ПОЧАТОК ОПАЛЮВАНОГО СЕЗОНУ ПІД ЗАГРОЗОЮ

Після розвалу СРСР багатоквартирний житловий фонд у м.Новоград-Волинський майже не поновлювався, і нові квадратні метри з сучасними енергозберігаючими технологіями здаються вельми повільно. Зокрема, можна згадати лише 3 будинки нещодавно здані в експлуатацію: 2 в мікрорайоні «Болгарбуд» і один — в «Морському».
Енергоефективність будинків регламентується нормативними вимогами ДБН В 2.6-31 [1] та ДСТУ Н.Б.А.2.2.5 [2]. З початку 2009 р. було введено енергетичну паспортиризацію будинків, яка повинна стати поштовхом до виходу на абсолютно новий рівень у енергозаощадженні. Дане питання ще, на жаль, лише на початковому рівні, але слід колись і починати. Звичайно, проведення енергоаудиту потребує певних капіталовкладень, але вони себе виправдають у подальшому, тим паче, на фоні холодної цьогорічної зими в багатьох будинках опалювальні прилади були гарячими, що не можна було і доторкнутися, а в квартирах було все одно прохолодно, бо несучі стіни будинків настільки вихололи, що навіть після завершення холодів потрібен був певний час, щоб прогріти житлові площі, а це додаткові витрати на плечі споживачів, за рахунок більшої кількості тепла, за яке треба платити. Тому шлях до визначення енергоефективності будинків із подальшим усуненням причин перевитрат теплової енергії є неминучим.
Перші експериментальні дослідження шокували, бо деякі будинки мали перевитрати тепла в 3 і більше разів. Найбільш перевитратними є: вікна, сходові клітини, цоколь, горище, стіни, неізольовані або погано ізольовані розподільчі трубопроводи. Шляхи вирішення:

  1. заміна старих вікон на сучасні металопластикові, причому влаштовувати їх треба не тільки по квартирах, а й по сходових клітинах;

  2. на горищі додається утеплювач до основної конструкції;

  3. утеплення зовнішньої поверхні стін;

  4. ремонт теплової ізоляції на трубопроводах у підвальних та горищних приміщеннях.


Існуючий стан є катастрофічним і, не зважаючи на всі намагання Теплокомуненерго, не зможе змінити ситуацію на краще без запровадження усього комплексу вищезазначених заходів. Хоча, починаючи з 2005 року, КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» інтенсивно працює над впровадженням енергозберігаючих заходів, спрямованих на зменшення витрат палива та електроенергії при виробництві та транспортуванні теплової енергії. Це — заміна застарілих котлів, насосного обладнання великої потужності на нові високоефективні меншої потужності, встановлення частотних перетворювачів струму, капітальний ремонт теплових мереж тощо. В результаті замінено 35% застарілих тепломереж на високоефективні мережі ППУ , що дало змогу зменшити процент втрат теплової енергії в мережах з 9,43 до 8,9%; питомі витрати по електроенергії зменшено на 23,3%.
Станом на 20.07.2010р. борги за використану теплову енергію складають 1056 тис. грн. в т.ч.:

  • по населенню — 886 тис. грн.

  • підприємствам і організаціям — 170 тис. грн.


У свою чергу, теплокомуненерго не в змозі розрахуватися за використаний природний газ, і своєчасний початок опалюваного сезону 2010-2011 рр. — під загрозою.
Отже, ДАВАЙТЕ ЗАОЩАДЖУВАТИ та своєчасно розраховуватись за теплову енергію.
Л.ТОДОРОВИЧ, директор КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго»