ЗАМКНУВШИСЬ У САЛОНІ СВОГО АВТОМОБІЛЯ, П’ЯНИЙ ВОДІЙ ПРОСИДІВ ТАМ ВІСІМ ГОДИН, ВИМАГАЮЧИ ДО СЕБЕ АДВОКАТА І НАЧАЛЬНИКА МІЛІЦІЇ

Близько 2 годин ночі 9 червня в міліцію надійшло повідомлення про те, що якийсь чоловік, знаходячись у нетверезому стані, хуліганить поблизу одного з розважальних закладів Житомира. За вказаною адресою негайно виїхав наряд бійців «Беркута». А оскільки в повідомленні говорилося про те, що потенційний хуліган — водій «Шкоди», то туди ж був спрямований і патрульний екіпаж УДАІ.
Як тільки правоохоронці наблизилися до нічного клубу, чоловік, котрий стояв біля «Шкоди», на непристойну поведінку якого і поскаржилися люди, миттєво вскочив у свій автомобіль і помчав геть. Він абсолютно не відреагував на вимогу даішників зупинити машину, а, навпаки, додав газу. З включеними сиреною і маячками автомобіль утікача переслідували екіпажі «Беркута» і УДАІ. А той мчав нічними міськими вулицями, що є духу.
Виїхавши на вулицю Черняхівського, «шумахер» не помітив автомобіль таксі, що їхав у попутному з ним напрямку, і зачепив його своєю машиною. Але і вчинена дорожньо-транспортна пригода не змусила його зупинитися. За таких обставин на допомогу було викликано ще два наряди УДАІ. Один із них залишився оформляти ДТП з таксистом, а інший — приєднався до переслідування.
Втім, виїхати з міста утікачеві так і не вдалося. У районі Водоканалу водій не впорався з керуванням, і машину, що зі скрежетом обернулася навколо своєї осі декілька разів, викинуло прямо на тротуар. Підім’явши під себе кущі, «Шкода» застигла. Працівники УДАІ і «Беркута», на чиїх очах фактично і сталося «аварійне приземлення», підбігли до машини на допомогу гонщику.
Усі дверці «Шкоди» виявилися замкнутими. Сам водій, на щастя, залишився цілий і неушкоджений. Однак вийти і пред’явити документи правоохоронцям він навідріз відмовився, як і відкрити машину. Натомість міліціонери почули лайку у свою адресу, а також їм були продемонстровані нехитрі комбінації з пальців, що мають абсолютно недвозначне значення.
Незважаючи на таку зухвалу поведінку водія, правоохоронці продовжили терпляче прохати його пред’явити належні документи і вийти з транспортного засобу. Але марно. Трохи згодом він висунув свої умови, мовляв, вийду, якщо зараз же побачу біля своєї машини адвоката і начальника міліції.
Переговори велися довго. Настав ранок, люди почали вирушати по роботах. А «Шкода» все так само мирно стояла в кущах, біля неї скупчилися працівники УДАІ і бійці «Беркута». Ніякі умовляння на водія не діяли. Близько 8 ранку на місце події був викликаний евакуатор, який спокійно доставив «самітника» в його ж автомобілі на майданчик тимчасового зберігання транспортних засобів УДАІ в області. Але, знаходячись там, водій продовжував наполягати на виконанні висунених ним умов. Очевидно, він тягнув час для того, щоб протверезіти.
Але сонце і спека зробили таки свою справу і внесли деякі корективи в плани «водія-самітника». А ще допомогло те, що на штрафмайданчик прибула його дружина, в особі якої знайшовся і адвокат, і начальник міліції. Після 8-годинного перебування в салоні машини, близько половини одинадцятої 10 червня, чоловік таки здався і вийшов зі «Шкоди».
Злісним порушником виявився житель Житомира. Напередодні він посварився з дружиною, внаслідок чого трохи «нашкодив». Винуватця доставили в міський центр детоксикації, де медики засвідчили факт його перебування в стані алкогольного сп’яніння. Таким чином відносно «самітника» були складені адміністративні матеріали за керування автомобілем у нетверезому стані, за невиконання законних вимог працівників міліції і за вчинене нічне ДТП за участю таксиста.
Що цікаво, сам горе-водій свою провину так і не визнав. Принаймні, він всіляко запевняє в тому, що після сварки з дружиною поїхав прямо на вулицю Черняхівського, прихопивши по дорозі декілька пляшок пива. Припаркувавшись, він випив і ліг спати. Незабаром його розбудили бійці «Беркута», котрі голосно стукали у вікна його машини. А потім почався увесь тарарам. І ніякої гонитви, таксистів, а, тим більше, хуліганств біля нічних клубів, за переконанням винуватця, не було і в помині.
— Коментуючи даний випадок, хочу підкреслити, що ніхто з працівників УДАІ не йтиме на провокації п’яних водіїв. Можете не сумніватися, від неадекватної людини ми спокійно винесемо і погрози, і приниження на свою адресу. А покривати нетверезих водіїв і потурати у виконанні якихось їх примхів — цього, вибачте, теж ніхто не збирається робити, — відзначив начальник УДАІ УМВС України в області Олександр Кравченко.
Виходить, у спілкуванні з даішниками водієві мало бути кмітливим, треба ще і поводитися відповідно або ж так, щоб не соромно було потім дивитися в очі людям, доводячи свою уявну правоту.
Ольга НОМЕРЧУК, УДАІ УМВС України в Житомирській області