ЛІТО: УСІ НА МОРЕ?.. ЧИ У ГОРИ?..

ЛІТО: УСІ НА МОРЕ?.. ЧИ У ГОРИ?..

Сьогодні ми поговоримо про два найпопулярніших і найулюбленіших куточки відпочинку не лише українців, а й мільйонів закордонних туристів, котрі планують провести свою відпустку на теренах нашої держави. Як ви вже здогадалися, це — Крим і Карпати. Звісно, кожен обирає те, що йому найбільше до душі, проте, чого можна очікувати в цих регіонах під час літнього відпочинку саме у цьому році? Отже:
КРИМ ЧИ КАРПАТИ?
Літній відпочинок у Криму буде коштувати дорожче в порівнянні з минулим роком. На 5-10% підвищаться ціни на оренду житла. Власники курортної нерухомості пояснюють підвищення цін подорожчанням послуг ЖКГ і витратами на поліпшення умов проживання.
Цього літа вартість номера економ-класу з чоловіка в Алупці складає 150 гривень на добу, в Алушті — 110 грн, в Судаку — 200 грн. Найдорожче житло в Ялті — 270 гривень на добу. Більш демократичні ціни в Євпаторії, Керчі та Севастополі — в середньому 70-80 грн. Хоча, звісно, ціни досить умовні, адже все залежить від умов проживання, від надання тих чи інших додаткових послуг. Як завжди, кожен може обрати те, що йому по кишені.
До речі, хоча ціни і піднімаються, проте у цьому році Міністерство курортів і туризму Автономної республіки очікує, що півострів відвідають не менше 6 млн. туристів. У минулому році в Криму відпочило — 5,7 млн. чоловік.
Росія є основним постачальником іноземних туристів на півострів. За даними вітчизняних туроператорів, вже сьогодні попит на відпочинок у Криму серед російських громадян досяг позначки 120-130%. Друге місце в рейтингу країн, що забезпечують високий турпотік до Криму, займає Білорусь. За нею слідують країни Балтії, Польща, Німеччина, Великобританія і ряд інших європейських країн. Представники республіки також зазначають, що на території Криму в даний час працюють шість інформаційних центрів для туристів, найближчим часом такі центри відкриються на залізничному вокзалі та в аеропорту.
У червні-липні в Криму організують 8 паломницьких турів по святих місцях, передає Курортно-інформаційний центр АРК. Як повідомили в паломницькому відділі Сімферопольської і Кримської єпархії, тури отримали благословення Митрополита Сімферопольського і Кримського Владики Лазаря. Перший тур Малоріченське — Хресна хода на вершину гори Пахкал-Кая вже відбувся 26 червня.
Другий тур відбудеться 3 липня. Він пролягає по маршруту Веселе — Новий Світ. Так, у селі Веселому паломники відвідають храм святого апостола Андрія Первозванного і античну фортецю Афинеон. Потім учасники туру піднімуться на гору Караул-Оба (вартову вершину), а також відвідають храм святителя Луки Войно-Ясенецького в селищі Новий Світ. Паломництво — автопішохідне. Довжина пішохідної частини маршруту становить 5 кілометрів.
Наступний тур заплановано на 10 липня. Він пролягає по маршруту Морське — Зеленогір’я (Ущелина Панагія). Учасники туру відвідають храм, зведений в ім’я святого праведного Іоанна Кронштадського в селі Морському, в якому зберігається Євангеліє 1740 року, 5 ікон XVIII-XIX століть, богослужбові книги XIX століття і велике кадило XIX століття. У селі Зеленогір’я паломники зможуть помилуватися мальовничими каскадами, водоспадами, а також відвідати ванни гірської річки Пананьян-Узень, у витоків якої колись знаходився стародавній монастир Божої Матері.
У День пам’яті безсрібників Косми і Даміана, 14 липня, організують тур, що проходить по маршруту монастир Святого Косьми і Даміана (Кримський гірський Заповідник). У рамках туру паломників ознайомлять з історією діючого чоловічого скиту високогірного Криму, вони відвідають цілюще джерело святих безсрібників Косми і Даміана і каплицю, яку неодноразово відвідували члени імператорського будинку.
