СПЕКА ПРИЙШЛА, А БЮВЕТИ — НАПІВПОРОЖНІ…

СПЕКА ПРИЙШЛА, А БЮВЕТИ — НАПІВПОРОЖНІ…

\"СПЕКАБудівництво бюветів, або ж альтернативне забезпечення новоград-волинців якісною питною водою — ноу-хау у нашому місті. Крім Звягеля, бювети є в небагатьох містах на Київщині, Хмельниччині і… все. Ідея, яку декілька років тому взялися активно впроваджувати, аби городяни мали змогу пити якісну чисту воду, нині дала підстави зрозуміти: не усе так просто з її реалізацією. Обидва діючі бювети: як у центрі, так і в мікрорайоні «Зелені» зазнали труднощів в експлуатації — тут різко знизився дебіт води. Після чистки насосів в одному з бюветів (що у Сквері Слави), об’єм подачі води становить на сьогодні 25 кубів на добу, при прогнозованому рівні 95 кубів (!). Аналогічна ситуація з бюветом в «Зелених» — точну причину різкого зниження дебіту води у 3-4 рази назвати наразі не може ніхто.
Нашу увагу до цієї проблеми привернули повідомлення про довгі черги біля бювету в «Зелених». У 35-градусну спеку люди ходять по воду за графіком, а з 18-ї години тут щогодини збирається до півсотні чоловік. З’ясувалося, що такий графік: з 7 до 11, та з 18 до 21 години діє відповідно до рішення виконкому ще з 27 квітня, втім довгі черги біля альтернативного джерела почали збиратися з початком спеки. Люди скаржаться на те, що вода подається ще й під невеликим тиском, що значно уповільнює процес.
У чому полягає причина ситуації, що склалася, — із цим запитанням ми звернулися до голови комітету «Громадський прогрес» Віктора Полікарповича Присяжного, який бере активну участь у створенні альтернативних джерел водопостачання:
— Справа в тому, що різко знизився дебіт води у скважині, та й воду сюди приїжджають набирати люди з усього міста — не лише ті, хто здавав гроші на будівництво бювету. Тому було запроваджено графік — аби не допустити виходу з ладу електроагрегатів. Скважина працює вже 2,5 роки, і за цей час жодного разу не зроблено прочистку насосів, які качають воду. Тоді як згідно з правилами, це потрібно робити щороку, а на це потрібні кошти. Можливо, причина у замуленні насосів. Якщо так, то після «Лесиних джерел» проблему сподіваємося вирішити — міський голова пообіцяв виділити близько десяти тисяч гривень на очисні роботи. Спільно з комунальниками ми зараз займаємося пошуком відповідного спорядження, усе робимо для того, аби вирішити проблему. Треба піднімати на гору для прочистки 102 метри труб, директор меблевої фабрики «Мірт» Олександр Ющенко пообіцяв допомогти нам автокраном, фахівці Водоканалу проведуть необхідний комплекс робіт.
Втім замулення труб — це, як розповів Віктор Присяжний, лише одна з двох ймовірних причин. Інша в тому, що причина різкого зниження дебіту води — відсутність потужних водоносних пластів. Попри те, що скважина у «Зелених» є найглибшою у місті (сягає 120 метрів), теоретично вона спроможна постачати до 20 кубів води на добу, нині ж її потужність — 3-4. Для порівняння потужність бювету, що розпочали будувати в іншому мікрорайоні — на Пушкіна,8, — 200 кубів при глибині у сотню метрів… На Рокоссовського ж потрібно було пробурити щонайменше ще сорок метрів вглиб, аби досягти справді водоносних горизонтів.
— Нинішні дощі ніякого впливу на кількість води у скважині не мають, — говорить Віктор Полікарпович, — йдеться про надто глибокі пласти з водою, яка поступає у так звані «блюдця» крізь тріщини у граніті. Саме граніт ускладнює буріння скважин. На Київщині, скажімо, зробити це набагато простіше — немає покладів граніту, радону чи заліза, відтак вартість буріння скважини у м’якому грунті складає 100-150 гривень за метр. Серйозних очисних фільтрів при цьому не потрібно, за 15 тисяч гривень можна поставити насос — і пий чисту воду досхочу… У нас же вартість будівництва бювету — щонайменше 200 тисяч, бо лише буріння скважини за метр коштує 600 гривень. До того ж, немає гарантій, що ця робота на сто відсотків буде виправданою — скважина на вул. Рибалка, що у мікрорайоні «Болгарбуд», визнана непридатною для експлуатації, адже у грунті знайдено поклади радіоактивного урану…
Новоград-волинців подібні труднощі не налякали — спільно з владою та спонсорами ПРООН два бювети таки побудували, ще два чекають своєї черги. З огляду на ситуацію, що склалася, у заплановане будівництво варто вже сьогодні вносити корективи.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА