ВІЙСЬКОВІ БУЛИ БЕЗ ЕЛЕКТРИКИ. АЛЕ НЕ ТАК ДОВГО, ЯК ТОРІК

ВІЙСЬКОВІ БУЛИ БЕЗ ЕЛЕКТРИКИ. АЛЕ НЕ ТАК ДОВГО, ЯК ТОРІК

\"ВІЙСЬКОВІУпродовж останніх декількох тижнів від військовослужбовців Новоград-Волинського гарнізону не раз доводилося чути, що знову з’явилися перебої з електропостачанням об’єктів військових частин. Зокрема, мав місце факт повного відключення гарнізону майже на день (крім інженерного полку, бо він перебуває на спільній лінії з житловими будинками міста). Серед іншого без струму залишилися й казарми, де проживають контрактники. А це значило, що їм навіть не було як приготувати їсти, бо кухонні плити у казармах працюють на електриці.
Ситуація нагадувала минулорічну, коли так само, за борги за спожиту електроенергію, ВАТ «ЕК Житомиробленерго» надовго обезструмлювало новоград-волинських військових.
— Нині проблема знята — такого, як було торік, коли нас на декілька місяців, навіть узимку, могли залишити без електропостачання, немає. Нещодавно ГоловКЕУ вирішило питання, направивши гарантійні листи енергетикам, у яких зобов’язалося поступово сплатити борги, — запевнив начальник Новоград-Волинського гарнізону, командир 30-ї окремої механізованої бригади, полковник Олександр Нестеренко.
Загальна сума боргу за комунальні послуги, спожиті гарнізоном, значна, але не критична. Нині вона складає близько 800 тисяч гривень. Для порівняння — торік борги військового відомства тільки за електроенергію подекуди досягали мільйона гривень.
Тож, начальник гарнізону вірить, що ситуація розв’яжеться з мінімумом проблем. Таку віру підкріплюють заяви вищого керівництва Генштабу. За словами полковника Нестеренка, начальник Генерального штабу ЗСУ нещодавно повідомив, що Президент України розпорядився повернути військовим недоплачене у 2008-му і 2009-му роках. Тут мова йде про заборгованість держави перед військовослужбовцями по матеріальній допомозі, коштах на відрядження і за польові виходи. Обіцяють, що з 1 липня ці нарахування почнуть поступово виплачувати. «Затримок конкретно по заробітній платі у нас немає», — додав командир Нестеренко.
* * *

Тим часом 35 військо­во­службовців 30-ї окремої гвар­дійської механізованої бригади з 13 по 25 червня виконували завдання спільного українсько-румунського тактичного навчання на румунському полігоні «Бабадаг». Загалом у навчаннях брали участь понад дві сотні військовослужбовців армій трьох країн — України, Румунії та США, — повідомляє «Народна армія».
Українсько-румунське так­тичне навчання проводилося задля зміцнення регіонального партнерства, недопущення нестабільності в регіоні, підвищення сумісності підрозділів-учасників навчання, а також підвищення професійних навичок військовослужбовців у виконанні завдань у складі багатонаціональних сил.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА