ДО УВАГИ СПОЖИВАЧІВ ТЕПЛОВОЇ ЕНЕРГІЇ

Упродовж декількох років у місті впроваджувалася програма зі встановлення в багатоповерхових будинках лічильників обліку тепла. На сьогодні теплові лічильники встановлені у 38% мешканців будинків Новограда-Волинського, тому більшість із них уже звикли сплачувати не за квадратні метри, а за фактично спожиту кількість тепла.
Зазвичай, ця сума — менша за встановлений тариф. Але у холодні грудень, січень та лютий мешканцям деяких будинків доводиться платити більше. З цього приводу почали з’являтися письмові та усні скарги, в яких мешканці нарікають на те, що збільшилась оплата за тепло. Доходило навіть до того, що були пропозиції відключити лічильник, а то й взагалі зняти.
Тариф на тепло, що надає КП «Новоград-Волинськ­теплокомуненерго», складає у будинках протягом опалювального сезону 5,10 грн. за 1 м2, встановлений із враху­ванням середньоопалю­вальної температури, з 01.01.2011 р. — становитиме 6,38 грн. У тих будинках, де немає лічильників, нарахування проводяться впродовж всього опалювального сезону рівними частинами. Ті ж абоненти, будинки яких оснащені тепловими лічильниками, сплачують за фактично спожиту теплову енергію, відповідно до тарифу
215,8 грн. за 1Гкал, з 01.01.2011 р. тариф становитиме 269,75 грн. Тому щомісяця у них виходять різні суми, залежно від зовнішньої температури повітря.
Логічно, що у холодні місяці, а саме у грудні-лютому, оплата зростає, якщо не було втручань у роботу лічильників та витримувався відповідний температурний режим. Деякі мешканці скаржаться на те, що у грудні їм довелося сплатити більше, ніж у листопаді. Причиною цього стало те, що середня температура листопада становила +6,10С, а грудень виявився надзвичайно морозним. Середньодобова температура інколи сягала нижче -10,80С, а середньомісячна становила -4,70С, при нормі -3,20С. Відповідно, у цей період йшло значне споживання тепла.
Хотілось би ще раз звернути увагу мешканців на те, що тепловий лічильник не є приладом економії, він обліковує фактично спожиту теплову енергію. Тому втручатися у його роботу категорично заборонено. На жаль, не всі про це пам’ятають, що призводить до розбалансування гідравліки як внутрішніх, так і зовнішніх мереж, що впливає на якість послуг.
Також хотілося б звернути увагу мешканців на те, що багато з них не хоче економити тепло у своїх будинках, причиною цього є відкриті під’їзди, відкриті підвали. Також є багато будинків, де є великі втрати тепла, через погане утеплення дахів, не ізольовані труби в підвалах. Тож хочеться, щоб споживачі звертали на це більше уваги і переймалися цими проблемами.
Адміністрація КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго»