ШІСТЬ СПОСОБІВ ПОЗБУТИСЯ СВОЇХ ГРОШЕЙ

Ви ніколи не почуєте з уст шахрая відвертого прохання віддати йому ваші гроші, але всі його вчинки та дії свідчитимуть про те, що вас намагаються ошукати. Головне — вчасно це помітити і не дозволити себе обдурити. Кількість застережень від правоохоронців можна вимірювати сотнями, але навіть вони не допомагають запобігти скоєнням недобросовісних діянь, стосовно довірливих жителів. Людській винахідливості немає меж, тому новаторство аферистів, як і довірливість громадян, просто вражає. Щоб знати, як боротися із шахраями, потрібно добре вивчити схеми, за якими вони діють.
Працівники органів внутрішніх справ запевняють, що найкращий метод боротьби правопорушеннями — попередження злочину. Тому потрібно, щоб громадяни знали найпоширеніші види шахрайств.
СПОСІБ ПЕРШИЙ: не все те золото, що блищить.
Для того, аби заволодіти чужими грішми, злочинці використовують нібито золоті речі. Наприклад, до старенької приходить жінка з проханням допомогти їй у біді та просить позичити грошей під заставу.. Такою заставою є коштовності, які насправді не вартують і гривні. Коли ж шахрайка отримує бажані кошти, то відразу зникає із помешкання літньої жінки у невідомому напрямку. Також шахраї маніпулюють людською жадібністю. Вони пропонують купити за досить вигідною ціною золоті вироби. На перший погляд, речі здаються привабливими: величезні, масивні, яскраво-блискучі. Одразу виникає бажання придбати. Засліплена блиском несправжніх коштовностей людина віддає чималу суму грошей за золото, а аферисти задоволені спокійно покидають помешкання потерпілої. Звичайно, коли людина розуміє, що її обдурили, то негайно повідомляє про це органи внутрішніх справ. Але шукати зловмисників «по гарячих слідах» зазвичай вже пізно...
СПОСІБ ДРУГИЙ: «дармові» гроші під ногами пенсіонерів.
Часто день отримання пенсій для шахраїв стає днем заробітної платні. Старенькі, виходячи з приміщень, де знаходяться ощадкаси, раптом під ногами помічають конверти. Звичайно, людська цікавість перемагає, і рука тягнеться до паперового пакунку, до якого завбачливі зловмисники вже поклали певну суму грошей. Після цього все відбувається за принципом «давай поміняємось». До пенсіонера підходить власник конверту і разом із ним починає перераховувати гроші. Звісно, за словами афериста, їх не вистачає. Тоді літня людина в процесі суперечки починає сердечно виправдовуватися, виймати з кишені свою пенсію, демонструвати, що й копійки чужої не взяв. Завдяки вмілим маніпуляціям рук, шахрай встигає за час суперечки обміняти конверт. Таким чином, пенсіонер приносить додому, у кращому випадку, 100 гривень із отриманої тисячі.
СПОСІБ ТРЕТІЙ: добрі та нещасні цигани в хаті!
Правоохоронці постійно застерігають громадян не вступати у будь-які контакти з особами циганської національності, адже майже кожна така розмова закінчується шахрайством. Тому будьте пильні, коли до вашої оселі просяться зайти цигани під різними приводами: напитися води, перепеленати дитя, поміняти гроші, попросити харчів та одягу. Зазвичай, поки чуйні та добрі люді йдуть шукати щось для нібито знедолених, шахраї вже починають господарювати у помешканні, беручи все, що має хоч якусь цінність. Не можна однозначно сказати, яка категорія осіб найчастіші попадається на гачок шахраїв. Але здебільшого цигани обирають собі за жертву довірливих та простодушних громадян, яким легко навіяти власну думку і переконати в існуванні страшної порчі, яку негайно потрібно відробити.
А.ВЛАСЮК, помічник начальника МВ, ст.л-нт міліції
(Далі буде)