ЩО ТАКЕ ГІПЕРТОНІЧНА ХВОРОБА?

Масштаби цієї неінфекційної епідемії вражаючі! Майже 20-25% всього дорослого населення має підвищений артеріальний тиск, тобто страждає тією чи іншою формою артеріальної гіпертензії, причому частіше нездужають найбільш працездатні люди віком 30-60 років. Відповідно до масштабів нашої країни можна вважати, що ми маємо 12-13 млн. хворих на артеріальну гіпертензію. Щорічно АГ вперше виявляється ­приблизно у 430 тисяч пацієнтів.
Саме по собі підвищення артеріального тиску (АТ) часто протікає безсимптомно і проявляється лише у фіналі захво­рювання тяжкими ускладненнями (мозковий інсульт, серцева або ниркова недостатність, інфаркт міокарду).
Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я величинами нормального артеріального тиску треба вважати: систолічний АТ — від 100 до 140 мм.рт.ст., а діастолічний — до 90 мм.рт.ст. Тиск понад ці величини вважається артеріальною гіпертензією. Виникнення і перебіг АГ тісно пов’язані з наявністю факторів ризику: спадковість, психоемоційні навантаження, куріння, незбалансоване харчування (вживання надмірної кількості солі) надлишкове вживання алкоголю, надмірна маса тіла і малорухомий спосіб життя.
Немедикаментозне лікування — зміна стилю життя.
У першу чергу, це залежить від самого хворого. Зменшення ваги тіла, перш за все, може бути досягнуто за рахунок зменшення вживання висококалорійної їжі. У осіб з надмірною вагою тіла зменшення її на 10 кг
знижує АТ на 10 мм.рт.ст. Збільшення ваги на 10 кг супроводжується зростанням систолічного артеріального тиску на 2-3 мм.рт.ст. та зростанням діастолічного тиску на 1-3 мм.рт. ­Особлива увага надається зменшенню вживання солі. У осіб з підвищеним АТ кількість споживаної солі має ­обмежуватись до 6 г (у середньому за день людина споживає 10 г солі.). У людей, які вживають алкоголь, АТ підвищується. Ризик серцево-судинних захворювань зменшується при помірній фізичній активності. У цьому плані рекомендується швидка ходьба протягом 30-40 хвилин зі швидкістю 3-5 км на годину 3-4 рази на тиждень.
Куріння, як і вживання алкоголю, підвищує рівень катехоламінів у плазмі крові. При курінні значно зростає ризик атеросклеротичних ушкоджень. Відомо, що тільки у 20-25% хворих, які постійно дотримуються системи змін способу життя, АТ достатньо знижувався. Щоправда, це стосується помірної АГ при підвищенні АТ до 160 мм.рт.ст. Але за будь-яких обставин зміни стилю життя повинні проводитися паралельно з медикаментозною терапією. Таке поєднання дозволяє знизити АТ швидше, стабільніше, зменшуючи кількість та дози медикаментозних препаратів.
Профілактичні заходи щодо АГ ­передбачають впровадження здорового способу життя і корекцію виявлених факторів ризику. Їх модифікація спрямована на:

  • обмеження вживання солі в їжі;

  • зменшення маси тіла при її надлишку;

  • обмеження вживання алкогольних напоїв;

  • зменшення вживання їжі, насиченої жирами, солодощами;

  • відмову від паління;

  • підвищення фізичної активності в години дозвілля;

  • психоемоційне розвантаження та релаксацію.


Світовий досвід показує, що профілактика, спрямована на зміну способу життя, є універсальною «вакциною» проти АГ. Застосування перелічених заходів сприяє зменшенню виникнення нових випадків АГ на 50%.
Варто завжди пам’ятати, що артеріальна гіпертензія небезпечна своїми ускладненнями, яким легше запобігати, ніж лікувати. При виявленні АГ необхідно звертатися до лікаря.
Якщо тиск високий:

  • щодня споживайте не менше, як 400 г овочів та 300 г фруктів;

  • вилучіть із раціону гострі приправи, соління і страви, насичені тваринними жирами, солодкі і мучні вироби;

  • введіть у харчування повноцінні білки — сир, м’ясо, рибу, вуглеводи, багаті на клітковину, жири, що містять поліненасичені жирні кислоти — соняшникову чи кукурудзяну олію;

  • готуючи їжу, віддавайте перевагу варінню і запіканню;

  • збагатіть організм кальцієм (молоко, сир, йогурт, нежирні молочні продукти, риба і морепродукти), магнієм (гречка, пшоно, овес, горох, соняшник, петрушка, хрін, гарбуз, картопля, буряк), калієм (абрикоси, курага, родзинки, чорнослив, чорна смородина, редька).


Щоб тиск не піднімався:

  • уникайте психоемоційних та фізичних перевантажень у професійній роботі та побуті;

  • відрегулюйте свій режим праці і відпочинку, щоб не допускати перевтоми і виснаження;

  • відмовтеся від шкідливих звичок (куріння, зловживання алкоголем);

  • не допускайте надмірної маси тіла;

  • необхідні динамічні навантаження невисокої інтенсивності до 3-5 разів на тиждень протягом 30-45 хвилин. Це можуть бути прогулянки пішки, плавання, їзда на велосипеді, катання на лижах, робота у саду чи на городі.


Щоб зафіксувати підвищений артеріальний тиск, досить кілька разів зафіксувати підвищені цифри тиску, отримані в різний час у спокійній обстановці за умови, що пацієнт у цей час не приймав засоби для зниження тиску. У випадку порушення останньої умови, це може привести до підвищення артеріального тиску: після прийому кави на 11/5 мм.рт.ст., алкоголю — на 8/8 мм.рт.ст, після паління — на 6/5 мм.рт.ст., при переповненому сечовому міхурі — на 15/10 мм.рт.ст., при відсутності опори для руки — на 7/11 мм.рт.ст.
Основними заходами немедикаментозного впливу при артеріальній гіпертензії є:

  • дієта;

  • зниження надлишкової маси тіла;

  • достатня фізична активність;

  • відмова від шкідливих звичок.


Приблизно в 40-60% пацієнтів із початковою стадією артеріальної гіпертензії (при ще невисоких цифрах тиску) вдається домогтися його зниження лише за допомогою немедикаментозного лікування.
Спеціально для хворих із підвищеним тиском була розроблена спеціальна дієта №10, що складається з:

  • обмеження повареної солі до 6-8 г/добу (3-4 г у продуктах і 3-4 г додається в їжу);

  • вільної рідини до 1,2 л (включаючи супи, киселі й т.д.);

  • тваринних жирів, із заміною їх на рослинні;

  • включення в раціон продуктів, збагачених клітинними оболонками (овочі, фрукти, злаки); вітаміни (калію, кальцію, магнію).


Енергетична цінність не повинна перевищувати 2600 ккал/добу. Подібної дієти повинні дотримуватись всі, хто страждає артеріальною гіпертензією. Додаткові труднощі виникають у пацієнтів із надмірною масою тіла. Як правило, люди, хворі на гіпертонію, страждають ожирінням. Якщо вага людини починає перевищувати 15%, то з’являється набагато більше шансів виникнення ішемічної хвороби серця, діабету, атеросклерозу судин на тлі підвищеного артеріального тиску. Вважається, що зменшення надлишкової маси тіла на 1 кг веде до зниження тиску в середньому на 2 мм.рт.ст. Для того, щоб зменшити вагу, необхідно споживати менше енергії, чим витрачає організм.
Схуднути можна трьома ­способами:

  • скоротити кількість споживаної їжі;

  • збільшити фізичну активність;

  • сполучити разом ці 2 способи.


Потрібно зробити так, щоб організм витрачав більше енергії, чим він одержує з їжею.
Основний клас захворювання, що визначає рівень смертності, — це хвороба органів кровообігу. Провідне місце в структурі захворювань системи кровообігу серед населення України належить ішемічній хворобі серця (ІХС) та артеріальній гіпертензії (АГ).
С.ТИМЧИК, лікар загальної практики сімейної медицини