«ТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО»: КУРС НА ЕКОНОМНІ КОТЕЛЬНІ БЕЗ ОПЕРАТОРІВ

«ТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО»: КУРС НА ЕКОНОМНІ КОТЕЛЬНІ БЕЗ ОПЕРАТОРІВ

— Це — реалізація другого етапу великого процесу із впровадження енергоефективного та економного обладнання, — наголосив міський голова Володимир ЗАГРИВИЙ у промові з нагоди введення в експлуатацію модернізованої котельні по вулиці Герцена, 63. — Згодом це має охопити всі котельні, що діють на території міста. Всі бюджетні заклади й установи, що знаходяться в окремих приміщеннях, будуть переведені на автономне опалення. Міська влада й надалі триматиме курс на встановлення автономних котлів або ж на модернізацію таких, як ця, невеличких котелень, що опалюють компактний мікрорайон.
— Зазначу, що мова йде про непростий процес, який може тривати 4-5, а то й більше років. За сприятливої фінансової ситуації, вже в цьому році ми розраховуємо, як мінімум, десять об’єктів перевести на локальне опалення, — додав міський голова.
— Котельня, від якої залежало опалення декількох важливих об’єктів — станції переливання крові, ДНЗ №13 та двох багатоквартирних житлових будинків, — уже давно потребувала модернізації, — розповів ­заступник директора «Теплокомуненерго» Віталій ДІХТІЄВСЬКИЙ. — Застаріле обладнання в будь-який момент загрожувало дати збій. Ми не могли далі відкладати, тому й зважилися на модернізацію посеред опалювального сезону, — продовжив енергетик.
Міський голова відзначив подяками електрогазозварювальників «Тепло­комуненерго» Миколу Салка й Олександра Обухова (крайній праворуч)Обладнання, встановлене на котельні, — італійського виробництва. Як зізнаються тепловики, відносно недороге. Разом із проектними роботами підприємство витратило 220 тисяч гривень (для порівняння — модернізація котельні, що знаходиться поблизу четвертої школи, обійшлася у мільйон). Термін окупності, за словами фахівців-теплоенергетиків, складе два опалювальних сезони.
Повністю автоматизовані котли не потребують обслуговуючого персоналу. Хоча одразу й пригадалося прислів’я: «Комусь свято, а курці — смерть», — такий хід дозволить підприємству провести оптимізацію і заощадити на заробітній платі. Водночас, заступник директора «Теплокомуненерго» запевнив, що такі об’єкти — цілком безпечні:
— Усі параметри роботи котельні виведені на чотири мобільні телефони. Раптом станеться якийсь збій, — котли вимкнуться, а чергові на пульті в головному офісі отримають повідомлення, — так пояснив сутність автоматизації Віталій Діхтієвський.
Ця котельня стала вже третьою в місті, котру модернізували і повністю перевели на автономний режим. Крім цього, ще три працюють напівавтоматично — з одним черговим оператором.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА