ТУБЕРКУЛЬОЗ — РЕАЛЬНА НЕБЕЗПЕКА СУСПІЛЬСТВУ

Згідно з Берлінською декларацією Європейського форуму ВООЗ «Все проти туберкульозу», туберкульоз характеризується як хвороба, що несе серйозну і зростаючу небезпеку для здоров’я населення Європейського регіону. Європейці закликають до того, щоб помістити питання боротьби з туберкульозом на більш значуще місце в програмах суспільної охорони здоров’я.
Епідемічна ситуація з туберкульозом у Житомирській області напружена. За рівнем захворюваності туберкульозом впродовж останніх років вона посідає 8-9 місце серед 27 регіонів України. За даними ОДА, показник захворюваності у 2009 році склав 77,5 на 100 тис. населення.
У Новоград-Волинському районі за 2 місяці 2010 року зареєстрований майже 50%-й ріст захворюваності на активний туберкульоз. Особливо турбує виявлення 2 випадків вперше виявленого туберкульозу серед дітей.
Соціологічні дослідження на тематику «Що ви знаєте про туберкульоз» виявилися вражаючими — нинішня молодь дуже мало знає про туберкульоз. Зокрема, на достатньо низькому рівні обізнаність підлітків та молоді про симптоми цього захворювання, шляхи зараження, вплив на організм та наслідки. Так, більше половини респондентів упевнені, що туберкульоз поширюється винятково через кров чи шляхом статевих стосунків, а проявляється тривалим головним болем та болем у суглобах. 34% опитаних вважають, що виявити небезпечну хворобу можна шляхом «здачі аналізу крові».
Туберкульоз — це тяжке інфекційне захворювання, яке може бути вилікувано, але при несвоєчасному виявленні призводить до таких ускладнень, як:

  • горб — при ураженнях хребта;

  • водянка головного мозку — при менінгіті;

  • вкорочення кінцівок — при ураженні кісток та суглобів;

  • легенева кровотеча, розрив легеневої тканини та її розпад — при туберкульозі легень;

  • смерть як у дітей, так і у дорослих за 8-10 днів при блискавичній формі та розповсюджених процесах за ураженням всіх органів.


Збудником туберкульозу є бацила Коха. Зараження відбувається в основному від хворих людей, рідше — через молоко від хворих тварин. Основним джерелом зараження є мокротиння хворого, в якому знаходяться туберкульозні палички. Потрапляючи на землю та на інші предмети, мокротиння висихає, а палички піднімаються в повітря разом з частинками пилу і проникають у легені людини.
Зараження не завжди викликає захворювання. Це залежить від загального стану організму. Якщо організм людини ослаблений, виснажений, то туберкулінові палички можуть викликати хворобу. Коли організм здоровий, міцний, опірність (імунітет) його до хвороби добра, — палички в ньому, як правило, не розмножуються. На стійкість до туберкульозного захворювання має певний вплив і вік людини, матеріально-побутові умови життя, її харчування, умови праці та відпочинку.
Туберкульоз по спадковості не передається. Є багато прикладів, коли діти у батьків, хворих на туберкульоз, протягом всього життя залишаються здоровими, але іноді спостерігається зараження туберкульозом плода від хворої матері під час вагітності або пологів.
Туберкульоз протікає здебільшого приховано. До моменту виявлення туберкульозу людина не почуває себе хворою. Ось чому раннє виявлення захворювання і його своєчасне лікування має важливе значення. На туберкульоз хворіють люди різного віку.
Флюорографія — найбільш надійний метод виявлення прихованого перебігу туберкульозу й інших захворювань легень. Кожна свідома людина повинна розцінювати флюорографічне обстеження, своєчасне і повноцінне лікування — як свій громадський обов’язок.
Обов’язковим є метод специфічної профілактики туберкульозу — вакцинація. Вакцинація проводиться в пологових будинках. Ревакцинацію виконують школярам у віці 7 і 14 років. При високому рівні захворюваності серед дорослого населення значному ризику підлягають діти. Є тільки один ефективний та показовий метод ранньої діагностики туберкульозу у дітей — проба Манту, яка повинна проводитися щороку.
У Новоград-Волинському міськрайТМО є всі умови для раннього виявлення туберкульозу. Але, незважаючи на зусилля медпрацівників, у 2009 році були зареєстровані 3 випадки занедбаного туберкульозу, які призвели до смерті хворих. Причинами стало недбале ставлення до свого здоров’я, зневага до рекомендацій медиків та не проходження профілактичного флюорографічного обстеження від 5 до 14 років.
У зв’язку з тим, що особливо небезпечне інфекційне захворювання, яким є туберкульоз, вже не є проблемою самого хворого, так як він створює загрозу для оточуючих. Тому, по вимозі громади міста та району, медичні працівники вимушені йти на крайні міри — в примусовому порядку забезпечити профілактичне обстеження населення згідно з Законом України:

  • Прийом хворих у поліклініці здійснюватиметься при наявності результату флюорографічного обстеження органів грудної порожнини. Це проводиться з метою профілактики змішування потоків хворих на туберкульоз з іншими хворими.

  • У зв’язку з організацією ОСББ, використовуючи їх обізнаність відносно мешканців, прийнято рішення про передачу списків осіб, які 2 і більше років не проходили флюорографічне обстеження, для залучення на огляд.

  • Результати флюорографічного обстеження батьків будуть щорічно вноситись у «паспорт здоров’я дитини» шкіл та дитячих дошкільних закладів з метою захисту дітей від туберкульозу.


Отже, регулярне флюорографічне обстеження забезпечує своєчасне виявлення та запоруку успішного лікування.
Для того, щоб не захворіти на туберкульоз, необхідно насамперед зміцнювати свій організм, підвищувати його стійкість до захворювань. Використовувати правила особистої гігієни, праці, відпочинку, харчування. Відмовитися від шкідливих звичок — вживання наркотиків, алкоголю, куріння.
О.АКЕНТЬЄВА, завідуюча протитуберкульозним диспансером