БУРЕВІЙ ЗІГРАВ У «ДЕРЕВ’ЯНУ» РУЛЕТКУ: ВПАДЕ — НЕ ВПАДЕ…

БУРЕВІЙ ЗІГРАВ У «ДЕРЕВ’ЯНУ» РУЛЕТКУ: ВПАДЕ — НЕ ВПАДЕ…

У ЧЕРЗІ НА ЗРІЗАННЯ — 200 ДЕРЕВ. ВТІМ, ПОГОДА НА ЧЕРГИ НЕ ЗВАЖАЄ
Природа має корисну звичку нагадувати суспільству про його слабкі сторони. Буревій, що прокотився Житомирщиною всередині цього тижня, вказав на одну із них — старі дерева, що загрожують падінням. Як повідомили в управлінні ЖКГ міської ради, в результаті несприятливої погоди у Новограді «не встояли» з десяток дерев. На щастя, людських жертв вдалося уникнути. Втім радіти не варто, бо зі зрізанням ­небезпечних дерев у місті таки існує проблема.
Мешканці п’яти будинків по вулиці Рівненській (№9, 10, 12, 13, особливо — №11) вже багато років, за їх словами, пишуть листи у міську раду. Просять зрізати старого величезного осокора, якого посадили років сто назад дві жінки. Посадити дерево, згідно з відомим висловом, є обов’язком кожної людини, а от що далі робити, коли дерево відслужило свій «термін експлуатації», у вислові нічого не сказано. Бо «саджальниць» вже давно немає на цій землі, а осокір щодня, безмовно, нагадує людям про небезпеку. Особливо у негоду, коли сильний вітер із дощем і блискавкою для мешканців бараку біля старого осокора — справжній жах на вулиці… Рівненська. «Просимо допомогти нам у вирішенні цього питання», — написали мешканці у редакцію.
Начальник управління ЖКГ та комунальної власності міської ради Василь ЛЕНЬ цей лист зустрів не дуже радо — у комунальників, як відомо, проблем вистачає. «Що у вас за поспіх?», — запитав Василь Олексійович, коли я звернулася до нього за коментарем — через тиждень після того, як ознайомила керівника із листом та проблемою, викладеною у ньому. Тиждень — можливо, і поспіх для начальника управління, але для людей, котрі чекають реакції влади вже не один рік, і котрим завтра на голови може впасти двадцятиметрове дерево — це не поспіх. І навіть те, що в управлінні ЖКГ нещодавно призначено нового керівника, котрий, можливо, не знайомий ще з усіма проблемами багатостраждальної галузі, не дає йому права нервувати у відповідь на звернення ­городян.
Спеціаліст управління ­Антон ДЕМ’ЯНЕНКО натомість пояснив, що старий осокір на Рівненській включений у місцевий план зрізання аварійних дерев. Цього року заплановано «видалити» близько півсотні сухостоїв, 35 — вже зрізали. Заявки надходять постійно, крім того, є дерева, які комунальникам доводиться ліквідовувати позапланово, наприклад, після буревіїв на кшталт останнього. Тож питання, запевнили, у влади на контролі, і наступного року осокір обов’язково зріжуть. Якщо пощастить, то, можливо, закриють це питання й цьогоріч.
Цікаво, що під час буревію падали не лише старі дерева (повалило верби у районі залізничного переїзду, тополі у «Морському» поскидали багато гілля), а й «здорові», як розповів Антон Дем’яненко. Тобто, вирахувати чи передбачити «слабку ланку» дуже складно. У будь-якому разі зрізати дерево — коштує грошей, адже без спеціальної техніки та роботи спеціалістів тут не обійтися. Залежно від складності, процес може «потягнути» на суму від 1 тис. 300 гривень до 3 тисяч. А бюджет місцевий, як відомо, не гумовий — кошти закладають з огляду на «дерев’яну» чергу. Хочеться вірити, що наступні буревії враховуватимуть цей факт, і люди не постраждають...
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА

У відділі надзвичайних ситуацій та екології міської ради нам повідомили, що внаслідок буревію на вулиці Лянгуса впали три стовпи з електромережами, внаслідок чого у мікрорайоні всю ніч не було світла. Крім того, затопило двори приватних будинків на провулках Войкова, 20, Мічуріна, 24 (там ще й шифер із даху зірвало), на вулицях Гоголя, 19, та Гагаріна, 11. Сильний дощ спричинив також підтоплення підвального приміщення супермаркету «Фора».
Містом стали поширюватися чутки, що блискавка спричинила у місті людські жертви. Медики цю інформацію спростували, — на щастя, обійшлося без втрат.