«НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ — ОСОБЛИВЕ МІСТО»

«НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ — ОСОБЛИВЕ МІСТО»

1 ЛИПНЯ — ДЕНЬ АРХІТЕКТУРИ УКРАЇНИ.
З нагоди професійного свята відбулася наша розмова з головним архітектором міста Новограда-Волинського Б.В.ПОДСАДНИМ:

— Борисе Володимировичу, яку основну ціль ставите перед собою, як головний архітектор міста?
— Насамперед хочу зазначити, що Новоград-Волинський — особливе місто. І особливість ця у тому, що, як неодноразово відзначалося, воно надзвичайно затишне, чисте і доглянуте,тут багато зелені, квітів, а тихоплинна Случ і старовинна фортеця додають місту особливої чарівності та неповторності. Історично так склалося, що Новоград-Волинський отримав у спадщину ще з тих часів, коли активно розбудовувався, гарний благоустрій, просторі вулиці. Ми прагнемо все це не лише зберегти, а й розвивати. Звісно, нині місто переважно розбудовується за рахунок комерційних структур, а про зведення якихось соціально-значимих об’єктів поки що мова не йде, адже бюджетного фінансування недостатньо. Тому стараємося зберегти і розвинути в дусі сучасних технологій те, що є.
На даний час фінансується за державні кошти будівництво восьмої школи, ведеться інтенсивна робота по залученню коштів з інших джерел фінансування. Проте не залишаємо в спокої і державний бюджет — направлено ряд звернень, у цьому плані ведеться інтенсивна робота з боку міського голови. Цього року плануємо продовжити реконструкцію пологового відділення, ремонт дахів колегіуму і 4 школи, капітальний ремонт кінотеатру, де має розміститися молодіжний міський центр.
У цьому році нам вдалося провести реконструкцію Парку Слави. Всі ми пам’ятаємо, як до реконструкції це було популярне місце вигулу собак, адже захаращений парк особливо нічим до себе не приваблював. А після благоустрою, коли тут стало чисто, просторо, коли з’явилися доріжки і лавочки, то Парк Слави став ще одним з улюблених місць відпочинку новоград-волинців. Особливо для мам з малюками, що звичайно, радує.
— Чи будуть втілюватися в життя найближчим часом якісь нові проекти в галузі будівництва, окрім комерційних?
— На жаль, створити у місті чогось грандіозного, нового не маємо можливості, бо такі об’єкти потребують і відповідного фінансування. Хоча ідей є багато, але всі вони впираються у недостатність бюджетних коштів. Втілення в життя цікавих архітектурних ідей вимагає досить значних коштів. Тому ведеться ­активна робота із залучення інвесторів.
Цього року плануємо встановити пам’ятний знак біля міської фортеці на честь собору, який тут було зруйновано на початку 20 сторіччя.
— Який стан справ із будівництвом багатоквартирних житлових будинків?
— За останні кілька років у місті було зведено кілька таких будинків, але вони будувалися виключно за кошти Міністерства оборони. На найближчі роки планувалося ще декілька багатоквартирних житлових будинки — за рахунок приватних підприємців і по програмі молодіжного кредитування, однак через кризу ці об’єкти так і не розпочинали. У місті і області розроблена програма з будівництва доступного житла на період 2010-2015 років. Цією програмою передбачається погашення вартості будівництва житла для громадян у розмірі до 30 відсотків за рахунок державних коштів. Сподіваємося, що коли ситуація в державі хоч трохи зміниться на краще, — будівельна галузь знову активізується.
— А чи вплинула криза на будівництво у приватному секторі?
— Приватний сектор нині не стільки активно будується, як проводить інтенсивну реконструкцію житла — добудови до вже існуючого, перепланування і таке інше. Адже на даний час у місті вже практично не залишилося вільних земельних ділянок під будівництво нового житла. Тому багато хто купує старі будинки і проводить їх реконструкцію. Або купує частину будинку і робить до неї добудову.
У зв’язку з цим виникає багато порушень, найчастіше — вихід за межу лінії забудови, межові суперечки. Маємо багато судових справ. А все через те, що просто не проконсультувались зі спеціалістами, не отримали роз’яснення з тих чи інших питань — по суті, забудовники не звернулися до нас. І багатьох суперечностей можна було б уникнути — потрібно лише прийти в наше управління і отримати безкоштовну професійну консультацію з усіх цих питань. Адже на даний час прийняті досить суворі закони щодо питань самовільного будівництва, затверджені серйозні штрафні санкції. Сплата штрафу не гарантує узаконення самовільного будівництва.
