ЩОБ НЕ ЗАХВОРІЛА ВАША ДИТИНА

У районі склалась незадовільна ситуація із захворюванням на гострі кишкові інфекції — гастроентероколіти. У місті в порівнянні із відповідним періодом минулого року захворюваність зросла в 1,5 рази. Рівень захворюваності ГКІ у дітей до 17 років в 2,3 рази вищий, ніж у дорослих, при цьому 31,2% зареєстрованих випадків захворювань припадають на дітей першого року життя.
Часто доводиться спостерігати, як дорослі частують діток на вулиці чи в транспорті немитими овочами, фруктами та ягодами, а ще гірше — годують ними немовлят! Не дотримуючись елементарних гігієнічних норм, наражають на небезпеку здоров'я ще незміцнілих дітей, внаслідок чого багато хто з них хворіє на кишкові інфекції в ранньому віці.
Сприятливість людей до гострих кишкових інфекцій досить висока, особливо дітей, бо захисні функції їх організму слабші, ніж у дорослих, і гігієнічні навички ще недостатні. Діти люблять брати в рот пальці, іграшки, різні предмети.
Частіше за все джерелом захворювань є хвора людина, котра брудними руками переносить збудника на різноманітні предмети: посуд, дверні ручки, перила тощо. Здорова людина, торкаючись цих предметів, забруднює руки і може занести мікроби на харчові продукти, які, до речі, можуть інфікуватись і при неправильному зберіганні, транспортуванні. Під дією високої температури збудники кишкових інфекцій гинуть. Ось чому небезпеку являють ті страви, що вживаються без термічної обробки: молоко і молокопродукти, салати, заливні. Молоко і молокопродукти (сметана, творог) займають значну частину в раціоні дитини. Але не можна забувати про те, що вони — добре харчове середовище для збудників кишкових інфекцій, що не лише довго зберігаються, але й розмножуються в цих продуктах, не змінюючи їх смакових якостей і зовнішнього вигляду.
Збудники кишкових інфекцій можуть знаходитись і на поверхні овочів, фруктів, ягід, особливо, якщо грунт городів і садів удобрюють незнешкодженими нечистотами.
Інший шлях розповсюдження захворювань — вода. Дощові води змивають збудників інфекцій із поверхні землі у відкриті водойми. Використовувати таку воду для миття посуду, овочів, рук можна лише після кип'ятіння. Не виключено зараження цією водою при купанні.
Причиною хвороби може бути вода з криниць, що неправильно збудовані чи неправильно використовуються (знаходяться поблизу вбиральні, жителі набирають воду своїми відрами, перуть білизну, миють посуд поблизу криниці).
Немалу роль у поширенні кишкових інфекцій відіграють мухи. На лапках і поверхні тіла комах знаходяться збудники кишкових інфекцій, які вони переносять на продукти харчування, посуд, предмети домашнього вжитку.
Слід пам'ятати, що хвороба проявляється не відразу, а після прихованого (так званого інкубаційного) періоду, тривалість якого різна при різних кишкових інфекціях. У кінці інкубаційного періоду може з'явитися недомагання, слабкість, головний біль, відсутність апетиту. Дитина вередує, плаче. Потім з'являються характерні ознаки захворювання: підвищення температури, блювота, болі в животі, частий рідкий стілець, у якому можуть бути прожилки крові, слизу.
При підозрі на кишкове захворювання у дитини, слід негайно звернутися до лікаря, котрий поставить діагноз, призначить відповідне лікування.
Щоб уникнути захворювання, перш за все потрібно дотримуватися чистоти в приміщеннях, туалеті.
Перед годуванням потрібно старанно вимити руки з милом.
Ми вже говорили, що нерідко причиною захворювання кишковими інфекціями бувають руки, тому дуже важливо навчити дітей правильно їх мити — намилити до утворення піни, потім змити під струменем води, витерти насухо. Слід пояснити дитині, що мити руки потрібно перед вживанням їжі, після відвідування туалету, а також після ігор, прогулянок. Не дозволяти дітям пити воду із відкритих водойм, криниць.
Коли мова йде про здоров'я, — дрібниць немає. Термічна обробка овочів, фруктів, ретельне миття їх проточною водою, знезараження сосок, пустушок окропом, знищення мух та захист від них продуктів — все це може попередити виникнення кишкових інфекцій.
В.Н.МОКРИЦЬКА, лікар-епідеміолог