста, але, на жаль, наша ініціатива не мала підтримки.
Донорський рух потребує підтримки представників органів державної влади всіх рівнів, тому що проблема донорства крові і їх компонентів є однією з пріоритетних для держави і ключових — для практичної охорони здоров’я.
Взагалі донорство повинно розглядатися як громадянський і моральний обов’язок здорових людей по відношенню до хворих.
Піонером і лідером з добровільної здачі крові, як завжди, залишається медичний коледж. Організатором «Дня донора» в навчальному закладі всі роки є заступник директора з практичного навчання Н.Є.Прокопчук.
Акція, що була започаткована в Новоград-Волинському медичному коледжі ще в 2007 році, прийняла масштабний характер і приємно зазначити, що в цьому році долучилися до неї працівники міськрайТМО, міської ради, міліції, товариство Червоного Хреста, студенти промислово-економічного технікуму і велика кількість військових.
З метою забору крові в навчальний заклад прибули працівники Новоград-Волинської філії ЖОЦК з необхідним обладнанням.
У цьому році кількість донорів з нашого навчального закладу збільшилась до 70 осіб, а взагалі в цей день добровільно здали кров 124 особи. Першою здала кров студентка 353 групи Устименко Ольга, яка, до речі, здавала кров і в минулому році. Потім до акції приєднались завідуючий відділенням «Лікувальна справа» В.В.Бистрицький, заступник директора з практичного навчання Н.Є.Прокопчук, директор медичного коледжу О.В.Солодовник, а також начальник відділу охорони здоров’я міської ради Л.Р.Дутчак, старший слідчий в особливо важливих справах УБОЗ УМВС України в Житомирській обл. О.М.Журавель та інші.
Як зазначила директор медичного коледжу Олена Володимирівна Солодовник, місія бути Донором — водночас і почесна, і важлива, оскільки в коледжі готують медпрацівників середньої ланки — медсестер і фельдшерів, які в обов'язковому порядку повинні бути обізнаними з цих питань, а також знати і розуміти важливість проблеми донорства. Саме проведення науково-практичної конференції разом з акцією з добровільної здачі крові сприяє підвищенню якості навчально-виховного процесу в Новоград-Волинському медичному коледжі.
Нині донорство на Україні перебуває в такому стані, коли у 98% випадках, кров здають родичі і добрі знайомі пацієнтів. Це — невірно. Треба прагнути до того, щоб до донорства залучалося якомога більше здорових громадян нашої країни, і таким чином вони допомагали б людям, які цього потребують. Вирішення проблеми донорства не варто перекладати лише на службу крові.
Потрібно ламати стереотипи, що це проблема медиків, ні — вони повинні замовляти препарати крові, ліки і лікувати людей, а громадські організації, влада, Червоний Хрест повинні залучати донорів, доносити цю інформацію до людей через засоби масової інформації. Не можна стояти осторонь. Не буває чужої біди. А милосердя повинно стати оцінкою совісті кожного з нас.
Ми сподіваємось, що завдяки нашій щорічній акції «Здай кров — врятуй життя», ситуація не тільки в місті, а, можливо, і в області кардинально зміниться. Ми віримо, що найближчим часом у нашому місті з’явиться перший в Україні рекламний щит у підтримку донорства.
Н.ПРОКОПЧУК, заступник директора з практичного навчання