12 ЛИПНЯ — ДЕНЬ СВЯТОЇ ВЕРОНIКИ

12 ЛИПНЯ — ДЕНЬ СВЯТОЇ ВЕРОНIКИ

Свята Вероніка, з пам'яттю якої пов'язаний Нерукотворний образ стражденного Спасителя, стала однією з найпопулярніших народних святих, незважаючи на те, що деякі церковні інстанції і критичні дослідження висловлювалися проти історичної достовірності Вероніки і її легенди.
Засуджений на мученицьку смерть Ісус Христос ішов на гору Голгофу, несучи Свій хрест на розп'яття. Ходу оточував натовп, який супроводжував Спасителя на хресні страждання. Вероніка злилася з людським морем і йшла за Христом.
Знеможений Ісус упав під вагою хреста, і Вероніка, зглянувшись над Ним, підбігла до Нього, напоїла Його водою і дала Йому свій плат втерти піт з лиця. Повернувшись додому, Вероніка виявила, що на тканині закарбувався святий лик Спасителя. Цей плат святої Вероніки з часом потрапив в Рим і став тут відомим під ім'ям Нерукотворного образу ...
В епоху Середньовіччя майже кожна церква мала зображення Вероніки з її сударієм (потовим платом). Припускають, що ім'я Вероніки являє собою спотворене від латинського vera icon («справжній образ») — так називали «плат Вероніки», відрізняючи його від інших образів Христа. Вперше розповідь про святу Вероніку з'являється в апокрифічних Діяннях Пілата, що відносяться до IV або V століття.
Образ і діяння святої Вероніки послужили тому, що її шанують як покровительку фотографів та фотографії. Тому цей день любителі і професіонали фотосправи відзначають як день фотографа.