17 липня усі бажаючі зможуть взяти участь у турі Чорноморське — Тарханкут. У ході поїздки в селі Чорноморське паломники відвідають храм святих праведних Захарії і Єлисавети. «Церква побудована з незвичайною дзвіницею — за типом англійських соборів часів Вільяма Шекспіра. За призначенням церква була не тільки культовою спорудою, а й маяком, світло якого було видно на відстані 17 миль від берега», — повідомили в паломницькому відділі. Вільний час паломники проведуть на мисі Тарханкут.
Тур Насипне — Коктебель буде організовано 24 липня. Програма туру передбачає відвідування храму в ім'я Скорботної ікони Божої Матері в селі Насипне, а також церкви на честь ікони Божої Матері «Утоли моя печали» в селищі Коктебель.
У День пам’яті рівноапос­тольного великого князя Володимира, 28 липня, для туристів організовують тур у національний заповідник «Херсонес Таврійський» (м.Севастополь), який, як відомо, є колискою Православ’я. «Тут ще в апостольські часи здійснювали подвиги багато православних святих. У 988 році тут прийняв Святе Хрещення Русі князь Володимир рівноапостольний. Руїни стародавнього міста до цих пір дбайливо зберігаються і доступні для огляду», — розповіли в єпархії.
Ще один тур «Солнечная Долина» запланований на 31 липня. У рамках туру паломники відвідають Свято-Іллінський храм, що діє з X століття. Тут учасники туру зможуть побачити унікальну реліквію з Константинополя — стародавню мармурову купіль IV-V століть, зроблену з мармурової капітелі колони античного храму. Як розповіли в паломницькому відділі, поруч із храмом знаходиться могила священика Петра, куди приводили і приносили хворих для зцілення.
КАРПАТИ! «КРИМ НЕРВОВО КУРИТЬ У КУТКУ»?
Що обрати для цікавого, змістовного і незабутнього відпочинку? Як на мене, то саме Карпати не просто виграють у цьому двобої... За багатьма критеріями Крим, просто кажучи, «нервово курить у кутку». Звичайно, якщо пріоритетним турист не обирає відпочинок на морі.
І це легко пояснити! Наша західна здравниця справляє незабутнє враження завдяки своїй доглянутості, гостинності, архітектурній різноманітності, рівню сучасних послуг, а також великій кількості нових приватних баз відпочинку і якісно реконструйованих радянських пансіонатів.
Звичайно, ідеалізувати ситуацію не варто: добра половина санаторіїв, побудованих років 20-30 тому, до цих пір чекають свого «зоряного часу» або доброго господаря.
Втім, тенденція очевидна: Закарпаття оновлюється і перебудовується на очах. Працівники місцевих турфірм з посмішкою скаржаться, що ледь встигають вивчати нові корпуси, а разом з ними — переліки послуг і розваг, які постійно розширюються. Крім традиційної лазні, басейну, солярію, конференц-залу, прогулянок на конях, вам можуть запропонувати приємно провести час за риболовлею, у піших та велопоходах, насолодитись масажем, оздоровитись завдяки лікувальним мінеральним водам, якими так багата закарпатська земля.
Та що там про матеріальне?! На Закарпатті такі краєвиди, що просто дух захоплює: передгір'я, ущелини, долини, полонини, річки, водоспади, вузькі смужки сіл, що ніби затиснуті горами. Важко ­визначити, в яку пору року Закарпаття найбільш красиве: влітку все потопає в зелені, навесні — у квітах, взимку — в снігу, восени — у золоті. Пора екскурсій, конференцій, кінних і піших прогулянок, риболовлі і збору грибів починається ще весною, і успішно розвивається влітку та восени. А взимку, ясна річ, — катання на лижах, бордах та санчатах. З кожним роком тут збільшується кількість підйомників.
Україна, Закарпаття, Ужгород — Закарпатський край настільки різноманітний, що турист, котрий завітав сюди, без зусиль може вибрати практично будь-який вид відпочинку. Для екскурсійних маршрутів тут є стародавні міста Ужгород та Мукачево, з чудово збереженим старим центром, пішохідною зоною, незвичними вуличками, що дісталися у спадок від Австро-Угорщини і Чеської республіки; замки (Мукачевський замок, Ужгородський замок, напівзруйнований Невицький замок); етнографічне село в Ужгороді; село Іза, відоме своїм унікальним мистецтвом плетіння з лози меблів та інших виробів.
Ну і не варто забувати про сезон грибів, що скоро розпочнеться — він також приваблює у Карпати чимало туристів, любителів тихого і спокійного зеленого туризму. Власне, зупинятися можна не лише у пансіонатах, туристичних базах чи готелях. Зупинитися можна в звичайному селі, де обов’язково знайдеться декілька господарів, котрі займаються зеленим туризмом. У них — помірніші ціни, зате страви національної кухні представлені у дуже широкому асортименті.
Якщо ви вже були у Карпатах, то неодмінно захочете завітати сюди ще не раз, а якщо досі не побували, — вирушайте в дорогу!
АЛЕ ЦІНИ «КУСАЮТЬСЯ»
Спеціалісти, котрі працюють у турбізнесі, відзначають той факт, що в нинішньому році істотно розширилася категорія відпочиваючих, які просять підібрати їм житло не біля жвавих гірськолижних трас, а серед дикої природи. Особливо високий попит на подібні пропозиції з боку жителів мегаполісів: Києва, Донецька, Дніпропетровська.
Вловивши настрої українців, власники карпатського житла вирішили скористатися можливістю, що представилася, по максимуму. Якщо минулого року мінімальна вартість мешкання стартувала з 150 грн. з людини в добу, то зараз ця цифра виросла до 180-200 грн., причому, цих пропозицій не так багато. Більш-менш обширний вибір номерів можуть запропонувати лише тим, хто готовий платити за скромну кімнату зі зручностями на поверсі від 250 грн. з людини в добу. Деякі господарі спішно переводять ціни в долари, щоб не втрачати на курсовій різниці. Для порівняння: приватні готелі на курортах Східної Європи приймають туристів по 5-7 євро з людини в добу.
Самі карпатці виправдовують підвищення цін поліпшенням сервісу і інфраструктури в регіоні. Тарас Ведмідь, власник туристичного агентства, запевняє, що власники багатьох баз відпочинку і приватних готелів інвестували значні засоби в облагороджування об'єктів. Як правило, гроші витратили на ремонт, облаштування санвузлів у ­номерах, сауни тощо. Зрозуміло, що, перевівши житло в дорожчу категорію, власники переглянули і розцінки. Експерт також відзначає, що комплекси, які відкрилися цього року, орієнтовані переважно на клієнтів із середнім і високим рівнем доходу (середня ціна 350-600 грн. на добу).
Начальник управління з питань європейської інтеграції, туризму і курортів Закарпатської обласної адміністрації Олександр Марченко розповідає, що у них в нинішньому році ввели в експлуатацію 19 нових готелів, зокрема, великі комплекси «Карпатія» (Хустський р-н), «Тиса-тур» (Виноградовський р-н), «Боржавські полонини» (Міжгірський р-н). Практично всі вони обладнані критими басейнами. У Рахівському, Мукачевському і Свалявському районах, за словами пана Марченка, відкрилися також декілька десятків нових приватних готелів. Там можна найняти номер за ціною, що стартує від 120 гривень за людину на добу.
Що ж, цього року ціни зросли, і на відпочинок потрібно буде витратити більше. Власне нічого і дивуватися, адже протягом року ціни хоч і непомітно, але зростали практично на всі товари та послуги. А про те, як можна зекономити під час відпочинку та чи зростали ціни на курортах Туреччини, Болгарії і Хорватії, — ми поговоримо у наступному номері «ЗІ».
Лариса ГЕМБАРСЬКА