«ЗВЯГЕЛЬСЬКА ПАЛІТРА»

«ЗВЯГЕЛЬСЬКА ПАЛІТРА»

У Музеї родини Косачів відбулась презентація проекту методичного об’єднання вчителів образотворчого мистецтва загальноосвітніх шкіл «Звягельська палітра». Три роки тому, на пропозицію інформаційно-методичного центру управління освіти і науки організувати роботу над спільним проектом у рамках методичного об’єднання, в числі перших відгукнулись вчителі образотворчого мистецтва. Тему обирали і обговорювали всі разом на серпневій секційній нараді. Було вирішено, що вивчення творчої спадщини місцевих художників та ознайомлення школярів з нею — дуже важливо як для самоосвіти педагогів, так і для розвитку творчого потенціалу особистості дитини.
Завдання для проекту були обрані наступні: ознайомлення учнів з інформацією про творчий шлях місцевих художників; збагачення їх емоційно-естетичного досвіду під час сприймання та інтерпретації творів мистецтва і практичної художньої діяльності; вміння застосовувати набуті знання і вміння у практичній художньо-творчій діяльності; розвиток усвідомлення власної причетності до художніх традицій рідного міста. Очікуваним результатом проекту став неформальний підхід до вивчення творчості місцевих художників, що викликав у школярів інтерес до живопису та спонукав до створення власних творів у схожій манері.
У результаті отримано 9 міні-проектів, присвячених творчості Лиманця Володимира Серафимовича, Фурманів (батька і сина) Василя Іларіоновича та Віктора Васильовича, Серба Олександра Анатолійовича, Весельського Антона Мар’яновича, Лісового Олексія Андрійовича, Кучера Володимира Юхимовича, Талько Любові Анатоліївни, Мазурка Валентина Антоновича. Творчо і наполегливо попрацювали вчителі образотворчого мистецтва: Лавренюк О.П. та Дмитренко Т.Г. (ЗОШ №10), Воленчук Т.В. та Литвинчук В.Г. (СШ №4), Федорчук Л.П. (ЗОШ №9), Цибульська Т.Л. (ЗОШ №3) та Римарчук С.В. (ЗОШ №7).
Основна частина проектів була продемонстрована в рамках заходу, на якому були присутні, крім вчителів образотворчого мистецтва, вчителі художньої культури та історії, представники управлінської і методичної служб освіти і науки, художники Талько Л.А., Серб О.А. та Кучер В.Ю. Справжньою оцінкою та нагородою за працю для педагогів-проектантів стали слова Серба О.А.: «Гарну справу зроблено…Добре, що хоч почали згадувати митців і цікавитись їх творчістю».
Матеріали міні-проектів увійшли в спільний альманах «Звягельська палітра», на друк якого вчителі покладають великі сподівання. На жаль, освітні фінанси не дозволять це зробити самотужки, тому залишається надія на підтримку та допомогу міської влади, підприємців, яким небайдужа творча спадщина міських художників та естетичне виховання підростаючого покоління.
І.В.КОНДРАТЕЦЬ, методист інформаційно-методичного центру