«МИ НА СКЛАД НЕ ПРАЦЮЄМО. ТІЛЬКИ — НА РИНОК»

«МИ НА СКЛАД НЕ ПРАЦЮЄМО. ТІЛЬКИ — НА РИНОК»

Останнім часом містом поширилися чутки, нібито, найбільше міське підприємство — ТОВ ВО «Техна» — потрапило в скруту через відсутність замовлень. Почали говорити про масове скорочення працівників, зменшення заробітної плати. Як кажуть, диму без вогню не буває. Тому, щоб з’ясувати, яка насправді ситуація на «Техні» — основному бюджетоутворюючому підприємстві міста, — ми звернулися до його директора Володимира РИБІНСЬКОГО.
«Скорочення? Так питання не стоїть взагалі», — одразу дає зрозуміти Володимир Іванович, що чутки про «передчасну смерть пацієнта» значно перебільшені.
«Дійсно, в силу незалежних від нас причин, сьогодні ми відчуваємо спад виробництва. Працює близько 70% від штатної (800 чоловік) кількості робітників. Решта — або у планових оплачуваних відпустках, або ж — у відпустках за власний рахунок. Але ми зацікавлені у стабільному колективі, тому фахівців своєї справи не скорочуємо. Адже, коли вийдемо на підйом, нам знову потрібні будуть професійні кадри. А де їх знайти, якщо вони розбіжаться», — пояснює директор підприємства.
Як зізнався Володимир Рибінський, такий відчутний стрибок униз, що розпочався ще у лютому, має місце вперше за шість років. Керівник підприємства пов’язує його з нестабільністю політичної ситуації в країні — грошовиті замовники на Заході і Сході вичікують, куди поверне вектор української політики. Тому не поспішають підписувати контракти, оскільки не впевнені, що наше вітчизняне законодавство, зокрема — митне, раптом не зазнає змін.
— Враховуючи, що наше обладнання — доволі дороге, додаткова «націнка» при перетині кордону виливається у значну суму. Так можна втратити конкурентоспроможність на світовому ринку, — каже керівник.
«Ми на склад не працюємо. Працюємо тільки на ринок», — ключова фраза Рибінського, що й пояснює, чому вимушене тимчасове зниження обертів виробництва призвело до непопулярних заходів. Зокрема, й таких, як урізання заробітної плати. До початку спаду, до лютого цього року, середня зарплата на «Техні» становила 2774 гривні, нині — відсотків на 40 зменшилася. Але заборгованості при цьому немає, — запевнив директор.
Попри нинішні складнощі, директор підприємства з оптимізмом дивиться у майбутнє і переконаний, що найближчим часом ситуація має покращитися: «Почали з’являтися нові замовлення — вже у травні очікуємо на підйом».
Як підтвердження того, що «Техна» не збирається здаватися на милість жорстоких ринкових відносин, а має наміри диктувати ринку свої умови — нове обладнання, що нині вже завезено на завод. Зараз триває підготовка до його монтажу. Це буде сучасна австрійська лінія фірми «EVG», за допомогою якої виготовлятимуть металеву огорожу. Варто зазначити, що й нині «Техна» випускає такий вид продукції, але це — сіткова огорожа. Встановлення нової лінії дасть змогу налагодити випуск металевих штахетних парканів, опор до них, іншої необхідної фурнітури.
— Виготовлення огорожі — це паралельний вид діяльності. Як і раніше, наше підприємство спеціалізується на випуску автоматизованого обладнання для птахівництва і свинарства, — наголошує Володимир Рибінський. — Проте, ринки поступово насичуються. Щоб підтримувати ті високі темпи виробництва, яких ми досягли у попередні роки, доводиться працювати над пошуком нових ринків збуту. У тому числі — і над випуском інших видів продукції.
…Невеличка екскурсія заводом, яку нам влаштували на прохання зробити декілька фотознімків, засвідчила — підприємство працює. У велетенському цеху — і тут, і там, біля кожної з установок — трудився персонал. Повертаючись до того, що в народі називають скороченням, директор «Техни» був категоричним: «Є ті, хто приходить працювати, і ті, хто приходиться отримувати зарплату. Йде подальша механізація виробництва. І працівники з розряду «принеси-подай» у такій кількості нам не потрібні. Тож, звісно, систематично проводиться «чистка» кадрів — прощаємося з тими, хто не виконує свої обов’язки, порушує трудову дисципліну чи не витримує інтенсивності роботи. Така «чистка» — це нормальний процес для потужного підприємства».
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА