ЗМЕНШИТИ СУМИ В ПЛАТІЖКАХ ЗА ТЕПЛО — ЦЕ РЕАЛЬНО

ЗМЕНШИТИ СУМИ В ПЛАТІЖКАХ ЗА ТЕПЛО — ЦЕ РЕАЛЬНО

ОДНАК РОЗРОБКИ, ВПРОВАДЖЕНІ У СУСІДНІХ МІСТАХ ОБЛАСТІ, У НОВОГРАДІ ПІДТРИМКИ НЕ ЗНАЙШЛИ…
Доки у Новограді-Волинському тільки говорять про необхідність використання енергозберігаючих технологій, зустрічаючись із представниками різноманітних міжнародних агенцій та вивчаючи їхній досвід, у багатьох райцентрах Житомирської області енергоефективне обладнання вже діє.
Йдеться, насамперед, про Коростень, Бердичів, Радомишль, Брусилів, Ємільчине. Чимало технологічних новинок, що вже зараз забезпечують економію коштів на теплі й гарячій воді, впроваджено у Житомирі. На жаль, із висновків фахівців, поки що не можемо до цього переліку включити й Новоград-Волинський.
Чому пасемо задніх, — про це та багато іншого, що стосується енергозбереження, своїми міркуваннями поділився Олександр ШАМКО, радник з енергетичних питань облдержадміністрації, директор ТОВ «Полісся-Інтерм» — підприємства, що з 1996 року займається проектуванням, монтажем і сервісним обслуговуванням сучасного енергозберігаючого обладнання на території Житомирської області.
— Серед наших клієнтів, — розповідає Олександр Аврамович, фахівець із теплоенергетики з 39-річним досвідом, — обласна державна адміністрація, готель «Україна», житомирська міська станція швидкої допомоги, житомирське відділення «Укрсоцбанку», військова частина, автошляховий технікум, Державний агроекологічний університет, обласна лікарня, Житомирське протезне підприємство, два 16-поверхових будинки, супермаркет «Фуршет». І це — тільки найбільші проекти, реалізовані протягом останніх років у Житомирі.
— Активно з нами співпрацюють сусідні райцентри. Зокрема, місто Радомишль, у якому вже оптимізовано теплопостачання на таких об’єктах, як центральна районна лікарня, гімназія, школа №3, психоневрологічний інтернат, дошкільний навчальний заклад №2. Дахові котельні, що автономно від централізованої тепломережі обігрівають багатоквартирні будинки, встановлені у низці будинків Житомира, Коростеня, Бердичева, — продовжує Олександр Шамко.
Очевидно, що всі такого роду масштабні реконструкції починаються з детального аналізу ситуації та розробки проектів. Саме на цій стадії й забуксував Новоград-Волинський.
Як повідав далі Олександр Шамко, у минулому році на замовлення Новоград-Волинського «Теплокомуненерго» ТОВ «Полісся-Інтерм» працювало над проектом оптимізації теплопостачання по місту Новограду-Волинському. Було встановлено, що резерв економії електроенергії подекуди становить до 50%, резерв заощадження по газу — до 15%. Тоді ж таки було розроблено проект реконструкції центральної котельні, що по вул.І.Франка, 15. Вартість робіт, що дозволили б значно економити як на електриці, так і на газу, становила трохи більше двох мільйонів гривень. Була можливість заручитися співфінансуванням з боку Уряду. Тим не менше, ніяких зрушень у цьому напрямку не відбулося.
— Згідно з постановою Кабміну, пілотні проекти, якщо є конкретні плани модернізації, частково фінансуються державою, — розповідає директор ТОВ «Полісся-Інтерм». — Для міст обласного підпорядкування, яким є Новоград-Волинський, місто має профінансувати 40% від кошторису. Решту коштів виділяє держава. Якби ваша міська рада погодилася, — об’єкт би гарантовано був підтриманий, — переконаний Олександр Шамко. — Ми зробили висновки й дали пропозиції. Чому в Новограді-Волинському ними не зацікавилися, — це вже не моя справа.
Згадані проекти (оптимізації теплопостачання по Новограду-Волинському загалом та конкретно — центральної котельні) ще й зараз знаходяться в архівах ТОВ «Полісся-Інтерм». Їх охоче демонструє пан Шамко. При цьому додає, що, приміром, для Коростеня план реконструкції центральної котельні успішно пройшов державну експертизу. «Там головна їхня котельня модернізована за нашим проектом», — зауважив Олександр Аврамович.
Таких прикладів із конкретними, вже зекономленими сумами, у пана Шамка вдосталь. Психоневрологічний інтернат (м.Радомишль) — після встановлення модульної котельні споживання енергоресурсів знизилося на 40%. Обласна лікарня — термін окупності енергоефективного обладнання — всього три роки. У новому багато-квартирному будинку, збудованому в Коростені, одразу встановили дахову міні-котельню. Причому — за кошти, виділені облдержадміністрацією. Тепер власники квартир відчувають реальну економію упродовж опалювального періоду. А в Брусилові та в тому ж таки Радомишлі невдовзі мають з’явитися справжні «ноу-хау»: для забезпечення гарячим водопостачанням кількох дитсадків буде використано сонячні батареї.
— Вартість переобладнання одного дитсадка — 50-60 тисяч гривень. Оскільки це — пілотні проекти, то, як вже згадувалося, вони отримали право на часткове державне фінансування, — зауважив експерт у галузі теплоенергетики.
Для того, щоб знизити вартість послуг, треба вкладати кошти у модернізацію діючого, але застарілого, обладнання. Це — єдиний шлях. Розроблений ТОВ «Полісся-Інтерм» проект оптимізації теплопостачання по Новограду-Волинському дійсний ще чотири роки. Олександр Шамко вважає: ще не все втрачено — ще можна розраховувати на державну підтримку при впровадженні передбачених проектом заходів.
— Згадані проекти з енергозбереження в містах і райцентрах Житомирщини успішно реалізовані під безпосереднім керівництвом Загривого Володимира Івановича, коли він перебував на посаді першого заступника голови Житомирської облдержадміністрації. Переконаний, що з таким міським головою і Новоград вже найближчим часом долучиться до числа пілотних міст, — підкреслив Олександр Шамко.
Олег БРЮХАНОВ