ЗНАНИЙ І НЕЗНАНИЙ «ЛОХОТРОН»

Здається, засоби масової інформації вже втомилися розповідати про різні схеми так званого «лохотрону». Про них неодноразово писалося і на сторінках «Звягель-Інформу», але люди й далі продовжують потрапляти на вудочки шахраїв.
Нещодавно у халепу потрапив немолодий уже житель Звягеля (про подібний вид «лохотронства» йшлося в нашій газеті у минулому році). Отже, зняв чоловік в одному із банків міста певну суму грошей. Вийшов назовні. Аж тут до нього підійшов простий на вигляд молодик і спитав, як йому пройти до такого-то магазину. Звягельчанин розповів, у якому напрямку тому треба йти, а сам пішов собі далі.
Несподівано той молодик повернувся, наздогнав новоград-волинця і показав йому скручені «трубочкою» американські долари, перетягнуті гумовою ниткою.
— Дивіться, — каже «немісцевий» хлопак, — знайшов! Тут навіть є якась записка і номер телефону. Треба було б подзвонити, але в мене немає мобільника.
Раптом до молодика, котрий «знайшов» валюту, підбіг якийсь гевал.
— Це мої гроші! — зчинив гвалт. — Вони мічені! І не всі вони тут! Ти взяв?
— Нічого я не брав, — здивовано почав виправдовуватися хлопець.
— Тоді показуй свої гроші!
— А чому я повинен показувати свої гроші?
— Ах, ти так!
Молоді чоловіки почали тягати одне одного за грудки.
Звягельчанин кинувся їх розбороняти.
— Та ви чого? Треба розібратися.
Та тут сталося несподіване: обидва хлопаки, щось бормочачи, розійшлися.
Коли мешканець міста повернувся додому і перевірив свої кишені, то не виявив у них грошей, які перед цим зняв у банку.
Отже, схема «лохотронства» — проста, як світ. Нашого земляка, оті двоє — «немісцевий» і «потерпілий» — без сумніву, «вели» ще з банку. А під час імітованої сутички і витягли гроші.
Працівники міліції підозрюють, що це витівки не наших, а «гастролерів». Хоча, хтозна…
Разом з тим, — будьте пильні. У подібних випадках ліпше обходити таких людей, мовляв, знайшли гроші, то й робіть з ними, що хочете. А, відійшовши, повідомте правоохоронців про сумнівних індивидів.
Микола МАРУСЯК