І ВЕСЕЛІ, І ЗДОРОВІ У «ВЕСЕЛЦІ» ДІТКИ

І ВЕСЕЛІ, І ЗДОРОВІ У «ВЕСЕЛЦІ» ДІТКИ

Діти — наше майбутнє. Це не просто слова, які у всіх на слуху. З моменту народження малюка ми покладаємо на нього великі надії, хочемо бачити розумним, красивим, а головне — здоровим! «В здоровому тілі — здоровий дух!» Саме з таким девізом живуть вихованці та персонал дитячого дошкільного закладу №16 «Веселка», яким впродовж 27 років завідує Ванда Олександрівна Пашківська.
Повітряні ванни, обливання крижаною водою, обсипання снігом — це звичайні, буденні справи для малечі. 11 років тому маленькі «морженята» оголосили війну хворобам та недугам — не здаються і досі. Займатися моржуванням можуть дітки з 4 років, але за згодою лікаря та батьків. Спочатку малеча добряче розігрівається у сауні, а потім — нумо обливатися водою, або ж обтиратися снігом, далі — знову відігрівання у сауні. Загартовування розпочинається влітку, а вже через деякий час помітні результати.
Минулого року випробовувало себе 56 «морженят» з 4-6 років. Батьки до цього відносяться позитивно і стверд­жують, що дітки хворіють значно менше. На сьогодні, у садочку створено всі умови, щоб діти не лише навчалися, а й оздоровлювалися. Так при садочку є лікувальні кабінети: фізіотерапевтичний, масажний, кабінет ЛФК, спелеокамера, сауна, фітобар. Через всі кабінети реабілітації у день проходить 170-180 дітей. Також працюють лікар-педіатр, фтізіатр, психолог, невропатолог, інструктор ЛФК, медичні сестри. Весь персонал дбає про оновлення методів зміцнення фізичного та психічного здоров’я дошкільнят. Варто наголосити, що «Веселка» використовує авторський варіант технології оздоровлення дітей на засадах інтенсивного загартування, лікування. Цим і відрізняється від інших. В.О.Пашківська: «Ми ділимося досвідом. До нас приїжджають колеги зі Львова, Житомира, Києва та інших міст».
Щоб мати гарне здоров’я, потрібне збалансоване харчування, яке забезпечується на 90%. Тож турбуватися не потрібно, бо персонал слідкує за тим, щоб зростаючий організм був забезпечений усім необхідним: свіжі фрукти та овочі, молочні продукти, м’ясо, риба. Значну увагу приділяють і розвитку дитини: психологічна служба, образотворче мистецтво, музика, аплікація, флористика, ліплення, конструювання, аеробіка, різні святкові заходи. Про дитячий садочок №16 колишні вихованці та батьки говорять лише з теплотою і любов’ю. Адже саме тут особлива, щира турбота та піклування про здоров’я і розвиток дітвори.
Випускники «Веселки» займають високі посади, працюють вчителями, навчаються у ВНЗ, академіях. А свою малечу приводять до улюбленого 16-го садочку, який загартував не лише здоров’я, а й характер.
Проблемою здоров’я дітей переймається міська влада. Основні ж помічники — батьки. «Ми ніколи не тупцюємо на місці. З кожним роком методистом та лікарями розробляються інноваційні технології», — розповідає В.О.Пашківська.
У садочку позитивний психологічний клімат, дружні стосунки у колективі, чуйне ставлення до малюків. Саме тут навчають дітей свідомого, дбайливого ставлення до власного здоров’я, здоров’я інших людей, як найвищої цінності. Кожного дня, з року в рік колектив садочка прямує до головної мети — зміцнення здоров’я, розвитку і формування особистості.
Ну що ж, залишається лише побажати не зупинятися на досягнутому.
Людмила ПЕТРУК, студентка ІІ курсу факультета журналістики ЛНУ ім.І.Франка
Фото Віктора ТИМОЩУКА