ГЕНЕРАЛЬНА РЕПЕТИЦІЯ НЕ ЗАВАДИТЬ

Минулої суботи одинадцятикласники шкіл міста та району спробували свої сили на пробному, так званому «тренувальному», тестуванні. Звісно, це лише генеральна репетиція перед справжнім ЗНО, однак більшість хвилювалася і з завмиранням серця заходила до аудиторій. І, хоч на пробному тестуванні оцінювання суто символічне, проте саме воно розкриває всі ті проблеми та питання, що можуть виникнути під час справжнього ЗНО. Саме про це нам розповів директор гімназії імені Лесі Українки, в приміщенні якої і відбувся цей захід, Юрій Антонович РОШКА:
— Хочу відразу відзначити, що випускників як у школах міста, так і по державі в цілому, цього року набагато менше, як у попередні роки, що було обумовлено переходом на 11-річну систему навчання, і тих випускників, хто пробував свої сили на пробному тестуванні, не так багато. Хоча цю процедуру я би порадив пройти всім, аби зрозуміти наперед — як воно все буде відбуватися і не розгубитися у відповідальний момент, під час ЗНО.
Ми намагалися під час пробного тестування створити всі умови, максимально наближені до тих, які будуть на ЗНО. Варто згадати лишень, що торік було 120 скарг та звернень з приводу тих чи інших моментів тестування — переважно ці проблеми стосувалися якихось технічних аспектів, і якби випускники добре підготувалися, то цих нюансів цілком можна було б уникнути. Відбулося пробне тестування з української і англійської мов. На цьому першому етапі для багатьох стало зрозумілим те, що чи не найголовніша проблема — це вкластися в час, не розгубитися. 9 квітня відбудеться пробне тестування з історії, географії і математики. Власне, самі завдання можна знайти в Інтернеті, навіть не виходячи з дому. Але всі організаційні моменти відкриваються саме тут. Скажімо, були випадки, коли учні забули документи чи спізнювалися. Тому є велике прохання до батьків: потурбуйтеся про те, щоб усі діти прийшли з паспортами. Буває, що приходять зі свідоцтвом, але ж там немає фотографії, тому додатково обов’язково необхідна до нього і довідка зі школи. Потрібно не лінуватися дуже уважно прочитати пам’ятку. Багато хто покладає надії на те, що можна списати. Відразу скажу, що це неможливо. Були такі спроби, але закінчувалися вони негативно. Кожен учень сидить окремо, ведеться спостереження. Телефони треба вимикати, бо з ними вже виникали проблеми.
А загалом — потрібно серйозно поставитися до цього питання і усвідомити, що ЗНО — це вже не шкільні екзамени, а вступ до омріяного вами ВНЗ.
Записала Лариса ГЕМБАРСЬКА