ПРИПИНЕННЯ ПОДАЧІ ВОДИ — НЕ ВИКЛЮЧЕНЕ

ЯКЩО БОРЖНИКИ НЕ РОЗРАХОВУВАТИМУТЬСЯ...
На сьогодні велика проблема виникла з надання комунальних послуг мешканцям міста. Зокрема, однією з причин є несплата частиною населення вартості наданих комунальних послуг. Розповідає начальник управління житлово-комунального господарства міської ради Володимир Євгенович МИСІН:

— Наприклад, по Водоканалу, де найбільш гостро стоїть це питання, тому що тариф на воду не відшкодовує собівартості, коштів з бюджету для покриття різниці немає, і до того ще й додається неповна сплата за використану воду. На даний момент борг населення Водоканалу становить більше 300 тисяч. Це значна сума, тому підприємству не має чим розрахуватися за електроенергію. В результаті чого енергопостачальна компанія може в будь-який момент відключити Водоканал від електроенергії, а, відповідно, Водоканал не зможе подавати воду населенню. Тобто, таке немале місто, як наше, з 56-тисячним населенням, може в будь-який момент залишитися без води. Показово, що незначна кількість мешканців міста має свої криниці або свердловини і користується водою звідти, більшість же мешканців користуються послугою централізованого водозабезпечення, в тому числі, більша частина населення користується водовідведенням.
Хочу зауважити, на жаль, серед тих неплатників є менше третини, котрі дійсно неспроможні платити зі своїх матеріальних статків, але основна маса неплатників — це люди, котрі просто з тих чи інших причин не платять за комунальні послуги. Згідно із введеними в цьому році новими змінами до Закону, зокрема, і до Адміністративного кодексу, суди можуть розглядати питання за стягнення боргів з населення за комунальні послуги навіть без присутності відповідача. Тобто, достатньо однієї подачі позовної заяви від підприємства, що надало ті комунальні послуги. Більше того, згідно з внесеними змінами до законодавства, якщо людина після того, як було прийнято судове рішення про стягнення з неї боргу і подано у виконавчу службу, все одно не сплачує ці борги, то може бути навіть прийнятте рішення про позбавлення власності житла цієї особи.
Тому звертаюся до людей і прошу сплатити за ті послуги, що були надані комунальними підприємствами міста із забезпечення водопостачання, водовідведення, теплопостачання, утримання житлових будинків, вивезення сміття.
Більше того, можу нагадати, що, згідно з адміністративним кодексом, штрафи зараз становлять значну суму. Не так, як це було раніше, — 17-51 гривня. Зараз на приватну особу штраф може бути накладений від 340 до 1306 гривень, на юридичну особу — до 1780 гривень, мінімально — 850 гривень.
У зв’язку з цим, нам би дуже не хотілося вдаватися до таких крайніх заходів впливу. Хотілося б, щоб люди все-таки зрозуміли, що це не просто чиясь примха, це витрати, які понесли комунальні підприємства. У тих комунальних підприємствах є працівники, на прикладі Водоканалу, слюсарі, інші спеціалісти, котрі щодня усувають пориви, порпаються у наших відходах, і за це мають заробітну плату 1200-1300 гривень. Самі розумієте, мати таку зарплату — це смішно, але більше ці комунальні підприємства не можуть платити людям.
Тому я звертаюся до совісті тих людей, які не платять, щоб все-таки вони подумали, що вони боргують не міському голові, чи якомусь працівнику виконавчого комітету. Вони не платять і не дають можливості сплатити навіть ту мізерну зарплату людям, які надають їм ці комунальні послуги щодня.
Всі ми чудово розуміємо, особливо у багатоповерхових будинках, що значить відключити хоча б на день воду. Це вже для нас катастрофа.
Можу сказати, що, наприклад, у багатьох інших містах, де є заборгованість по оплаті за такі послуги, подекуди відключають електроенергію. Відповідно не подається вода. Ось, у Житомирі в місяць буває по три-чотири рази — відключають на декілька днів воду. Ми поки до такого не дійшли, але якщо і далі буде таке становище зі сплатою населенням за надання послуг, можливо, і ми перейдемо на такий режим роботи. Чого, звичайно, не хотілося б. Тому що, у першу чергу, будуть страждати ті люди, яких більшість, і які сумлінно платять за комунальні послуги.
Записав Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