РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЯ ПІДВИЩУЄ ОРЕНДУ — ЕКОНОМІКО-ГУМАНІТАРНИЙ КОЛЕДЖ ОБІЦЯЄ ВІДПОВІСТИ АКЦІЯМИ ПРОТЕСТУ

РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЯ ПІДВИЩУЄ ОРЕНДУ — ЕКОНОМІКО-ГУМАНІТАРНИЙ КОЛЕДЖ ОБІЦЯЄ ВІДПОВІСТИ АКЦІЯМИ ПРОТЕСТУ

Новоград-Волинський економіко-гуманітарний коледж — проти райдержадміністрації. Спірне питання — величини оренди за приміщення, в яких розташувався навчальний заклад — майже півроку обмежувалося дискусіями в чиновницьких кабінетах. І ось, 8 жовтня, виплеснулось на широкий загал. На подвір’ї коледжу відбулися масштабні батьківські й учнівські збори, головним питанням яких постало — довести до відома громадськості особливості ситуації, в яку заганяють заклад.
\"РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЯ

Директор коледжу Микола Паламарчук повідомив, що у серпні орендна плата за навчальний корпус складала 3346 гривень, за спортивний зал — 678 гривень. Після того, як райдержадміністрація ініціювала перегляд угоди, вже у вересні коледж мав сплатити 7243 і 1987 гривень відповідно. Що — у 2,2 і 2,9 рази більше проти попередніх сум.
Нагадаємо, що згадані приміщення, — у числі небагатьох уцілілих після розформування військової частини. Більшість будівель військового містечка було розібрано. А, як свідчать очевидці, ті споруди, що залишилися, перебували у плачевному стані. Тоді ж таки тут розташувався новостворений коледж, якому віддали в оренду (всі колишні військові приміщення — державна власність) приміщення казарми, спортзал і кафе, нині відоме як «Діброва».
Щодо «Діброви» — ситуація окрема. Приміщення кафе — в оренді в коледжу, який передав його в суборенду іншим особам. Тепер же райдержадміністрація, судячи зі слів її представника на цих зборах — заступника голови РДА Андрія Поліщука, збирається «Діброву» передати в користування на інших умовах — конкурсних. Хто вигідніше запропонує — тому й будівля. Зрозуміло, що у коледжу шанси виграти аукціон — невеликі.
— Нам кафе, що грає роль студентської їдальні, потрібно в комплексі, коли ми проходимо ліцензування, — пояснив Паламарчук. — У 1999 році міською владою нам його передали без жодних умов. Там потрібно було провести низку добудов: зробити каналізацію, газифікувати тощо. Ми все це зробили й затратили близько 200 тисяч гривень. А потім з’явилися господарі в особі райдержадміністрації. Ви не сердьтеся, але де ви були п’ять років тому? — звертаючись до представника РДА, вів далі директор коледжу.
На бік коледжу стали й голови місцевих громадських організацій. Серед них — ветеранська організація «Авіатор», що об’єднує колишніх військових тієї частини, що базувалася на цьому місці.
«Це — певна дискредитація влади. Мабуть, на вищому рівні й не знають, що тут, у Новограді, твориться», «У нас багато дітей з району вчиться. Невже РДА не зацікавлена в цьому», — такі репліки прозвучали на захист навчального закладу.
— Слухаю і не можу зрозуміти, чому такі настрої, нібито районна влада хоче щось забрати, — надали слово заступнику голови РДА Андрію Поліщуку, — Об’єкти, що знаходяться на території колишнього військового містечка, перебувають у державній власності. Ми — районна влада — намагаємося їх використовувати раціонально. Приміром, медколедж, державний заклад, за оренду приміщення сплачує 6,5 грн. за квадратний метр, а приватний заклад — економіко-гуманітарний коледж — усього одну гривню. Ми не порушуємо питання, щоб підняти й вам ціну до такої ж величини, піднімаємо всього до двох гривень. Величина оренди має бути справедлива, оскільки, якщо вона буде занижена, до районної влади можуть бути висунуті звинувачення у корупції, — аргументував Поліщук.
— Друге питання — щодо організації харчування студентів, — продовжив далі районний чиновник, — Ми готові допомогти облаштувати їдальню на території коледжу. Посприяємо із проходженням дозвільної процедури, — пояснював, насамперед, присутнім батькам компромісну пропозицію РДА Андрій Поліщук.
— У нас плата за навчання нижча, ніж у згаданому вами медколеджі, бо ми залучили партнерів, які нам допомагають. Але ми не можемо собі дозволити витрачати зайву копійку. Якщо ви пропонуєте нам нове приміщення під їдальню, то поверніть 200 тисяч гривень, витрачені на ремонт «Діброви», — відповів на таке Паламарчук.
Зрештою, аргументи сторін прозвучали, але кожен зостався при своєму. «Я не можу цього слухати — цю дурість… Розумні ж люди стоять, говорять…», — спересердя, в напівголос, мовила на таке одна мама.
Власне, як і передбачалося, тут, сьогодні, на цьому майданчику питання не розв’яжеться. Присутнім був зачитаний лист, із яким керівництво коледжу, студенти, їхні батьки та громадські організації звертаються до голови облдержадміністрації, голови обласного представництва Фонду держмайна та інших чиновників. У листі — прохання уважно поставитися до ситуації і вирішити її так, щоб навчальний заклад не постраждав. У разі, якщо тиск на коледж продовжиться, його керівництво і студенти залишили за собою право провести подібну акцію біля стін райдержадміністрації.
Тим часом у будівлях колишньої військової частини нині розміщується ще декілька соціально важливих об’єктів. Після закінчення зборів представники міської влади висловлювали занепокоєння, мовляв, те, що зараз відбувається з коледжем, може чекати й на них. Зокрема, малися на увазі міське управління праці й соціального захисту населення та дитячо-юнацький клуб фізичної підготовки.
Олег БРЮХАНОВ