ОБЕРЕЖНО — ТОНКИЙ ЛІД!

У зв’язку з національною традицією святкування 19 січня Водохреща, що передбачає масовий рух людей поблизу води, зростає загроза виникнення нещасних випадків, що можуть закінчитися трагічно.
Тільки в 2010 році в місті і районі на ­водних об’єктах загинуло 7 осіб (з них — двоє дітей), в області за цей період загинуло 96 осіб (9 дітей). Мали місце випадки провалювання під лід на водоймах району — в селах Мала Цвіля, Курчиця, Вишківка. Тут все обійшлося без жертв.
Пам’ятайте! Лід може бути неміцним біля стоку води, де б’ють ключі, де швидка течія або струмок впадає в річку, біля греблі. Трагедією обертаються і зусилля тих, хто поспішає рятувати, якщо останні не мають при собі засобів для порятунку.
З метою забезпечення безпеки людей на водних об’єктах, щоб зберегти своє здоров’я чи навіть врятувати життя, слід пам’ятати наступне:

  • у жодному разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги;

  • ходити по льоду можна лише тоді, коли його товщина досягне 7 см;

  • якщо ви провалились на льоду річки або озера, — широко розкиньте руки по краях льодового пролому та утримайтесь від занурення з головою, намагайтеся без різких рухів вибратися на лід, ­наповзаючи грудьми, і по черзі витягаючи на поверхню ноги;

  • вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть у той бік, звідки прийшли, і де міцність льоду таким чином перевірена, поспішайте опинитись у теплі;

  • якщо на ваших очах на льоду провалилась людина, негайно сповістіть її, що йдете на допомогу, і візьміть лижі, дошку, фанеру (щоб збільшити площину опори) і повзіть на них, широко розкидаючи при цьому руки. До самого краю ополонки не підповзайте. Ремені, шарфи, дошка, жердина, санки або лижі допоможуть врятувати людину. Потерпілого укрийте від вітру і якнайшвидше доставте в тепле місце, переодягніть у сухий одяг і напоїть чаєм.


При дотриманні цих елементарних правил ми зможемо запобігти біді.
М.АНТОНЮК, зав. сектором із питань цивільного захисту та організації служби