— Нещодавно на громадських слуханнях обговорювався містобудівний кадастр. Яке його значення для міста?
— Так, було прийнято програму створення містобудівного кадастру Новограда-Волинського. Він містить дані плану зонування міста, відомості про функціональне призначення будівель, магістральні інженерні мережі, інші відомості, згідно з державними будівельними нормами.
Він передбачає собою не тільки те, що у ньому сітка інженерних мереж і вся забудова буде відображена у комп’ютерному варіанті, паралельно буде проведена інвентаризація, зрештою, і чітко визначено — що ми маємо в місті. Всі ці моменти буде перекладено на графічно-електронні носії.
— Наскільки мені відомо, у нашому місті досить проблемною залишається відсутність на вулицях спеціальних обладнаних парковок для автотранспорту.
— По цьому питанню прийняте рішення виконавчого комітету, де визначено місця для парковок. Але поки що на їх облаштування коштів місцевого бюджету недостатньо. Ми запропонували приватним підприємцям, комерційні приміщення яких знаходяться поблизу цих відведених місць, взяти участь в облаштуванні таких парковок, адже ними будуть користуватися переважно покупці їх магазинів. Це питання поки що на стадії розробки кошторису.
На сьогодні ще діє тимчасовий порядок про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків із господарськими спорудами і будівлями, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт. Забудовники, які здійснили будівництво до 1992 року, мають можливість звернутися в МБТІ для проведення спрощеної процедури оформлення права власності. А ті, які побудувалися після 5 серпня 1992 року, мають можливість звернутися в управління містобудування та архітектури для отримання довідки про погодження прийняття об’єкта будівництва в експлуатацію на підставі раніше діючих дозвільних документів. З цією довідкою звертаються в інспекцію державного архітектурного будівельного контролю для отримання сертифіката відповідності. Виконавчий комітет на підставі цього сертифіката виносить рішення про видачу свідоцтва на власність на житло. Маємо попередити, що цією пільгою можна скористатися до кінця року. Але проблемою залишається те, що до цього порядку не ввійшли будівлі гаражів у гаражних масивах — їх оформлення потребує додаткових коштів і технічного обстеження будівлі. До речі, ми неодноразово зверталися в Міністерство регіонального будівництва України та інші відповідні інстанції з інформацією про те, що необхідні зміни до тимчасового порядку, з метою включення вищезазначених будівель.
— Водночас на минулій сесії міської ради піднімалося питання про легалізацію гаражних кооперативів. У зв’язку з чим виникло це питання?
— Багато гаражних масивів свого часу були розташовані на землях Міністерства оборони, і після передачі цих земель місту виявилося, що в забудовників відсутні дозвільні документи на будівництво. Тож легалізація гаражних кооперативів проводиться з метою наведення порядку, благоустрою територій, визначення власників гаражів, попередження самовільного будівництва та для надання певної допомоги в оформленні земельної ділянки, що є ­передумовою оформлення права власності на гараж.
— Багато проблем нині створює вулична торгівля на прилеглій території продовольчого ринку по вулиці Шолом Алейхема, чи будуть там найближчим часом якісь зміни?
— Вже прийняте відповідне рішення щодо реконструкції та упорядкування території ринку — там будуть зведені нові торгові павільйони, поліпшено благоустрій, що робитиметься з метою створити зручності як для продавців, так і для покупців.
— Що б ви хотіли побажати колегам напередодні професійного свята?
— З нагоди професійного свята щиро вітаю всіх колег-працівників проектних організацій, архітекторів та весь колектив нашого управління! Нехай це свято завжди знаменується зростанням професіоналізму і майстерності, новими творчими досягненнями та успіхами в розвитку архітектури нашого міста! Бажаю всім творчого натхнення, добробуту, гарного настрою, міцного здоровя, успіхів у всіх починаннях!
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА