А У НАС В КВАРТИРІ ГАЗ! А У ВАС?

На ранок, 9 жовтня, жителі багатьох квартир і приватних будинків Новограда-Волинського відчули у своїх помешканнях характерний запах природного газу (точніше, компоненту, який додають до газу, бо сам природний газ запаху не має). Причому, різкий запах відчувався не лише в оселях, а й у під’їздах і навіть у дворах. Люди схвильовано перезиралися один із одним, замість традиційного вранішнього «Добрий день!» звучало — «А у вас вдома також газом воняє?».
Почалися масові дзвінки на 04 — до чергового управління експлуатації газового господарства. Ось характерна відповідь на один із таких дзвінків (близько 8 години ранку): «Вашу заявку прийнято. Бригада приїде, коли з’явиться можливість, бо заявок вже надійшло аж сорок». На запитання, коли ж чекати цю аварійну бригаду, і чи не повторяться в нашому місті вибухи, як це вже було свого часу в багатоповерхівках Дніпропетровська, Львова, інших міст, — відповідь знову ж банальна: «У нас всього дві машини. Чекайте. До кінця дня бригада приїде».
Нам вдалося поспілкуватися по телефону із начальником Новоград-Волинського управління експлуатації газового господарства Миколою Додоновим. Микола Олександрович пояснив, що цього дня (9 жовтня) газове господарство планово підвищило концентрацію спеціального компоненту — етил-меркаптану (саме цей компонент має характерний запах, що асоціюється з газом) — з метою виявлення місць витоку газу. Мовляв, ситуація під контролем — працює чотири аварійні бригади, реагують на заявки, яких надійшло від населення вже близько сотні (9 година ранку).
Така інформація підтвердилася й після розмови з начальником відділу з питань надзвичайних ситуацій та мобілізаційної роботи міської ради Сергієм Лавренюком. Єдине, що додав Сергій Іванович, — газове господарство повинно було повідомити населення через місцеві ЗМІ про проведення такої перевірки, аби уникнути паніки. Чому це не було зроблено, — залишається запитанням.
У свою чергу виникає ще одне питання: якщо зафіксовано сотні випадків витоку добавки до газу, то, певно, у тих же місцях щодня витікає й справжній газ, тільки цього ніхто не помічає, бо газ, як вже зазначалося, запаху не має. Виходить, що ми щодня живемо як на «пороховій діжці». А коли раптом десь «бабахне», як це вже траплялося в інших містах, винного знайти буде ой, як важко…
Олег БРЮХАНОВ